Βασίλης Γεωργίου: Η χωρισμένη καρδιά στα δύο, η αποκλειστικότητα με Κρόιφ και το μεγάλο «μαράζι»
Τη Δευτέρα στις 10.30 θα γίνει η κηδεία του Βασίλη Γεωργίου στην Πάτρα
Στις αεκτζήδικες εφημερίδες και τα Ενωσίτικα σάιτ το φευγιό του έγινε πρωτοσέλιδο. Ξεπληρώθηκε, μόνο ένα μικρό μέρος του χρέους, γιατί ο θρυλικός Πατρινός σπορτκάστερ Βασίλης Γεωργίου ήταν η στεντόρεια φωνή της ιστορικής ΑΕΚ. Η φωνή με το γρέτζο ηχόχρωμα, βαμμένο στα κιτρινόμαυρα. Η φωνή ενός αγέρωχου και υπερήφανου δικέφαλου αετού.
Εφυγε, λοιπόν, κι ο Βασίλης προχθές το βραδάκι, σ’ ένα δωμάτιο του Κωνσταντοπούλειου ιδρύματος. Εκεί που ο ίδιος επέλεξε, όταν εμφανίσθηκε ο κορονοϊός, σαν τελευταία του κατοικία για να προφυλαχθεί από το «δρεπάνι» του. Είχε περάσει κιόλας μια περιπέτεια υγείας και στο ίδρυμα βρήκε τη φροντίδα που ήθελε για να μην φύγει με άδοξο τρόπο όταν θα ερχόταν η ώρα για το ταξίδι στην αιωνιότητα.
Η Κατερίνα, η πολυαγαπημένη του σύζυγος είχε φύγει πρώτη. Ο λατρεμένος του γιος Σωτήρης, έχοντας έδρα των δημοσιογραφικών του υποχρεώσεων την Αθήνα, δεν μπορούσε να είναι κοντά του. Ερχόταν, φυσικά, στην Πάτρα, κάνοντας ακόμη και ταξίδια–αστραπές να τον δει και να τον εμψυχώσει.
Βασίλης Γεωργίου: Το πιο μεγάλο «σουξέ»
Το καντήλι του Βασίλη έσβησε, αλλά αφήνει πίσω σαν άσβεστη φλόγα, το δημοσιογραφικό ταπεραμέντο του και τις αθάνατες ραδιοφωνικές περιγραφές του, όπως και τις τηλεοπτικές παρουσίες του στη θρυλική ΥΕΝΕΔ, στο πλευρό του «λόγιου» της αθλητικογραφίας Κώστα Σισμάνη.
Ο πληθωρικός σπορτκάστερ μπήκε στις καρδιές όλων των Ελλήνων το βράδυ της 4ης Απριλίου 1968, μεταδίδοντας ραδιοφωνικά τον θρίαμβο της ΑΕΚ επί της Σλάβια Πράγας με 89–82, για τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης στο μπάσκετ. Ηταν μια εκτυφλωτική βραδιά, που ο Βασίλης έπεισε τα εκατομμύρια των ακροατών του ότι ο θεός εκείνες της ώρες της μέθης, για τον πρώτο Ευρωπαϊκό τίτλο μιας ομάδας της πατρίδας μας, ήταν Ελληνας και… Αεκτζής! Συνέβη τις επόμενες μέρες, εβδομάδες και μήνες το πρωτοφανές: η ηχογραφημένη μετάδοση του τελικού πούλησε σε δισκάκι των 45 στροφών 300.000 αντίτυπα!
Βασίλης Γεωργίου: Η παγκόσμια αποκλειστικότητα με Κρόιφ
Εχοντας, πια, την καταξίωση στο τσεπάκι, έβριθε στη συνέχεια η καριέρα του Βασίλη Γεωργίου ανεπανάληπτων μεταδόσεων και δημοσιογραφικών επιτυχιών. Αποκορύφωμα η παγκόσμια αποκλειστικότητα της μεταπήδησης του Γιόχαν Κρόιφ (σαν να λέμε σήμερα του Μέσι) από τον Αγιαξ στη Μπαρτσελόνα. Βρισκόταν με την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου στην Ολλανδία και μαζί με την «ολόχρυση πέννα» της ΑΕΚ, τον πολυγραφέστερο Ελληνα αθλητικό συντάκτη Φαίδωνα Κωνσταντουδάκη, εξασφάλισαν συνέντευξη του Κρόιφ, που δόθηκε παίζοντας… μπιλιάρδο οι τρεις τους στις εγκαταστάσεις του Αγιαξ.
Σαν την παραπάνω, είναι κατάμεστο αντίστοιχων εξιστορήσεων και αναμνήσεων το βιβλίο που εξέδωσε ο… «Βέμπος» της αθλητικογραφίας πριν 10 χρόνια, το οποίο τιτλοφορείται «Μια ζωή μικρόφωνο».
Η καρδιά χωρισμένη στα δύο
Μπορεί να είναι Δικέφαλος ο Αετός της ΑΕΚ, αλλά κι ο Βασίλης Γεωργίου διακατείχετο από τη δική του μοναδικότητα. Τη μοναδικότητα του… δίκαρδου… Βασίλη, που η μια καρδιά του ήταν δοσμένη στην ΑΕΚ και η άλλη στον ιστορικό Απόλλωνα της Πάτρας! Επαιξε, άλλωστε, μπάσκετ 8 χρόνια στον Απόλλωνα (1951–1959), όπως επίσης και στον Τρίτωνα (1959–1962), ενώ έκλεισε την καριέρα του στην Παναχαϊκή το 1964.
Καθότι μέγας αεκτζής ο Βασίλης, με φιλίες και επιρροές στο Ενωσιτικό στρατόπεδο, είναι χαρακτηριστικό ότι είχε πείσει τον «παγκόσμιο» Γιώργο Αμερικάνο να πάρει μεταγραφή στον Απόλλωνα, στα μέσα της δεκαετίας του ΄70, που η ιστορική ομάδα της Πάτρας καθιερωνόταν στην ελίτ του ελληνικού μπάσκετ. Σαν να λέμε σήμερα ότι είχε πείσει τον Γκάλη ή τον Σπανούλη!
Το μεγάλο «μαράζι» του
Πολύ σεμνά και ταπεινά τιτλοφόρησε ο αξέχαστος Βασίλης Γεωργίου το βιβλίο του «Μια ζωή μικρόφωνο». Δεν έζησε μια ζωή μόνο. Κι είναι αμέτρητα τα «μπαούλα» των αναμνήσεων που έχει κληροδοτήσει στην μπασκετική οικογένεια και φυσικά στη μεγάλη αδυναμία του, τον μονάκριβο γιο του Σωτήρη. Ο καλός συνάδελφος ήταν η μόνιμη έγνοια του πατέρα του. Λες και δανειζόταν ο Βασίλης το δικέφαλες φτερούγες της ΑΕΚ για να σκεπάζει προστατευτικά το καμάρι του, τον Σωτήρη του. Αφήσαμε για το τέλος το μεγάλο «μαράζι» του Βασίλη. Φανταζόταν το κύκνειο άσμα του μπροστά από το μικρόφωνο στο νεόκτιστο, υπέρλαμπρο σπίτι της ΑΕΚ. Δεν αξιώθηκε να πάει στην «Αγία Σοφία» σαν ταπεινός προσκυνητής. Ας όψεται ο άτιμος ο κορονοϊός…
Πότε θα γίνει η κηδεία του
Ο δημοσιογράφος Βασίλης Γεωργίου, θα οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία, τη Δευτέρα και ώρα 10.30 π.μ. από τον Ιερό Ναό Παναγίας Αλεξιωτίσσης Πατρών.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News