Βασιλόπουλος στην «Π»: Βασική μέριμνά μας η ενίσχυση των παραγωγών

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης μιλάει στην «Π» για τις δράσεις ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής της Δυτικής Ελλάδας.

Βασιλόπουλος Ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος σε επίσκεψη σε μια από τις καλλιέργειες της περιοχής

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, κάνει έναν απολογισμό της μέχρι σήμερα δράσης του, στον ευαίσθητο και κεντρικό τομέα της πρωτογενούς παραγωγής.

  • Ποιες θεωρείτε ότι ήταν οι πιο εµβληµατικές δράσεις της Περιφέρειας στον πρωτογενή τοµέα τα τελευταία τρία χρόνια;

Το γνωρίζουμε όλοι, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν σήμερα μια εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα. Βασική επομένως μέριμνά μας, δε μπορούσε να είναι άλλη από το να στηρίξουμε άμεσα και έμμεσα το διαθέσιμο εισόδημα των παραγωγών, αλλά και να τους ενισχύσουμε σε επίπεδο νέων επενδύσεων, προσπαθώντας παράλληλα να δώσουμε κίνητρα και στους νέους να ασχοληθούν με την ύπαιθρο.

Για εμάς προτεραιότητα ήταν η γρήγορη και αποτελεσματική διαχείριση και εφαρμογή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020) που αποτελεί το βασικό εργαλείο ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα. Θα αναφέρω ότι μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ μέσα από τις προσκλήσεις των μέτρων που αφορούν τους Νέους Γεωργούς (προσκλήσεις 2016 και 2021 63 εκατ. ευρώ), τα Σχέδια Βελτίωσης με 16 εκατ. ευρώ, τις Μικρές Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις με 3,7 εκατ. ευρώ, τη Μεταποίηση / Εμπορία Γεωργικών Προϊόντων με 11 εκατ. ευρώ κ.ά.

Θα ήθελα να αναφέρω ότι σε αρκετές περιπτώσεις η περιφέρειά μας βρέθηκε στις πρώτες θέσεις στην έκδοση αποτελεσμάτων πανελλαδικά ενώ οι ενισχύσεις και οι εντάξεις δικαιούχων, σε κάποια από τα μέτρα, αυξήθηκαν μετά από δικές μας εισηγήσεις και παρεμβάσεις και τη συνεργασία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συνεχίζοντας θέλω να αναφερθώ σε ενισχύσεις μέσω προγραμμάτων που δεν εντάσσονται στο ΠΑΑ αλλά είναι εξίσου σημαντικές, όπως το Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων (2019-2021)- 6,9 εκατ. ευρώ, το Τριετές Πρόγραμμα Δακοκτονίας- 3,75 εκατ. ευρώ και το Πρόγραμμα Πρώιμης Συγκομιδής- 220 χιλ. ευρώ.

Επιπλέον, έχουμε τα προγράμματα προβολής και προώθησης προϊόντων αγροδιατροφής όπως το εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα Προώθησης Τοπικών Οίνων Ποιότητας σε Αγορές της Ιαπωνίας και της Ν. Κορέας όπου για πρώτη φορά δόθηκε η δυνατότητα τα ποιοτικά κρασιά μας να βρεθούν σε μια παρθένα και μεγάλη αγορά.

Το πρόγραμμα Authentic Olive Net για τη προβολή του τοπικού ελαιόλαδου ποιότητας και τη δημιουργία δικτύων καινοτομία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Το πρόγραμμα για την προβολή και προώθηση τοπικών αλιευμάτων στις αγορές των ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Γαλλίας και Γερμανίας και το πρόγραμμα Ariel Plus για την προώθηση των υδατοκαλλιεργειών στην Αδριατική και το Ιόνιο. Προγράμματα συνολικής δημόσιας δαπάνης κοντά στα 4 εκατ. ευρώ.

Δε θα μπορούσα επίσης να μην αναφερθώ στην ενίσχυση των ομάδων παραγωγών που μέχρι στιγμής έχουν πληρωθεί 8,5 εκατ. ευρώ την τριετία 2019-2021. Αλλά και στην προσπάθεια που έχει αναλάβει η περιφέρειά μας για την καταχώρηση στα ευρωπαϊκά μητρώα ΠΟΠ/ ΠΓΕ νέων τοπικών προϊόντων όπως το ελαιόλαδο Αιτ/νιας, η χονδροελιά Αγρινίου, η πατάτα Αχαΐας, το ελαιόλαδο Αχαΐας, η πατάτα Ηλείας, η φράουλα Ηλείας, το καρπούζι Ηλείας, το ελαιόλαδο Ηλείας, το μέλι Ξηρομέρου. Ενώ, εξετάζει και την υποβολή φακέλων για την παστή λίγδα Μεσολογγίου, ιχθυαλιεύματα Αιτ/νιας, γραβιέρα Αμφιλοχίας, μαλαγουζιά Αιτ/νιας, αρνάκι Ερυμάνθου, παστό χοιρινό Ηλείας, καλυβιώτικο κρεμμύδι Ηλείας, τυρί τσαλαφούτι Αιτ/νιας κ.ά.

Καταφέραμε με νέα απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να καταχωρηθεί η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON» εξασφαλίζοντας έτσι τα συμφέροντα χιλιάδων παραγωγών της περιφέρειά μας.

Υπάρχουν αρκετά ακόμα που θα μπορούσα να σας αναφέρω, όπως για παράδειγμα τα σημαντικά έργα που έχουν γίνει σε υποδομές και στην αγροτική οδοποιία αλλά για την οικονομία του χώρου δε θα το επιχειρήσω. Θέλω να τονίσω μόνο, ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από το 2019 μέχρι και σήμερα, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει διατεθεί ως δημόσια δαπάνη το ποσό των 280 εκατ. ευρώ για την Αγροτική Ανάπτυξη.

Μπορεί τα παραπάνω να σας φαίνονται αριθμοί αλλά δεν είναι μόνο αριθμοί, πίσω από κάθε αριθμό βρίσκεται ένας άνθρωπος, ένα νοικοκυριό και μια αλυσίδα ανθρώπων που αυτές οι ενισχύσεις πιάνουν τόπο και παράγουν αποτελέσματα.

Ολα όσα σας αναφέρω όπως φαντάζεστε ότι δε γίνονται με κάποιο μαγικό τρόπο, ούτε είναι έργα ενός ανθρώπου, απαιτούν προετοιμασία, σχέδιο και κόπο για αυτό θα ήμουν άδικος αν δεν ανέφερα το μεγάλο έργο που παράγουν οι υπηρεσίες μας παρόλη την υποστελέχωση που αποτελεί το μεγάλο μας αγκάθι.

  • Η Αγροδιατροφική Σύµπραξη Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, πώς εξελίσσεται σήµερα;

Εχω την τιμή και χαρά να είμαι πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Τον τελευταίο καιρό έχει ανεβάσει ρυθμούς παίρνοντας μέρος σε εκθεσιακά γεγονότα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα φέτος συμμετείχαμε σε μεγάλα εθνικά εκθεσιακά γεγονότα όπως η ΕΞΠΟΤΡΟΦ, η FOOD EXPO, η FRESKON, η ΔΕΘ ενώ στηρίξαμε και αντίστοιχα περιφερειακά και τοπικά γεγονότα όπως την Αγροτική Εκθεση Χαλανδρίτσας, το Φεστιβάλ Κερνάμε Ελλάδα στην Αμαλιάδα, την Αγροτική Περιφερειακή Εκθεση Αιτ/νιας στο Κεφαλόβρυσο, το Patras Beer Festival και το Patras Wine Fair. Δεν σταματάμε όμως σε αυτά, φέτος για πρώτη φορά η σύμπραξη μαζί με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τα τρία Επιμελητήρια συμμετέχει στη Διεθνή Εκθεση SIAL στο Παρίσι, μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις της Ευρώπης και του κόσμου που αφορά τα τρόφιμα.

Νομίζω ότι γίνεται εύκολα κατανοητό πόσο σημαντικό είναι να αναδεικνύουμε τα προϊόντα και τις επιχειρήσεις της περιφέρειάς μας μέσα από τέτοιες προσπάθειες. Εδώ, θα ήθελα να τονίσω ότι όσα έχουμε καταφέρει δεν θα μπορούσαν να γίνουν πράξη χωρίς τη συνεργασία της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και των Επιμελητηρίων Αιτ/νιας, Αχαΐας και Ηλείας, με τα οποία έχουμε άριστες σχέσεις.

Δεν είναι όμως μόνο οι εκθέσεις, φέτος είχαμε τη χαρά να παρουσιάσουμε τους σκοπούς και τις δράσεις της ΑΣ ΠΔΕ σε έναν σημαντικό αριθμό συνεδρίων και ημερίδων.

Επίσης, ως ΑΣ ΠΔΕ συμμετέχουμε και σε εθνικά και ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα δίνοντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στον αγροδιατροφικό κλάδο της περιοχής μας. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες βοηθάμε να φτάσουν τα εξαιρετικά τοπικά μας προϊόντα σε αγορές όπως του Καναδά, των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και αλλού ανοίγοντας νέους ορίζοντες και δημιουργώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

 

Οραματικό έργο με αποδέκτες 140.000 αγρότες της Δυτικής Ελλάδας

  • Υπάρχουν περιθώρια παρέµβασης και πού, για ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους της αγροτικής – κτηνοτροφικής παραγωγής από την περιφέρεια;

Αντιλαμβάνεστε ότι ένα τόσο μεγάλο ζήτημα δεν μπορεί να το λύσει η κάθε περιφέρεια μόνη της, ενώ βλέπουμε ότι απαιτούνται διακρατικές συνεργασίες και αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ για την διερεύνηση και εφαρμογή μέτρων και πιθανών λύσεων.

Ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αρκετά πριν μπούμε στη δύνη της ενεργειακής κρίσης ξεκινήσαμε ένα οραματικό έργο για την περιοχή μας, το Mega Φωτοβολταϊκό Πάρκο στην Ι. Π Μεσολογγίου, στο κτήμα Polder. Ενα έργο αξίας 100 εκατ. ευρώ το οποίο μέσα από τη δημιουργία μιας μεγάλης ενεργειακής συμμαχίας -που περιλαμβάνει και τους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ- φιλοδοξεί να ελαφρύνει από το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος 300.000 πολίτες και 140.000 αγρότες της περιφέρειάς μας!

Επίσης, μετά από συντονισμένες ενέργειές μας σε συνεργασία με την ΔΕΔΔΗΕ ενεργοποιήσαμε ξανά το Πρόγραμμα Αγροτικού Εξηλεκτρισμού με σκοπό την κατασκευή δικτύων για την ηλεκτροδότηση εγκαταστάσεων αγροτικών εκμεταλλεύσεων φυτικής και ζωικής παραγωγής. Ωφελούμενοι του συγκεκριμένου προγράμματος είναι οι επαγγελματίες αγρότες που μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν γεωτρήσεις, πηγάδια, αρδευτικές διώρυγες παραποτάμια αντλιοστάσια, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και θερμοκήπια.

Τέλος, όπως πιθανά θα γνωρίζετε τόσο ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης όσο και εγώ έχουμε απευθύνει δεκάδες αιτήματα προς τα αρμόδια υπουργεία με στόχο τη στήριξη αιτημάτων των παραγωγών μας αλλά και όλων των εμπλεκομένων στην αλυσίδα αξίας του πρωτογενούς τομέα. Αναφορικά με το θέμα που συζητάμε, πριν λίγες ημέρες εστάλη επίσημη επιστολή προς τους υπουργούς Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την εξίσωση της επιδότησης ρεύματος των ελαιοτριβείων με την περίπτωση της βιοτεχνίας και βιομηχανίας άρτου για το σύνολο της φετινής ελαιοκομικής περιόδου.