Το κοινό μέτωπο του Πανεπιστημίου Πατρών: Οχι στην ταφόπλακα του δημόσιου ΑΕΙ

«Το 2022 ήμασταν 175 μέλη Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό και σήμερα υπηρετούμε 75. Είναι τραγικό το νούμερο»

κοινό Ελενα Σέρπη (πρόεδρος ΕΤΠΕ Πάτρας), Στέφανος Καρβέλης, Γιώργος Ψαρράς, Δημήτρης Τσιπιανίτης, Μανώλης Αποστολάκης

Η δημοσίευση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και η μελέτη των διατάξεων που περιλαμβάνει φαίνεται ότι διευρύνει περαιτέρω το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και πανεπιστημιακών κοινοτήτων.

Αυτό διεφάνη στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες όλοι οι σύλλογοι (διδακτικού-ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού) του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Το 2006 ήταν μία χρονιά ορόσημο, καθώς απετράπη η αναθεώρηση του άρθρου 16. Τα επόμενα χρόνια υπήρξε μία συστηματική συκοφάντηση των πανεπιστημίων, καθώς ακούσαμε ότι τα πανεπιστήμια έχουν πολύ λίπος να κάψουν. Οτι είναι κέντρα ανομίας, είναι αναποτελεσματικά και δεν επιτελούν το έργο τους. Η κρίση που ακολούθησε έφερε ραγδαία μείωση των προϋπολογισμών περισσότερο από 60%» ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Ψαρράς και πρόσθεσε, θέλοντας να υπογραμμίσει την υποχρηματοδότηση, ότι:

«Σήμερα η μέση ετήσια δαπάνη ανά φοιτητή στη χώρα μας είναι 1.750 ευρώ, όταν η αντίστοιχη στη ΕΕ είναι περισσότερο από 10.500 ευρώ. Και για να μη συγκρινόμαστε μόνο με τους πλούσιους, η μέση ετήσια δαπάνη ανά φοιτητή στη Βουλγαρία ξεπερνάει τα 2.700 ευρώ και στη Ρουμανία τα 3.500 ευρώ».

Ακολούθως, μιλώντας για το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης τόνισε: «Η χώρα μας στελεχώνεται με αποφοίτους των ελληνικών πανεπιστημίων. Την περίοδο της κρίσης 250.000 νέοι επιστήμονες μετανάστευσαν κυρίως στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπου διαπρέπουν σε όλες τις επιστήμες. Αυτό αποδεικνύει τη γνώση που παράγεται και την υψηλή κατάρτιση των αποφοίτων μας. Κάθε χρόνο ξεπερνάμε στη χώρα μας τις 20.000 δημοσιεύσεις, εκ των οποίων το 85% παράγεται στα δημόσια πανεπιστήμια. Πώς λοιπόν τα πανεπιστήμιά μας είναι αναποτελεσματικά;».

κοινό

Χρήστος Κοσίνας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΠΙΑΝΙΤΗΣ

Το μέλος του Συλλόγου Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού Δημήτρης Τσιπιανίτης ανέφερε: «Προφανώς η εξαγγελία ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων αναδεικνύει τις προτεραιότητες του υπουργείου. Κι αυτές δεν είναι άλλες από την ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ενα από τα αφηγήματα που επιστρατεύει το υπουργείο είναι ότι με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα μείνουν τα ελληνόπουλα στη χώρα. Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία της Eurostat του 2022, το ποσοστό φυγής για προπτυχιακά είναι 5%, ενώ αντίστοιχα για μεταπτυχιακά ή διδακτορικά το ποσοστό είναι γύρω στα 4%. Το άλλο αφήγημα αφορά το επίπεδο των δημόσιων πανεπιστημίων. Πρώτο μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ είναι το ΕΚΠΑ, το οποίο κατέχει τη θέση 49 στην ΕΕ και 180 στον κόσμο, ακολουθούν το ΑΠΘ, το Μετσόβειο και της Πάτρας που είναι στη θέση 166 στην ΕΕ και 533 στον κόσμο. Το καλύτερο κολλέγιο των Αθηνών κατέχει τη 625 θέση στην ΕΕ και 2.011 στον κόσμο».

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΡΒΕΛΗΣ

Το μέλος ΕΤΕΠ (Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών) και πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας ΕΤΕΠ Στέφανος Καρβέλης είπε: «Μέσα από τις διατάξεις που περιλαμβάνει κάνει το πανεπιστήμιο ακόμα πιο αντιδημοκρατικό. Η ηγεσία του πανεπιστημίου, οι πρυτανικές αρχές, οι πρόεδροι των τμημάτων, ακόμα και οι διευθυντές των εργαστηρίων δεν εκλέγονται από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι σαν μέλος ΕΤΕΠ που εργάζομαι σε ένα εργαστήριο δεν έχω δικαίωμα να συμμετέχω στην εκλογή ενός διευθυντή εργαστηρίου. Μεγάλη πληγή για το δημόσιο πανεπιστήμιο η υποστελέχωση. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι το 2022 ήμασταν 175 μέλη ΕΤΕΠ και σήμερα υπηρετούμε 75. Είναι τραγικό το νούμερο».

κοινό

Πένη Γεωργιοπούλου

ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών Μανώλης Αποστολάκης σημείωσε πως «το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν έχει στηριχτεί όλα αυτά τα χρόνια, με συνέπεια τα πολύ σοβαρά προβλήματα με το ασφυκτικό γραφειοκρατικό περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει καθημερινά να γιγαντώνονται. Ολο αυτό θεωρούμε ότι γίνεται επί τούτου, με στόχο τη δημιουργία προβλημάτων στο δημόσιο πανεπιστήμιο κι έτσι να αιτιολογηθεί η δημιουργία ιδιωτικών».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΣΙΝΑΣ

Μιλώντας εκ μέρους του παραρτήματος Αχαΐας του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Ερευνα και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ο Χρήστος Κοσίνας εκτίμησε ότι ο νέος νόμος: «Θα αναγκάσει την έρευνα και την εκπαιδευτική διαδικασία να συμβαδίσει ακόμα περισσότερο με τα χαρακτηριστικά της ”αγοράς”, μη κατοχυρώνοντας το δημόσιο πανεπιστήμιο ως τον χώρο ανεξάρτητης από ιδιωτικά και κυβερνητικά συμφέροντα ανάπτυξης και προαγωγής της έρευνας και της διδασκαλίας προς την κάλυψη κοινωνικών αναγκών. Ακολούθως, θα πλήξει βαρύτατα τη δυνατότητα ελεύθερης διεξαγωγής έρευνας, αλλά και θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στις εργασιακές σχέσεις των ερευνητ(ρι)ών».

ΠΕΠΗ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

Η πρόεδρος του Σωματείου Συμβασιούχων Ερευνητών και Διδασκόντων Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων Πάτρας Πέπη Γεωργιοπούλου πρόσθεσε: «Ως εργαζόμενοι στην έρευνα ξέρουμε πολύ καλά πώς είναι να εργάζεσαι σε ένα πανεπιστήμιο με ελλιπή χρηματοδότηση, με επισφαλείς σχέσεις εργασίας, διαφορετικών καθεστώτων που όλες έχουν το κοινό της ελαστικότητας και της ανασφάλειας της επόμενης μέρας. Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει ετεροαπασχόληση, μπάλωμα των κενών στη διδασκαλία, να μην αναγνωρίζεται η εργασία μας, παντελής έλλειψη εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ως διδάσκοντες ξέρουμε πολύ καλά τι έφεραν μέχρι τώρα οι “ευέλικτες” μορφές απασχόλησης, πώς είναι γίνεσαι μπαλάκι από το ένα τμήμα στο άλλο, τι σημαίνει να μην προκηρύσσονται νέες μόνιμες θέσεις παρά τις τεράστιες ελλείψεις».