Το νέο superfood είναι το λάχανο- Πώς θα το εντάξεις στη διατροφή σου για να κάνει θαύματα
Το λάχανο είναι το νέο superfood- Πώς θα το εντάξεις στη διατροφή σου για να κάνει θαύματα
Το λάχανο είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τον οργανισμό και έχει υψηλή διατροφική αξία. Αν έχεις κουραστεί να το απολαμβάνεις μόνο σε μορφή σαλάτας, έχουμε να σου προτείνουμε μερικούς πολύ πιο νόστιμους τρόπους για να τρως περισσότερο λάχανο.
Δεν ξέρεις τι να κάνεις με το λάχανο εκτός από το να το φτιάξεις για ακόμα μία φορά σε μια θλιβερή σαλάτα; Βρες δημιουργικούς τρόπους για να προσθέσεις αυτό το superfood σε κύρια πιάτα, σνακ και συνοδευτικά που πραγματικά θα λαχταράς να απολαύσεις.
Αν δεν είσαι η μεγαλύτερη θαυμαστής του λάχανου, αυτό είναι απολύτως κατανοητό. Χωρίς τη σωστή προετοιμασία, φυλλώδες πράσινο, μωβ ή λευκό λαχανικό μπορεί να είναι τραχύ και πικρό, ακόμη και μετά από μια γενναιόδωρη δόση σος στη σαλάτα.
Αλλά ίσως αξίζει να βρεις τον αγαπημένο σου τρόπο να τρως λάχανο, αφού αυτό το φυτό, είναι μία πραγματικά δυνατή τροφή, είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά και θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές υπερτροφές. Το λάχανο παρέχει βιταμίνες C, Κ και Α, ενώ είναι επίσης πλούσιο σε βασικά μέταλλα όπως ασβέστιο και σίδηρο.
Όπως και άλλα λαχανικά της οικογένειας των σταυρανθών, το λάχανο περιέχει γλυκοσινολικά άλατα, τα οποία σχετίζονται με τη μείωση της φλεγμονής και την προστασία από τον καρκίνο. Το λάχανο περιέχει επίσης φυτικές ίνες, είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την υγεία της καρδιάς και του εντέρου. Τέλος, το λάχανο είναι γεμάτο με τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία είναι θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία των ματιών.
Ετοιμάσου να εμπνευστείς, με εύκολους τρόπους για να προσθέσεις το λάχανο στην στα γεύματα σου – στο πρωινό, το μεσημεριανό, το βραδινό και σε σνακ- καθώς το μυστικό για να κάνεις το λάχανο πραγματικά νόστιμο υπάρχει, ακόμη και όταν απλά προστίθεται σε μια τραγανή σαλάτα.
Πρόσθεσε το στο χούμους
Αν έχεις φτιάξει χούμους στο σπίτι, μπορείς να βάλεις πολλά από τα αγαπημένα σου συστατικά μέσα στην κλασσική συνταγή, είτε πρόκειται για επιπλέον σκόρδο είτε για λαχανικά που προστίθενται για να δώσουν χρώμα. Μπορείς πάντα να προσθέσεις μερικά φωτεινά πορτοκαλί καρότα ή όμορφα ροζ παντζάρια – ή να κάνεις ένα ζωντανό πράσινο ή μωβ χούμους βάζοντας λίγο λάχανο. Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, πρόσθεσε μια χούφτα ψιλοκομμένο λάχανο σε σπιτικό ή έτοιμο χούμους. Δεν θα μπορείς καν να το γευτείς, αλλά θα εξακολουθήσεις να επωφελείσαι από τα απίστευτα θρεπτικά συστατικά του.
Ανακάτεψε το μέσα στις σούπες
Ανεξάρτητα από το είδος της σούπας που φτιάχνεις, το λάχανο θα μαγειρευτεί, θα μαραθεί, θα μαλακώσει και θα συρρικνωθεί σε μέγεθος μόλις μπει στο ζωμό, δίνοντάς σου όλα τα θρεπτικά συστατικά. Αυτή είναι μια εύκολη επιλογή, είτε ρίξεις μέσα λίγο λάχανο πριν χρησιμοποιήσεις το μπλέντερ για να ομογενοποιήσεις τα υλικά.
Ψήσε το λάχανο
Αν δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ να ψήσεις το λάχανο μέχρι να γίνει τραγανό, απλά δεν ξέρεις τι χάνεις. Για να φτιάξεις τσιπς από λάχανο, μπορείς να ρίξεις χοντροκομμένο λάχανο σε ελαφριά σάλτσα σόγιας το ψήσεις. Μια διαφορετική εκδοχή: Δοκίμασε αυτή την καπνιστή συνταγή για τσιπς kale, που ακόμα και οι πιο επιλεκτικοί στην οικογένεια θα σου τα ζητάνε να τα φτιάχνεις συνέχεια.
Συνδύασε με όλα τα πιάτα
Το λάχανο είναι μια εξαιρετικά υγιεινή προσθήκη σε πιάτα με αυγά, είτε ετοιμάζεις μια ομελέτα με λάχανο και κατσικίσιο τυρί, είτε το βάζεις κρυφά μέσα σε μία πίτα, το λάχανο θα σου δώσει όλα τα θρεπτικά συστατικά του. Μπορείς ακόμα να φτιάξεις μία συνταγή με ζαμπόν, πράσο και τυρί για να δημιουργήσεις ένα κις.
Αν φτιάχνεις μια σπιτική πίτσα ή ένα flatbread, εντυπωσίασε το κοινό σου προσθέτοντας καρυκευμένο και φρυγανισμένο λάχανο. Με τα κατάλληλα καρυκεύματα και την κατάλληλη προετοιμασία, το μαραμένο λάχανο αποτελεί ένα εξαιρετικό συνοδευτικό για πιο πλούσια, κόκκινα κρέατα, όπως η μπριζόλα.
Μπορείς να σερβίρεις ψητή μπριζόλα στο τηγάνι πάνω σε «κρεμώδη» λαχανίδα και «κρεμώδη» λευκά φασόλια ή να σερβίρεις την μπριζόλα μέσα σε φύλλα από λάχανο σοταρισμένη με σκόρδο και ντοματίνια. Φτιάξε γλυκοπατάτες με πικάντικη λαχανίδα σε λάδι καρύδας, χυμό λάιμ, σκόνη κάρυ και καβουρδισμένη καρύδα για γαρνιτούρα.
Δοκίμασε σε ένα μπολ με λεμονάτες φαρφάλες με από γαρίδες να προσθέσεις λάχανο και κρεμώδη ρικότα, ή σπαγγέτι ολικής αλέσεως με σκόρδο και ντομάτες, λάχανο και αλμυρό πεκορίνο.
Η σωστή σαλάτα λάχανο
Μια πραγματικά νόστιμη σαλάτα από λάχανο είναι διαχρονική και υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να κάνεις το ωμό λάχανο άξιο γεύματος ή συνοδευτικού. Αν αγαπάς τις σαλάτες, αλλά βρίσκεις το λάχανο πολύ ξηρό, μπορείς να κάνεις μασάζ στο ψιλοκομμένο λάχανο με τα χέρια για να βοηθήσεις τα σκληρά φύλλα να μαλακώσουν. Κάνε μασάζ στο ψιλοκομμένο λάχανο με λίγο ελαιόλαδο και μια πρέζα αλάτι πριν προσθέσεις άλλα λαχανικά ή δημητριακά. Θα εκπλαγείς από την αλλαγή στην υφή μετά από λίγα λεπτά επεξεργασίας των φύλλων με τα χέρια σου.
Μια άλλη χρήσιμη συμβουλή για τη μετατροπή του σγουρού λάχανου είναι να το ψιλοκόβεις πάντα σε εξαιρετικά λεπτά, σχεδόν σαν κομφετί, κομμάτια, ώστε να μη χρειαστεί ποτέ να μασήσεις ένα μεγάλο, ατίθασο φύλλο. Υπάρχει πάντα και το baby kale, το οποίο έχει μικρότερα, πιο τρυφερά φύλλα, και το Tuscan kale, το οποίο είναι συχνά λιγότερο εύθραυστο από τον σγουρό.
Μην ξεχνάς τη σημασία μιας πικάντικης σος σαλάτας για να ζωντανέψεις μια σαλάτα γεμάτη χόρτα. Μια φρέσκια και απλή βινεγκρέτ πάντα κερδίζει -και πάλι, κάνε μασάζ με το ντρέσινγκ στο λάχανο για ένα λεπτό.
Τέλος, τα βουτυράτα κρουτόν και λίγο τυρί κάνουν πάντα μια σαλάτα να αξίζει μία θέση στο τραπέζι μας. Παρμεζάνα, πεκορίνο, γραβιέρα, μαντσέγκο, παλαιωμένο τσένταρ και άλλα σκληρά, αλμυρά τυριά είναι όλα ιδανικά για να συνοδεύσουν ένα πιάτο σαλάτας και το λάχανο.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News