Το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο κατέκτησε την παγκόσμια πεντάδα
Τα μέλη της Διοίκησης του ΕΑΠ και οι κοσμήτορες των Σχολών παρουσίασαν τις ακαδημαϊκές, εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διοικητικές δράσεις του ακαδημαϊκού Ιδρύματος.
Με εισιτήριο την καινοτομία, την ανάπτυξη, την εξωστρέφεια, τα ποιοτικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, το πρωτοποριακό ερευνητικό έργο, το υποδειγματικό σύστημα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο έχει κατακτήσει μία θέση ανάμεσα στα πέντε καλύτερα Ανοικτά Πανεπιστήμια του κόσμου.
Μάλιστα η κατάταξη αυτή που αποτελεί βαθμολογικό καρπό όλων των οίκων αξιολόγησης, θα φέρει στην Ελλάδα, τον ερχόμενο Οκτώβριο, το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο των Ανοικτών Πανεπιστημίων.
Τα αναπτυξιακά και ποιοτικά άλματα του ΕΑΠ παρουσίασαν χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ, καθηγητής Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, ο αντιπρόεδρος Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγητής Ευστάθιος Ευσταθόπουλος και οι κοσμήτορες των τεσσάρων Σχολών, Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, Αθανάσιος Μηχιώτης, Μανώλης Κουτούζης και Στέλιος Ζερεφός.
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΖΩΡΑΣ
Ο πρόεδρος του ΕΑΠ ανέλυσε το στρατηγικό σχέδιο του Πανεπιστημίου για τη δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου του ΕΑΠ με επτά Ινστιτούτα μεταξύ των οποίων το Ινστιτούτο Ερευνας για την Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και την Εξ Αποστάσεως Εργασία. Ιδιαίτερα στάθηκε στην ίδρυση νέων Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών. Ανάμεσα σε αυτά είναι για τον Σύγχρονο Ιταλικό Πολιτισμό με αναφορά στη μόδα κ.ά. για το οποίο μάλιστα υπάρχει και χρηματοδότηση από το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών και το Πρόγραμμα Κινηματογραφικών Σπουδών σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δράμας.
Ο κ. Ζώρας ανακοίνωσε πως «η περιουσία του ΕΑΠ αναπτύσσεται ραγδαία μέσω της υποστήριξης του υπουργείου Παιδείας και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ειδικότερα θα γίνουν επενδύσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ». Στο πλαίσιο αυτό η στέγαση όλων των υπηρεσιών του ΕΑΠ θα είναι σε ιδιόκτητα ακίνητα. Ενδεικτικά ανέφερε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η αγορά ακινήτου στην πόλη της Πάτρας (περιοχή Αγίου Ανδρέα). «Στόχος είναι το πανεπιστήμιο να είναι μέσα στην πόλη και να υπάρχει άμεση διασύνδεση με διάφορες δράσεις». Εκτός από το κτίριο της Πάτρας, θα αγοραστεί ένα κτίριο στην Αθήνα, θα δημιουργηθεί Μουσείο του ΕΑΠ με εκθέματα της σύγχρονης ιστορίας. Παράλληλα αναφέρθηκε στις μεγάλες εκδηλώσεις που διοργανώνει το ΕΑΠ, όπως η ανακήρυξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε επίτιμο καθηγητή Περιβάλλοντος στις 17 Ιουνίου, στη λειτουργία του Δικτύου Διασύνδεσης Αποφοίτων και στο Web Radio με υπεύθυνο τον Ιάσονα Φωτήλα.
Ο πρόεδρος του ΕΑΠ αναφέρθηκε στο εργασιακό πρόβλημα των 200 υπαλλήλων που εργάζονται με ετήσιες συμβάσεις. Πρόβλημα, το οποίο η Διοικούσα Επιτροπή προσπαθεί να λύσει οριστικά σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία.
Τέλος επισήμανε την οικονομική ευρωστία του Ιδρύματος τονίζοντας: «Είναι η πρώτη φορά που ο οικονομικός ισολογισμός έχει, έστω ελαφρώς, ένα θετικό πρόσημο».
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
Ο αντιπρόεδρος Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, ανέφερε για την ταμειακή εξυγίανση του ΕΑΠ: «Το 2019 το ετήσιο λειτουργικό έλλειμμα ήταν 5 εκ. ευρώ και μέσα στα δύο τελευταία χρόνια καταφέραμε να το μηδενίσουμε».
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα απόκτησης, εγκατάστασης και λειτουργίας ερευνητικού εξοπλισμού ύψους περίπου 8 εκ. ευρώ που θα δώσει σημαντική ώθηση στις ερευνητικές δραστηριότητες του Ιδρύματος σε συνδυασμό και με το πρόγραμμα εσωτερικής χρηματοδότησης για την ανάπτυξη του ερευνητικού έργου των μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ.
Σε επίπεδο υποδομών, ανέφερε ότι θα προστεθούν δύο ακόμα νέα κτίρια στο κάμπους της Περιβόλας με συνεδριακό κέντρο χωρητικότητας 1.000 ατόμων.
Ο κ. Ευσταθόπουλος αναφέρθηκε στην επιτυχή πιστοποίηση του Εσωτερικού Συστήματος Ποιότητας του Πανεπιστημίου αλλά και των πέντε από τα οκτώ Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών (τα υπόλοιπα τρία είναι και αυτά σε διαδικασία πιστοποίησης) από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Μίλησε, επίσης, για την καινοτόμο λειτουργία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που βασίζεται «στις αναβαθμισμένες και σύγχρονες υποδομές που επέτρεψαν ακόμα και τις αδιάβλητες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης».
ΟΙ ΚΟΣΜΗΤΟΡΕΣ
Οι επικεφαλής των Σχολών του ΕΑΠ αναφέρθηκαν στις δυνατότητες και την ειδίκευση του Ιδρύματος στην Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση από την Ιδρυσή του πριν 25 χρόνια, αλλά και στο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του με την αξιοποίηση 2.500 περίπου καθηγητών απ’ όλη τη χώρα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΙΧΙΩΤΗΣ: Ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών τόνισε την ποιότητα που χαρακτηρίζει τα προγράμματα σπουδών της Σχολής και ανέλυσε τις νέες προοπτικές που ανοίγονται στο ερευνητικό πεδίο με την εσωτερική χρηματοδότηση των ερευνητικών προγραμμάτων των μελών ΔΕΠ της Σχολής. Επιπλέον, παρουσίασε τα νέα καινοτόμα προγράμματα της Σχολής που έχουν εγκριθεί και προγραμματίζεται η έναρξη τους. Ανάμεσα σε αυτά είναι τα μεταπτυχιακά: «Διοίκηση Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητα» (Αγγλόφωνο) από τον Οκτώβριο του 2022, «Δημόσια Διοίκηση και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση» από τον Μάρτιο του 2023, «Σπουδές φύλου: Μεθοδολογίες, θεωρίες, πολιτικές» από τον Μάρτιο του 2023 και «Σπουδές για το Μέλλον και τη Στρατηγική Προοπτική Διερεύνηση: Εφαρμογές στην Εκπαίδευση και τη Διοίκηση» από τον Οκτώβριο του 2023.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΙΩΤΗΣ: Ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας αναφέρθηκε στα νέα καινοτόμα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής, «Καλλιέργειες υπό Κάλυψη – Υδροπονία» σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, «Ιατρική Ακριβείας» σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών και «Επιδημιολογία» με το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Ανέδειξε τα προγράμματα Erasmus+, την εργαστηριακή διάσταση της Σχολής αλλά και τις σημαντικές ερευνητικές δραστηριότητες των μελών ΔΕΠ της. Παρουσίασε τις σημαντικές ερευνητικές υποδομές που αναπτύσσονται στη Σχολή με την προμήθεια εργαστηριακού εξοπλισμού με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μεταξύ των οποίων και η κατασκευή θερμοκηπίου για ερευνητικούς σκοπούς στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης του ΕΑΠ στην Πάτρα.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ: Ο κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, καθηγητής, ανέδειξε την πρωτοπορία της Σχολής και παρουσίασε τα εμβληματικά και πρωτοποριακά για την εποχή τους, όπως τα χαρακτήρισε, προπτυχιακά προγράμματα σπουδών «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» αλλά και τα νέα πρωτοποριακά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής, όπως «Επικοινωνία της Επιστήμης», «Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες», «Εφαρμοσμένη Αναπτυξιακή Ψυχολογία», «Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία», προγράμματα σε θεματικά πεδία τα οποία πολύ δύσκολα θα βρει κανείς σε άλλα πανεπιστήμια.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΖΕΡΕΦΟΣ: Ο κοσμήτορας της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης, δήλωσε ότι το ΕΑΠ διανύει «περίοδο ταχείας ανάπτυξης» εξηγώντας ότι την περίοδο αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη έξι μεταπτυχιακά προγράμματα και αναμένεται η έγκριση του πρώτου προπτυχιακού προγράμματος με θέμα «Κινηματογραφική Γραφή, Πρακτική και Ερευνα», το οποίο θα είναι το πρώτο εξ αποστάσεως πρόγραμμα κινηματογράφου σε όλη την Ελλάδα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News