«Το Μεγάλο Παιχνίδι» μάγεψε την Πάτρα: Συντελεστές της παράστασης μιλούν για το έργο που έγινε sold out
Η Θεατρική Ομάδα του ΠΚΕ ΟΤΕ Πάτρας παρουσιάζει το «Μεγάλο Παιχνίδι» του Άγγελου Τερζάκη, μια παράσταση που κέρδισε το κοινό και έγινε sold out. Συντελεστές της παράστασης μιλούν για την εμπειρία τους, το έργο και τη θερμή ανταπόκριση του κόσμου.
![«Το Μεγάλο Παιχνίδι» μάγεψε την Πάτρα: Συντελεστές της παράστασης μιλούν για το έργο που έγινε sold out Μεγάλο](https://pelop.gr/wp-content/uploads/2025/01/proves-ote-to-megalo-paixnidi-6-873x432.webp)
Η Θεατρική Ομάδα του ΠΚΕ ΟΤΕ Πάτρας παρουσιάζει με τεράστια επιτυχία το έργο του Άγγελου Τερζάκη, «Το Μεγάλο Παιχνίδι», στο θέατρο «Γραμμές Τέχνης» με το κοινό να το αγκαλιάζει θερμά και τις παραστάσεις να είναι sold out. Το λιγότερο γνωστό, αλλά εξαιρετικά δυνατό έργο του σπουδαίου Έλληνα συγγραφέα αποδεικνύεται εξαιρετικά επίκαιρο, θίγοντας διαχρονικά ζητήματα για τη ζωή, την ελπίδα και την ανθρώπινη πάλη.
Σήμερα, ο σκηνοθέτης της παράστασης Ηλίας Αναστασόπουλος αλλά και οι Απόστολος Παπανδρέου, Ιωάννα Καραθανάση και Χαρά Μαργαρίτη, συνδυάζοντας την επαγγελματική τους πορεία στον ΟΤΕ με το θέατρο, μιλούν για το έργο, τους ρόλους τους και τη δυνατή ανταπόκριση του κοινού.
Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Ηλίας Αναστασόπουλος, δήλωσε για την απήχηση του έργου: «Ένα άγνωστο έργο που το αγκάλιασε ο κόσμος και το αγάπησε πάρα πολύ. Οι παραστάσεις είναι sold out ενώ για τις τρεις επόμενες (Παρασκευή 14, Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Φεβρουαρίου). Αυτό μας δίνει δύναμη, γιατί βλέπουμε ότι το κοινό δεν θέλει μόνο τα γνωστά και πολυπαιγμένα έργα, αλλά αγκαλιάζει και αξιόλογα κείμενα, ακόμα κι αν δεν είναι διαδεδομένα. Μας δείχνει ότι υπάρχει χώρος και για έργα που γράφτηκαν πριν από 100 χρόνια, αλλά παραμένουν τόσο επίκαιρα και δυνατά».
Ο Απόστολος Παπανδρέου, ηθοποιός και Υπεύθυνος του Θεατρικού Τμήματος ΠΚΕ ΟΤΕ Πάτρας, ανέλυσε τη θεματική του έργου και τον ρόλο της ελπίδας:
«Ένα φως, μια ελπίδα, ένας ιλαροτραγικός κλόουν που προσγειώνεται σε μια αυλή ταπεινών και εξαθλιωμένων ανθρώπων, που προσπαθούν μέσα από τη δυστυχία τους να ζήσουν, να ονειρευτούν, να επιβιώσουν. ‘Τα όνειρα είναι πραγματικά, τα παραμύθια η μόνη αλήθεια’.
Ο διάβολος που κορόιδεψε, ο διάβολος που πούλησε την ελπίδα, έχασε τελικά το ‘Μεγάλο Παιχνίδι’ της ζωής του.
Ερωτεύτηκε, άγιασε από αγάπη και τελικά καταστράφηκε. Όταν τα φώτα της ράμπας πέφτουν, εκείνο που μένει είναι ότι η ελπίδα μπορεί ακόμα και να εξωραΐσει την ίδια τη θλίψη, την πρόστυχη τούτη ζωή, το σκοτάδι!».
Η Ιωάννα Καραθανάση, ηθοποιός και μέλος του ΠΚΕ ΟΤΕ Πάτρας, υπογράμμισε την πολυπλοκότητα του έργου και τον τρόπο που ο Άγγελος Τερζάκης αποτυπώνει τις ανθρώπινες αδυναμίες:
«Ο Άγγελος Τερζάκης, με την αριστοτεχνική του γραφή στο ‘Μεγάλο Παιχνίδι’, αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο τις ανθρώπινες αδυναμίες και τις ψυχολογικές συγκρούσεις, κάνοντάς μας να αναρωτηθούμε για τις πραγματικές δυνάμεις που καθορίζουν τη ζωή μας. Μέσα από την ιστορία, η ‘κομψή παρεξήγηση’ αναδεικνύεται ως μοναδικό καταφύγιο από την ανιαρή πραγματικότητα, προσφέροντας την ψευδαίσθηση ενός κόσμου καλύτερου.
Η ελπίδα που μας προσφέρει, αν και αληθινή σαν το όνειρο, μας βοηθά να ξεφύγουμε από τη μιζέρια μας.
Ο χαρακτήρας της σπιτονοικοκυράς, τον οποίο υποδύομαι, συνήθως έρχεται σε σύγκρουση με άλλους χαρακτήρες του έργου και είναι σημαντικός για να αναδείξει τις κοινωνικές και ηθικές προεκτάσεις του έργου».
Η Χαρά Μαργαρίτη, ηθοποιός και μέλος του ΠΚΕ ΟΤΕ Πάτρας, ανέλυσε το έργο και τον ρόλο της στο θεατρικό:
«Το θεατρικό έργο ‘Το Μεγάλο Παιχνίδι’ είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Άγγελου Τερζάκη. Πραγματεύεται τη σύγκρουση του ατόμου με την κοινωνία και τα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν από τις ανθρώπινες σχέσεις και την επιθυμία για εξουσία.
Ο Τερζάκης είναι γνωστός για την ικανότητά του να δημιουργεί χαρακτήρες με βάθος και να εξετάζει τις ανθρώπινες συμπεριφορές με αριστοτεχνικό τρόπο.
Στην παράσταση υποδύομαι μια Γαλλίδα ένοικο της αυλής, η οποία αντιδρά σε αυτό που την τρομάζει και αποχωρεί με τον δικό της τρόπο από τη μίζερη και αλλόκοτη καθημερινότητα της αυλής».
Το «Μεγάλο Παιχνίδι» αποδεικνύεται μια από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις της σεζόν, με το κοινό να επιβραβεύει την επιλογή ενός μη πολυπαιγμένου αλλά άκρως ποιοτικού κειμένου. Σημειώνεται πως λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει, ίσως επαναληφθούν τρεις ακόμα παραστάσεις στα τέλη Μαρτίου.
Προς το παρόν, ο επόμενος σταθμός της ομάδας είναι το συγκλονιστικό έργο «Τελευταία Φορά» της Πόπης Δασκαλάκη, το οποίο θα παρουσιαστεί στις 7, 8 και 9 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η παράσταση αποτελείται από 21 πραγματικές ιστορίες γυναικών που έχουν βιώσει βία και εκμετάλλευση σε όλο το φάσμα της, αναδεικνύοντας τις σκληρές αλήθειες και την αντοχή της γυναικείας φύσης.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News