Βασίλης Σωτηρχόπουλος: Εξαίρετος δάσκαλος, καλλιεργημένος άνθρωπος ΦΩΤΟ

Ο Βασίλειος Σωτηρχόπουλος άφησε πίσω του πλούσιο έργο και λαμπρές σελίδες στην ιστορία της τοπικής εκπαίδευσης

Σωτηρχόπουλος Ο Β. Σωτηρχόπουλος ήταν βαθύς γνώστης της ιστορίας και λάτρης της Ελλάδας

Η τοπική κοινωνία αποχαιρέτησε τη Δευτέρα έναν σπουδαίο συμπολίτη, άνθρωπο και εκπαιδευτικό, τον Βασίλειο Σωτηρχόπουλο.

Ωστόσο το έργο που άφησε πίσω του θα τον κρατάει ζωντανό στη μνήμη των χιλιάδων μαθητών που είχαν την τύχη να καθίσουν στα θρανία των πρωτοποριακών εκπαιδευτηρίων που λειτούργησε για πλέον των οκτώ δεκαετιών στην Πάτρα. Εγραψε μία λαμπρή ιστορία στα εκπαιδευτικά πράγματα που είχε πανελλαδική αντανάκλαση. Η πλειοψηφία των μαθητών των ιστορικών εκπαιδευτηρίων «ΣΩΤΗΡΧΟΠΟΥΛΟΥ» έχουν διακριθεί στους τομείς που επέλεξαν να υπηρετήσουν. Ποτέ δεν ξέχασαν τη βάση τους που ήταν το σχολείο τους κι αυτό αποτύπωσαν με σημειώματά τους στο λεύκωμα – αφιέρωμα που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2020 για τα εκπαιδευτήρια «ΣΩΤΗΡΧΟΠΟΥΛΟΥ» και την 80χρονη (1933-2013) πορεία τους.

Αλλωστε για όλους αυτούς δήλωνε υπερήφανος ο Βασίλειος Σωτηρχόπουλος. «Και σήμερα που κυκλοφορώ στην πόλη με σταματούν ώριμης πια ηλικίας άνθρωποι, που με συγκίνηση μού αναφέρονται στα χρόνια που εφοίτησαν στο σχολείο» μας είχε αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα«Πελοπόννησος».

Δεν παρέλειπε δε να αναφέρεται και στο έργο των εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν στα εκπαιδευτήριά του. «Ησαν εμπνευσμένοι με εκπαιδευτική συγκρότηση, ώστε ν’ αποτελέσουν ένα υπόδειγμα και τρόπο σωστής ευσυνείδητης εκπαιδευτικής διδαχής».

ΛΑΤΡΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Ο Βασίλειος Σωτηρχόπουλος ήταν ιδιαίτερα μορφωμένος και διέθετε βαθιά γνώση της ιστορίας την οποία λάτρευε και μελετούσε με πάθος. Αυτό αποτυπώνονταν και στα κείμενά του που συχνά έφταναν στα γραφεία της εφημερίδας μας προς δημοσίευση. Μάλιστα με σεμνότητα επικοινωνούσε μαζί μας ζητώντας να φιλοξενηθούν τα άρθρα του με την επισήμανση εάν τα κρίναμε κατάλληλα.

Σωτηρχόπουλος

Στιγμιότυπο από την έκθεση των έργων του που είχε φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Δυτικής Αχαΐας «Μελίνα Μερκούρη» στην Κάτω Αχαΐα. Συνομιλεί με τον τότε δήμαρχο Ανδρέα Παναγιωτόπουλο και τον διάδοχό του Χρήστο Νικολάου

Διέθετε μία ευγενική και διακριτική παρουσία.

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Σήφης Μπουζάκης έχει γράψει για τον Βασίλειο Σωτηρχόπουλο μεταξύ άλλων τα εξής:

«…τον εξαίρετο φιλόλογο, τον αφιερωμένο δάσκαλο-παιδαγωγό, τον έντιμο επιχειρηματία, τον καλλιεργημένο άνθρωπο, τον ρέκτη παιδείας τον γνήσιο πατριώτη Βασίλη Σωτηρχόπουλο και όλη την οικογένειά του (σύζυγο και δύο παιδιά)».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία των Εκπαιδευτηρίων Σωτηρχοπούλου ξεκίνησε το 1933 στην Αντίς-Αμπέμπα της Αιθιοπίας από τους δασκάλους γονείς του Βασίλη Σωτηρχόπουλο, Ξενοφώντα Σωτηρχόπουλο και Αντιγόνη Μπίκου-Σωτηρχοπούλου. Και οι δύο είχαν προσληφθεί ως δάσκαλοι στο Κοινοτικό Σχολείο της δραστήριας ελληνικής παροικίας της περιοχής και αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα ιδιωτικό δημοτικό σχολείο. Οι αρνητικές, όμως, εξελίξεις στην Αιθιοπία εξαιτίας του ιταλο-αιθιοπικού πολέμου θα αναγκάσουν τους ιδρυτές του σχολείου να παλιννοστήσουν στη γενέθλια γη, την Πάτρα, όπου θα συνεχίσουν την παράδοση, ιδρύοντας το 1936, έτος επιβολής της δικτατορίας Ιωάννη Μεταξά, τα ιδιωτικά «Εκπαιδευτήρια Σωτηρχοπούλου».

Από το 1968, πλέον, τα ηνία των Εκπαιδευτηρίων τα ανέλαβε ο Βασίλειος Σωτηρχόπουλος για να συνεχίσει την παράδοση και τη δημιουργική δράση των γονέων του που άφησαν στον ίδιο μια «βαριά κληρονομιά». Θα τους δικαιώσει με τη δική του πολυσχιδή δράση αναπτύσσοντας ακόμη περισσότερο τα Εκπαιδευτήρια και καθιστώντας τα, ιδιαίτερα μετά τη μεταφορά τους, το 1992, στους καλαίσθητους χώρους, υπόδειγμα κτηριακών υποδομών με υψηλή αρχιτεκτονική αισθητική, στα Κ. Συχαινά. Στα νέα καλαίσθητα και άνετα κτίρια θα στεγαστούν παιδικός σταθμός, νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο με 500 μαθητές στο δυναμικό τους.

Η παρουσία των σχολείων στο εκπαιδευτικό, κοινωνικό, εθνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης των Πατρών θα είναι και δημιουργική, καινοτόμος, σταθερή και έντονη, προσελκύοντας με την ποιότητα του παρεχόμενου έργου πλήθος παιδιών από την τοπική κοινωνία των Πατρών, τα οποία στη συνέχεια θα διαπρέπουν στην κοινωνικοοικονομική ζωή της Πάτρας και όχι μόνο.

Παράλληλα δημιούργησε μία όμορφη οικογένεια με τη σύζυγό του Ιωάννα με την οποία απέκτησε δύο παιδιά -τον Ξενοφώντα και την Αντιγόνη. Ευτύχησε δε να κρατήσει στην αγκαλιά του και πέντε εγγόνια.

Σωτηρχόπουλος

Ο Β. Σωτηρχόπουλος με την κόρη του Αντιγόνη

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ

Παράλληλα με τη φωτεινή πορεία των εκπαιδευτηρίων «Σωτηρχοπούλου», ο Βασίλης Σωτηρόπουλος έχει διαγράψει επίσης λαμπρή πορεία σαν ζωγράφος.

Πάντα μας μιλούσε με πάθος γι’ αυτή τη μεγάλη του αγάπη. Ξεκίνησε τη ζωγραφική από παιδί όντας χαρισματικός. Παράλληλα με τις σπουδές του στη φιλολογία μαθήτευσε δίπλα σε μεγάλα ονόματα της τέχνης. Είχε κάνει αρκετές εκθέσεις με πορτρέτα, φιγούρες, τοπία και πολλές όψεις της Πάτρας που αγαπούσε να δουλεύει με λάδι και ακουαρέλες.