Βασίλης Τόπαλος: Πού εστιάζουν οι έρευνες – Νέες καταθέσεις

Οι αστυνομικοί έχουν πάρει μέχρι στιγμής 20 καταθέσεις στην προσπάθειά τους να διαλευκάνουν τις συνθήκες θανάτου του πρωταθλητή Ευρώπης.

καταθέσεις

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα, ώστε να εξακριβωθούν τα αίτια θανάτου του 16χρονου πυγμάχου και πρωταθλητή Ευρώπης, Βασίλη Τόπαλου, με τις καταθέσεις δεκάδων νέων μαρτύρων.

Ο θάνατος του νεαρού αθλητή, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση οφείλεται σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ οι αρχές διερευνούν αν ο θάνατος του αθλητή προκλήθηκε από την πτώση του στο πάτωμα του γυμναστηρίου κατά τη διάρκεια λιποθυμικού επεισοδίου.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 16χρονος πυγμάχος έκανε επίπονη προπόνηση με τρεις αθλητές μεγαλύτερης ηλικίας έκανε λίγη ώρα πριν λιποθυμήσει μέσα στα αποδυτήρια του γυμναστηρίου και τραυματιστεί στο κεφάλι.

Οι αστυνομικοί έχουν πάρει μέχρι στιγμής 20 καταθέσεις στην προσπάθειά τους να διαλευκάνουν τις συνθήκες θανάτου του πρωταθλητή Ευρώπης.

Όπως λέει στην ΕΡΤ ο ομοσπονδιακός προπονητής του 16χρονου, Αρτούρ Μικαελιάν, είχε δώσει οδηγίες στους αθλητές της Εθνικής Ομάδας για χαλάρωση ενός μήνα. «Τους μάζεψα όλους και τους είπα, από εδώ και πέρα μέχρι την Πρωτοχρονιά δεν πρέπει να κάνετε ούτε πρωταθλητισμό, αθλητισμό, γυμναστική, τίποτα άλλο, χωρίς ένταση, χωρίς τίποτα».

Έρευνα για το σπάρινγκ

Στο επίκεντρο της έρευνας της αστυνομίας βρίσκεται το κατά πόσο ο Τόπαλος έκανε σπάρινγκ με αθλητές μεγαλύτερης ηλικίας και περισσότερων κιλών, καθώς εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί η ομοσπονδία πυγμαχίας.

«Το σπάρινγκ είναι ένας αγώνας που και οι δύο αθλητές δίνουν το 100% της δύναμής τους πάνω στο ρινγκ», εξήγησε ο Παναγιώτης Ντουμάζιος, προπονητής πυγμαχίας.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας Μάκης Κολέθρας ανέφερε: «Όταν γίνεται ο εκπαιδευτικός αγώνας, το σπάρινγκ, πραγματικά πρέπει να υπάρχει γιατρός και διαιτητής. Δεν υπάρχει αποτέλεσμα στους εκπαιδευτικούς αγώνες. Πραγματικά πρέπει να υπάρχει γιατρός».

Το βασικό ερώτημα στο οποίο αναζητείται απάντηση είναι εάν ο θάνατος του νεαρού αθλητή προήλθε από την πτώση και το χτύπημα στο μαρμαρένιο δάπεδο των αποδυτηρίων ή εάν συντρέχουν και άλλοι παράγοντες, όπως τραυματισμοί λόγω χτυπημάτων.

Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης πάντως δήλωσε πως δεν τον πείθει η πτώση για το υποσκληρίδιο αιμάτωμα, «εξαιτίας του ύψους και δη στα πλαίσια ενός λιποθυμικού».