Τι είναι η «σιωπηρή» παραίτηση; Η νέα… «μόδα» στο χώρο εργασίας και το TikTok

Το να μην παίρνετε την εργασία σας στα σοβαρά έχει λάβει μία νέα ονομασία: σιωπηρή παραίτηση.

σιωπηρή

Η φράση αυτή έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές στο TikTok, καθώς νέοι σε ηλικία επαγγελματίες δεν επιθυμούν να «ξεπεράσουν τον εαυτό τους» στην καριέρα τους, χαρακτηρίζοντας αυτή την έλλειψη ενθουσιασμού ως μια μορφή «παραίτησης».

Δεν πρόκειται, ωστόσο, για πραγματική παραίτηση, τονίζουν οι εν λόγω επαγγελματίες. Στην ουσία, παραμένετε κανονικά στην εταιρεία όπου εργάζεστε – αλλά, ταυτόχρονα, αφιερώνετε περισσότερο χρόνο και σε πράγματα που κάνετε εκτός εργασίας.

Τα εν λόγω βίντεο στο TikΤok ποικίλλουν – μπορεί να αφορούν απλές σκέψεις εργαζομένων για την εύρεση ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ή και διάφορα σαρκαστικά αστεία. Ορισμένοι εργαζόμενοι θέτουν αυστηρά όρια μεταξύ υπερωριών και οικογένειας, ώστε να μπορούν να διαχωρίζουν την επαγγελματική από την προσωπική τους ζωή.

Άλλοι εργάζονται κανονικά το οχτάωρό τους, κάνοντας απλώς όσα χρειάζεται για να βγάλουν τα προς το ζην. Πολλοί, ακόμη, δήλωσαν ότι θα ήθελαν η καριέρα τους να μην ορίζει την ταυτότητά τους.

Φυσικά, όταν ξεκινάμε να αποτελούμε μέρος του εργατικού δυναμικού, συνειδητοποιούμε ότι το να έχουμε μία θέση εργασίας δεν είναι κάτι το απλό. Το να «κουμαντάρουμε» τους εργοδότες μας και τον τρόπο με τον οποίο «κακομεταχειρίζονται» τους εργαζομένους τους δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση.

Πολλοί, ακόμη, από τους εργαζομένους, που όταν είναι νέοι υποστηρίζουν ότι δεν τους ενδιαφέρει να ανελιχθούν στην ιεραρχία, καταλήγουν, εν τέλει, να αλλάξουν άποψη.

Η διαφορά, σήμερα, έγκειται στο ότι αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν TikTok και ότι υπάρχουν διάφορα hashtag που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να εκφραστούν. Και οι εν λόγω εικοσάρηδες εντάχθηκαν στον κόσμο της εργασίας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται, όπως, π.χ. η δυσκολία να τεθούν όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Πολλοί εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι είναι και πάλι έτοιμοι να αποτελέσουν μέρος της σημερινής ισχυρής αγοράς εργασίας. Πρόσφατα, ωστόσο, στοιχεία από τη Gallup καταδεικνύουν ότι η αφοσίωση των εργαζομένων στα καθήκοντά τους δεν είναι η ίδια με παλιά.

Εργαζόμενος 41 ετών, στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι, όταν άκουσε πρόσφατα για τον νέο όρο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνειδητοποίησε ότι και ο ίδιος έκανε ήδη όσα προσδιόριζε ο όρος αυτός, καθώς δεν επέτρεπε στο εργασιακό άγχος να τον καταβάλλει, όπως παλιά.

«Αυτό που παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει», είπε σε βίντεό του στο TikTok. «Συνεχίζω να εργάζομαι το ίδιο σκληρά. Συνεχίζω να πετυχαίνω εξίσου πολλά. Απλώς δεν αγχώνομαι και δεν “σκίζομαι” όπως παλιά».

Έρευνα της Gallup αναδεικνύει ότι, στις ΗΠΑ, η αφοσίωση των εργαζομένων κάθε ηλικίας στην εργασία τους έχει αρχίσει να μειώνεται σημαντικά. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, τα χαμηλότερα ποσοστά αφοσίωσης στην εργασία (31%) παρατηρηθήκαν στη γενιά Z και στους νεότερους σε ηλικία millennials – γεννημένους από το 1989 και έπειτα.

Ο Τζιμ Χάρτερ, επικεφαλής της έρευνας της Gallup για τον εργασιακό χώρο και την ευημερία, δήλωσε ότι αυτό που περιέγραφαν οι εργαζόμενοι ως «σιωπηρή παραίτηση» ταίριαζε απολύτως με τα χαρακτηριστικά που διέθετε ομάδα πολλών ατόμων στους οποίους τέθηκαν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Την εν λόγω ομάδα ο ίδιος κατέταξε στην κατηγορία των «μην δεσμευμένων» – των εργαζομένων, δηλαδή, θα πάνε στη δουλειά τους και θα κάνουν μόνο όσα χρειάζεται – και τίποτα περισσότερο. Πάνω από το ήμισυ των εργαζομένων (54%), που συμμετείχαν στην έρευνα της Gallup και γεννήθηκαν μετά το 1989, ανήκουν στην κατηγορία αυτή.

 

Ένας παράγοντας που χρησιμοποιεί η Gallup, ώστε να μπορέσει να εξετάσει το πόση αφοσίωση δείχνουν οι εργαζόμενοι στην εργασία τους είναι το κατά πόσο πιστεύουν ότι υπάρχει κάποιος σκοπός σε αυτό που κάνουν. Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, οι νεότεροι σε ηλικία εργαζόμενοι ανέφεραν ότι δεν έχουν καταφέρει να βρουν ακόμη κάποιον σκοπό. Αυτοί, λοιπόν, οι υπάλληλοι είναι πιο πιθανό να εργάζονται παθητικά και να νοιάζονται περισσότερο για τους ίδιους, δήλωσε ο Δρ. Χάρτερ.

Εργαζόμενη, 24 ετών, στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι σταμάτησε να «υπερβάλλει εαυτόν» σε προηγούμενη θέση εργασία της ως αναλύτρια μεταφορών, στην Ουάσινγκτον, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την πρόσληψή της. Το εργασιακό άγχος είχε γίνει τόσο έντονο που, όπως είπε η ίδια, της έπεφταν τα μαλλιά και δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Ενώ έψαχνε για νέα θέση εργασίας, δεν εργαζόταν περισσότερο από 40 ώρες την εβδομάδα, σταμάτησε να συμμετέχει σε νέα προγράμματα εκπαίδευσης και δεν επεδίωκε, πλέον, να συναναστρέφεται με συναδέλφους της.

«Το είδα πιο ψύχραιμα και είπα: “Θα δουλέψω μόνο τις ώρες που πρέπει να δουλεύω, για τις ώρες δηλαδή για τις οποίες πληρώνομαι”», δήλωσε η ίδια. «Δεν πρόκειται να κάνω τίποτα περισσότερο πέραν από αυτό».

Η ίδια ανέφερε ότι, όταν σταμάτησε να προσπαθεί τόσο πολύ, συνειδητοποίησε ότι ήταν περισσότερο συγκεντρωμένη κατά τη διάρκεια των meeting, ενώ ξεκίνησε να λαμβάνει και περισσότερα θετικά σχόλια. Παραιτήθηκε από τη δουλειά της, πέρυσι, και, σήμερα, εργάζεται ως virtual assistant σε θέση πλήρους απασχόλησης, κερδίζοντας περίπου το 75% του προηγούμενου μισθού της. Βρήκε την εν λόγω θέση εργασίας, όταν επέστεψε στην πατρίδα της, τη Φλόριντα.

Μηχανικός 24 ετών, στη Νέα Υόρκη, δημοσίευσε βίντεο στο οποίο αναφερόταν στη «σιωπηρή παραίτησή». Το εν λόγω βίντεο συγκέντρωσε τρία εκατομμύρια προβολές μέσα σε δύο εβδομάδες. Σε αυτό το viral TikTok, ο ίδιος ξήγησε την έννοια της «σιωπηρής παραίτησης» ως εξής: «Απορρίπτεις, ουσιαστικά, την ιδέα ότι πρέπει να κάνεις το κάτι παραπάνω».

«Σήμερα, δεν θεωρούμε ότι η εργασία μας πρέπει να είναι η ζωή μας», συνέχισε ο ίδιος.

Ακόμη, αναφέρει ότι αυτός και πολλοί συνάδελφοί του απορρίπτουν την ιδέα ότι η παραγωγικότητα είναι το παν – δεν βλέπουν κάποιο όφελος σε αυτό.

Ορισμένοι ανέφεραν ότι, όταν έχουν ελεύθερο χρόνο ενώ εργάζονται, θα χαλαρώνουν σκρολάροντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άλλοι ανέφεραν ότι θα εκτελούν μόνο τα καθήκοντά τους και δεν θα κάνουν τίποτα περισσότερο.

Νέα βίντεο με περιπτώσεις «σιωπηρής παραίτησης» έχουν αρχίσει να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, καταγγέλλοντας την κίνηση αυτή ως δικαιολογία και όχι ως «αντίδοτο» για την εξουθένωση ή τη δυσαρέσκεια από την εργασία μας.

Όσοι δεν καταβάλλουν ιδιαίτερη προσπάθεια παραμένουν σταθεροί στη θέση τους για δεκαετίες, αλλά πολλοί από τους υπαλλήλους, σήμερα, οι οποίοι δεν επενδύουν στην εργασία τους έχουν καταφέρει να τα βγάλουν εις πέρας εύκολα, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, χάρη στην τηλεργασία, δήλωσε η Ελίζ Φρίντμαν, senior client parner στην εταιρεία παροχής συμβούλων, Korn Ferry.

Εάν η οικονομία καταρρεύσει, ανέφερε η κα Φρίντμαν, οι εργαζόμενοι που δεν δείχνουν και τόση αφοσίωση στα καθήκοντά τους, ενδεχομένως να κινδυνεύουν περισσότερο να απολυθούν. «Είναι απολύτως λογικό να περιμένουμε από τους υπαλλήλους μας να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό» δήλωσε η ίδια.