Το ΕΣΥ των συνταξιούχων και των «εντέλλεσθε»: Με δυσκολίες καλύπτονται Τμήματα και Κλινικές

Τα δεκάδες ιατρικά κενά ταλανίζουν τις δομές υγείας.

ΕΣΥ
Με τη βαλίτσα στο χέρι βρίσκει η νέα χρονιά γιατρούς νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της Αχαΐας οι οποίοι επιστρατεύονται για να καλύψουν τα κενά σε δομές υγείας της ευρύτερης περιφέρειας και των νησιών.

Η τακτική του «εντέλλεσθε» έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αφήσει στα χέρια των διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών τη διαχείριση των δεκάδων κενών που ταλανίζουν νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Ετσι για πέμπτη χρονιά θα συνεχιστεί το «προσωρινό» μέτρο της μετακίνησης γιατρών της Αχαΐας στα Νοσοκομεία του Πύργου, της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου, της Κέρκυρας. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι από την παραμονή των Χριστουγέννων η διευθύντρια παθολογίας του «Αγίου Ανδρέα» Βιβή Λουκοπούλου έλαβε «εντέλλεσθε» μετακίνησης στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας. Η μετακίνησή της μοιραία άφησε πίσω κενό καθώς πρόσφατα είχαμε αναδείξει τις ελλείψεις της Παθολογικής Κλινικής στην οποία υπηρετεί και την αδυναμία που υπήρχε στην κάλυψη των εφημεριών από το εναπομείναν ιατρικό προσωπικό.

Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας είχε αναδείξει με δημόσια παρέμβασή της τις 141 κενές οργανικές θέσεις μόνιμων γιατρών, όλων των ειδικοτήτων στα δύο μεγάλα Νοσοκομεία της Πάτρας (ΠΓΝΠ και «Αγ. Ανδρέα»). Ειδικότερα στην Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου από τους 19 παθολόγους, έχουν μείνει 11.

Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί με την παραμονή γιατρών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους να δώσει λύση στην εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Το συγκεκριμένο μέτρο θα ισχύσει μέχρι το 2027 και όπως εξήγησε ο υπουργός σκοπός της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης είναι να μην υπάρξει σε αυτήν τη φάση νέο κύμα φυγής γιατρών από τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο βρίσκεται αντιμέτωπο και με μία άλλη απειλή. Αυτή της απώλειας του πανεπιστημιακού του χαρακτήρα και κατ’ επέκταση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού του. Παρότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αδειάζει από πανεπιστημιακούς γιατρούς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αρνείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας μέχρι και πριν από μερικές εβδομάδες καλούσε τους τοπικούς φορείς σε συστράτευση για τη διεκδίκηση θέσεων για το Ιατρικό Τμήμα της Πάτρας. Συντονισμένη αντίδραση δεν υπήρξε από τους παράγοντες της περιφέρειάς μας, εκτός από δύο τρεις μεμονωμένες φωνές. Το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί και συνεχίζει να πνίγει το τριτοβάθμιο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Αμεσα πρέπει να δοθούν 40 θέσεις δεδομένου ότι σε προηγούμενη κατανομή ο τότε υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοίδης, είχε δώσει μόλις 15 θέσεις.

 

Άννα Μαστοράκου: Σήμα κινδύνου για το ΕΣΥ

Αννα Μαστοράκου

H πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου

Το σύστημα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπο με τα δεκάδες ιατρικά κενά. Το εργασιακό φορτίο για τους συναδέλφους οι οποίοι υπηρετούν το ΕΣΥ είναι πάρα πολύ μεγάλο. Ειδικά κάποιες ειδικότητες αιχμής, όπως οι παθολόγοι, αναισθησιολόγοι κ.ά., εκπέμπουν σήμα κινδύνου. και τα κενά αυτά διευρύνονται καθώς έχουμε συνεχώς συνταξιοδοτήσεις. Βέβαια μία προσωρινή λύση και ανάσα δίνεται μέσω της δυνατότητας παραμονής και μετά τα  67 έτη όσων το επιθυμούν. Αυτό όμως δεν αποτελεί λύση. Το ΕΣΥ χρειάζεται επείγουσα ενίσχυση με νέα άτομα. Οι νέοι γιατροί, βλέποντας αυτή την κατάσταση δεν δείχνουν προθυμία να ανταποκριθούν στις προσκλήσεις για μόνιμες προσλήψεις που κάνει το υπουργείο. Δυστυχώς, αυτό το σύστημα οδηγείται σε αδιέξοδο. Αν δεν ληφθεί απόφαση μία γερή δόση μαζικών μόνιμων προσλήψεων ώστε ο νέος γιατρός να αισθανθεί ότι εντάσσεται σε ένα αξιοπρεπές, σοβαρό και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον δεν θα αντιστραφεί αυτή η κατάσταση. Κι αυτό αφορά φυσικά και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Με τα «εντέλλεσθε» που λαμβάνουν συνεχώς συνάδελφοι οι οποίοι υπηρετούν σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας για να μετακινηθούν και να καλύψουν κενά όπου υπάρχουν, δεν λύνεται το πρόβλημα».

 

Χρήστος Δαβούλος: Προκηρύξεις με το σταγονόμετρο

ΕΣΥ

Ο πρόεδρος ΕΙΝΑ Χρήστος Δαβούλος

Δυστυχώς δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με τα 141 επείγοντα κενά ιατρικού προσωπικού τα οποία έχουμε αναδείξει ως Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας. Εχουν προκηρυχτεί μόλις οι 12 θέσεις και αναμένεται η έγκριση άλλων οκτώ. Μεταξύ αυτών είναι ενός ογκολόγου και ενός παθολόγου για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και ενός παθολόγου για τον «Αγιο Ανδρέα». Ενδεικτικά, σημειώνω ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχουμε οκτώ κενές θέσεις παθολόγων και προκηρύχτηκε η μία. Πώς λοιπόν θα καλυφθούν όλα αυτά τα κενά; Η κατάσταση στα ογκολογικά τμήματα είναι γνωστή εδώ και πολλούς μήνες και δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την οριστική λύση του προβλήματος.

Η υποστελέχωση των περιφερειακών νοσοκομείων συνεχίζεται με αποτέλεσμα τα δύο Νοσοκομεία της Πάτρας να δέχονται σε κάθε εφημερίδα 5-8 περιστατικά τα οποία μεταφέρονται κυρίως από το Νοσοκομείο του Πύργου. Μέχρι πότε συνάδελφοι θα μετακινούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να καλύψουν κενά και να κάνουν εφημερίες; Γίνεται ένας περιφερόμενος γιατρός να έχει άποψη για τον ασθενή που καλείται να δει περιστασιακά;

Τάσος Γιακουμής: Περιφερόμενοι από δομή σε δομή

ΕΣΥ

Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Κάτω Αχαΐας Τάσος Γιακουμής

Οι γιατροί μας βρίσκονται διαρκώς στους δρόμους, πηγαίνοντας από δομή σε δομή να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν, δημιουργώντας πίσω τους νέα κενά καθώς κανείς δεν περισσεύει.

Υπάρχουν γιατροί από το Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα φτάνουν μέχρι την Κεφαλονιά. Από το Κέντρο Υγείας Ακράτας οι συνάδελφοι μετακινούνται στο Νοσοκομείο Αιγίου και στον «Αγιο Ανδρέα». Από το Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα καλύπτουν τα κενά που υπάρχουν στα Νοσοκομεία Πύργου, Αμαλιάδας κ.ά.

Εμείς καλύπτουμε τα κενά της ΤΟΜΥ Ανω πόλης και της ΤΟΜΥ Ρίου.

Αυτό σημαίνει όπως ανέφερα ότι δημιουργούνται πίσω κενά. Πώς λοιπόν θα οργανωθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με περιφερόμενους γιατρούς; Πώς ένας γιατρός ο οποίος σήμερα βρίσκεται εδώ, αύριο στη Κεφαλονιά, μεθαύριο στον Πύργο θα αφιερωθεί στη φροντίδα του πληθυσμού αναφοράς του;

Υπάρχουν μεγάλες ανάγκες στην κοινότητα. Στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις στην κοινότητα, εμβολιασμούς, προγράμματα πρόληψης και πολλά άλλα τα οποία προβλέπονται από τον ρόλο μας. Πώς όμως θα γίνουν χωρίς γιατρούς;