Βαρύ πρόστιμο 745 εκατ. δολαρίων στη Chevron: Ρύπανση στα έλη της Λουιζιάνας

Η απόφαση αφορά μόνο μία από τις 42 παρόμοιες υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν το σύνολο των μεγάλων ενεργειακών ομίλων στις ΗΠΑ.

Λουιζιάνα

Δικαστήριο στη Λουιζιάνα καταδίκασε τον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό Chevron να καταβάλει 745 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις για περιβαλλοντική ρύπανση σε έλη κοντά στη Νέα Ορλεάνη, τα οποία αφέθηκαν στην τύχη τους μετά το πέρας εξορυκτικών δραστηριοτήτων.

Η απόφαση εκδόθηκε την Παρασκευή από σώμα ενόρκων στην κοινότητα Πλακεμίν (Plaquemines Parish), στη νοτιοανατολική Λουιζιάνα, μετά από δικαστική διαμάχη που ξεκίνησε το 2013. Η υπόθεση αφορά παραλείψεις της Texaco – εταιρείας που εξαγοράστηκε από τη Chevron το 2001 – σχετικά με την αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων που επηρεάστηκαν από γεωτρήσεις πετρελαίου.

Τι προβλέπει η απόφαση

  • 575 εκατ. δολάρια για την απώλεια εδαφών που σήμερα βρίσκονται μόνιμα κάτω από το νερό
  • 161 εκατ. δολάρια για ρύπανση της περιοχής
  • 9 εκατ. δολάρια για εγκατάλειψη εξοπλισμού

Η Chevron, μέσω του συνηγόρου της, Μάικ Φίλιπς, ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση, επικαλούμενη «σοβαρά νομικά σφάλματα» στη διαδικασία.

Ιστορικό και περιβαλλοντικό υπόβαθρο

Η τοπική νομοθεσία της Λουιζιάνας από το 1978 υποχρεώνει τις εταιρείες να αποκαθιστούν το φυσικό περιβάλλον μετά το πέρας των δραστηριοτήτων εξόρυξης. Οι τοπικές αρχές κατηγορούν την Texaco – και κατ’ επέκταση την Chevron – ότι αμέλησαν πλήρως τις υποχρεώσεις τους, προκαλώντας επιτάχυνση της διάβρωσης των ελών και επιδείνωση των επιπτώσεων από την άνοδο της στάθμης των υδάτων.

Η απόφαση αφορά μόνο μία από τις 42 παρόμοιες υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν το σύνολο των μεγάλων ενεργειακών ομίλων στις ΗΠΑ. Οι αρχές της Λουιζιάνας επιδιώκουν συνολικές αποζημιώσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μια προσπάθεια περιβαλλοντικής αποκατάστασης.

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Πετρελαίου και Αερίου της Λουιζιάνας (LMOGA) καταδίκασε την απόφαση, κάνοντας λόγο για κίνδυνο στην ενεργειακή κυριαρχία των ΗΠΑ και πλήγμα στη στρατηγική “Πρώτα η Αμερική” του Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης

Καιρός: Ανοιξιάτικος χιονιάς, πτώση 15 βαθμών, η πρόγνωση για την Πάτρα

Απριλιάτικος… χειμώνας στη Βόρεια Ελλάδα: Χιόνια στον Χορτιάτη, πού είναι κλειστά τα σχολεία ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

«Καλάθι του Πάσχα»: Σε ισχύ από σήμερα 7/4, πόσο θα διαρκέσει, ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή

Ένοπλη ληστεία στην Λυκοποριά Κορινθίας στα όρια με Αχαΐα, ανθρωποκυνηγητό της ΕΛ.ΑΣ

Αχαΐα: Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Πάτρα, πού ήταν το επίκεντρο, τι λέει ο Τσελέντης

Ο Patras Half Marathon έγραψε ιστορία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: Σύλληψη στρατιωτικού για σεξουαλική παρενόχληση, τι συνέβη