Το ταξίδι της Ελλάδας στην ελπίδα!

Του Ανδρέα Κατσανιώτη, Πρώην υφυπουργός – βουλευτής Αχαΐας ΝΔ

Ακόμα κι αν είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν πως οι λέξεις «Ελλάδα» και «Μεταρρυθμίσεις» είναι έννοιες αντιθετικές, πρέπει να σημειώσουμε εξαρχής κάτι που ίσως να μην το γνωρίζουν.

Η ίδια η δημιουργία του ελληνικού κράτους αποτελεί ένα μεταρρυθμιστικό επίτευγμα, το οποίο κυοφορήθηκε και γεννήθηκε σε δυσχερές κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον.

Θα αναρωτηθεί κανείς, τι σχέση έχει αυτό με την εποχή στην οποία ζούμε; Μια εποχή = που έχει τις δικιές της δυσκολίες, που αναγκάζει την χώρα μας να περνάει από «Συμπληγάδες». Μεταξύ παρελθόντος και παρόντος υπάρχει ένα κοινό σημείο.

Η κοινωνία. Και πιο συγκεκριμένα, ο χαρακτήρας της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας, που κατάφερε και καταφέρνει να τολμάει, να κάνει βήματα μπροστά.

Είμαι πεπεισμένος πως, σήμερα, η κοινωνία είναι ακόμα πιο έτοιμη να τολμήσει και να απαιτήσει ακόμα πιο θεμελιώδεις αλλαγές.

Κουράστηκε ο κόσμος με τις παθογένειες του παρελθόντος!

Αυτό επιβεβαιώθηκε, πολιτικά, με τη συντριπτική επανεκλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο ελληνικός λαός πίστεψε, πραγματικά. το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις, που δεν θα μείνουν απλά στα λόγια, αλλά θα γίνουν πράξεις, θα γίνουν νόμοι του κράτους.

Ενας από τους βασικούς άξονες του προγράμματος διακυβέρνησης ήταν η μεταρρύθμιση στον Φορολογικό Μηχανισμό, με κύριο σκοπό τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Τις τελευταίες μέρες συζητήθηκε στη δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο, που αφορά σε ελεύθερους επαγγελματίες. Χωρίς να μπούμε σε εκ βάθους ανάλυση, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι.

Ενα ευρωπαϊκό κράτος, όπως η Ελλάδα, δεν «βλέπει» τους ελεύθερους επαγγελματίες ως «κακούς» και «κλέφτες», αλλά ως την ραχοκοκαλιά της οικονομίας και της παραγωγικής της δύναμης. Αλλά -κι από την άλλη- η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών απαιτεί από το κράτος μια δίκαιη φορολόγηση.

Οι πάντες τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων σε αυτή τη χώρα, αρκεί να μην τους αφορούν, να μην είναι οι αρμόδιοι πολιτικοί που πρέπει να τις υλοποιήσουν και να μην έχουν πολιτικό κόστος. Ακολουθώντας αυτόν τον «χρυσό κανόνα» πέρασαν δεκαετίες στασιμότητας και απόλυτης προστασίας των διαφόρων συντεχνιών. Αυτό η Ελληνική κοινωνία δεν το θέλει και δεν το έχει πια ανάγκη.

Η κοινωνία ξεκινάει ξανά…το ταξίδι της Ελλάδας στην ελπίδα!