Πάτρα: Υπό κρίση η Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Εκδικάζεται την Παρασκευή 11/03/2022 στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση δέκα Συλλόγων διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, διοικητικού προσωπικού και φοιτητών για ακύρωση της προκήρυξης πρόσληψης 1.030 Ειδικών Φρουρών για τα πανεπιστήμια.

Πανεπιστημιακή

Ημέρα μάχης η αυριανή, για τις πανεπιστημαικές κοινότητες, καθώς η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας εκδικάζει την αίτηση ακύρωσης της προκήρυξης για την πρόσληψη 1.030 Ειδικών Φρουρών για τα Πανεπιστήμια.

Με την επισήμανση ότι οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Πανεπιστημιακή Αστυνομία) έρχονται να καταργήσουν το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, την ακαδημαϊκή ελευθερία, την επιστημονική ελευθερία, όπως και την ελευθερία της έρευνας και της διδασκαλίας, δέκα Σύλλογοι Διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, διοικητικού προσωπικού και φοιτητών παραχώρησαν, χθες, συνέντευξη Τύπου, ζητώντας την κατάργηση του σχετικού άρθρου.

Ανάμεσα στους δέκα Συλλόγους, είναι και ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος εκπροσωπήθηκε στη συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρό του, καθηγητή, Γιώργο Ψαρρά. Υπενθυμίζουμε ότι οι δέκα αυτοί Σύλλογοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Προκήρυξης για την πρόσληψη 1.030 Ειδικών Φρουρών, που προορίζονται να στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Πανεπιστημιακή Αστυνομία).

«Θεωρούμε ότι η συγκρότηση και λειτουργία του Σώματος αυτού, με τους όρους που προβλέπει ο ιδρυτικός του νόμος, παραβιάζει το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων (άρθρο 16 παρ. 5 Σ), αλλά και σειρά άλλων θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα», επισήμαναν, χθες, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ενόψει της αυριανής εκδίκασης της αίτησής τους.

Συγκεκριμένα, το αίτημα προς το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είναι να ακυρώσει ως αντισυνταγματικές:
1. Την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, που προβλέπουν την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και
2. Την πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για την προκήρυξη του διαγωνισμού πρόσληψης ειδικών φρουρών, με σκοπό τη συγκρότηση της ΟΠΠΙ.

ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο προσφεύγων δικηγόρος, Ξενοφών Κοντιάδης, ο οποίος επισήμανε ότι: «Θα είμαστε η δεύτερη χώρα της ευρώπης, που θα εφαρμόσει αυτό το αντισυνταγματικό σύστημα ελέγχου του ακαδημαϊκού χώρου», και πρόσθεσε:

«Δεν υπάρχει ούτε μία μελέτη, η οποία να αμφισβητεί ότι το πανεπιστημιακό άσυλο είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Για το 2021 είχαμε μονοψήφιο αριθμό παραβατικών συμβάντων (κλοπές, ληστείες, ναρκωτικά) στα πανεπιστήμια που καταγράφονται τέτοιου είδους συμβάντα. Ποιοι είναι οι λόγοι, λοιπόν, που επιβάλλουν την παρουσία της αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια;».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΑΡΡΑΣ
Ο κ. Ψαρράς, επισήμανε, ότι «το θέμα αυτό αφορά ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία. Ο Ελληνικός λαός πρέπει να αποφασίσει, εάν θέλει το δημόσιο πανεπιστήμιο να μετατραπεί σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, όπου θα έχουν πρόσβαση μόνο τα παιδιά μιας συγκεκριμένης οικονομικής τάξης».

ΟΙ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΝΤΕΣ
Οι προσφεύγοντες Σύλλογοι στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι οι:
1. Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού Ε.Μ.Π.
2. Σύλλογος Επιστημονικού Διδακτικού Προσωπικού Παντείου Πανεπιστημίου
3. Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Πατρών
4. Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
5. Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
6. Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου
7. Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
8. Σύλλογος Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού Ε.Μ.Π.
9. Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΜΠ
10. Σύλλογος Φοιτητών Παντείου Πανεπιστημίου

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας

Επιπροσθέτως, με κοινό τους ψήφισμα, οι Σύλλογοι διδασκόντων των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου καλούν το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, τους φοιτητές και τους διοικητικούς υπαλλήλους στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο αύριο στις 9:00, έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
«Εναν χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και με κινηματικό κόμβο την εκδίκαση της προσφυγής, στις 11 Μάρτη ενώνουμε ξανά τις δυνάμεις μας. Σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα, μέσα από τον πολύμορφο αγώνα του κινήματος, αντιστέκεται για άλλη μία φορά στις αυταρχικές επιταγές της Κυβέρνησης», επισημαίνουν στη σχετική ανακοίνωση.