Βατικανό: Αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή του νέου Πάπα, στο επίκεντρο η Καπέλα Σιξτίνα
Σε πλήρη εξέλιξη οι προετοιμασίες στο Βατικανό. Τοποθετήθηκε η ιστορική καμινάδα που θα σημάνει το τέλος του κονκλάβιου.

Το Βατικανό κινείται στους ρυθμούς του επικείμενου κονκλάβιου, με τις εργασίες να κορυφώνονται ενόψει της έναρξης των διαδικασιών για την εκλογή του 267ου Πάπα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Η καμινάδα στην οροφή της Καπέλα Σιξτίνα, σύμβολο του αποτελέσματος των μυστικών ψηφοφοριών, εγκαταστάθηκε ήδη, σηματοδοτώντας την έναρξη της τελετουργικής προετοιμασίας.
Οι 133 καρδινάλιοι-εκλέκτορες που θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία έχουν λάβει ειδική άδεια, κατ’ εξαίρεση του ανώτατου ορίου των 120 συμμετεχόντων, που είχε δώσει ο εκλιπών Πάπας Φραγκίσκος. Η πρώτη ψηφοφορία αναμένεται το απόγευμα της Πέμπτης, με τις επόμενες να διεξάγονται σε τέσσερις καθημερινούς γύρους – δύο το πρωί και δύο το απόγευμα – μέχρι να προκύψει η απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων.
Η καπνοδόχος, που για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε το 1939, θα εκπέμψει μαύρο καπνό όταν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία και λευκό όταν αναδειχθεί νέος Πάπας. Ο καπνός δημιουργείται από την καύση των ψηφοδελτίων, ενισχυμένος με ειδικά μείγματα ουσιών ώστε να διακρίνεται καθαρά το χρώμα.
Η Καπέλα Σιξτίνα, κλειστή για το κοινό από την αρχή της εβδομάδας, υφίσταται εκτεταμένες τεχνικές επεμβάσεις – από ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις έως έλεγχο αντικατασκοπίας – για να διασφαλιστεί η απόλυτη μυστικότητα των ψηφοφοριών. Το εσωτερικό της διακοσμείται από τις διάσημες τοιχογραφίες του Μιχαήλ Άγγελου, οι οποίες – κατά τους πιστούς – «φωτίζουν» την κρίση των εκλεκτόρων.

Ο λευκός καπνός από την καμινάδα στην οροφή της Καπέλα Σιξτίνα σηματοδοτεί την εκλογή νέου Πάππα (φωτογραφία αρχείου)
Η μυστική ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί υπό πλήρη απομόνωση, με τους καρδιναλίους να παραμένουν κλειδωμένοι στην Καπέλα Σιξτίνα, ενώ διαμένουν στο Domus Sanctae Marthae, μακριά από τις παπικές πολυτέλειες. Απαγορεύεται η κατοχή κινητών και η επικοινωνία με τον έξω κόσμο, ώστε η απόφαση να ληφθεί «υπό την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος».
Παρά το θεωρητικό δικαίωμα κάθε καθολικού άνδρα να εκλεγεί Πάπας, στην πράξη η επιλογή περιορίζεται πάντα στους καρδιναλίους. Όποιος λάβει την ψήφο των δύο τρίτων θα οδηγηθεί στην «Αίθουσα των Δακρύων», εκεί όπου ο νέος Ποντίφικας ετοιμάζεται ψυχολογικά και ενδυματολογικά για την πρώτη του εμφάνιση ενώπιον του πλήθους στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η διαδικασία ενδέχεται να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο ή τρεις ημέρες, όπως συνέβη και στην προηγούμενη εκλογή του Φραγκίσκου. Ωστόσο, οι πολλές και διαφορετικές φωνές εντός του κονκλάβιου, από τους παραδοσιακούς μέχρι τους μεταρρυθμιστές, αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Δείτε επίσης:
Επιδόματα με προπληρωμένη κάρτα: Τι αλλάζει, δημόσια λοταρία με έπαθλα
Ακίνητα: Ποιοι ιδιοκτήτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα και κυρώσεις
Καιρός: Ανοδος της θερμοκρασίας, που θα βρέξει, η πρόγνωση για την Πάτρα
Κερατσίνι: Θρήνος και ερωτήματα για τον 43χρονο πατέρα, βρέθηκε απαγχονισμένος
Eρντογάν για Κύπρο: «Εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την αναγνώριση της τουρκικής δημοκρατίας»
Συμφωνία Ουκρανίας – ΗΠΑ για τα ορυκτά: Πως επηρεάζει την ειρηνευτική διαδικασία με τη Ρωσία
Αλλαγές Τραμπ στην Κυβέρνηση, νέος ρόλος για Ρούμπιο, «έφαγε» τον Γουόλτς
Εκτός του νέου δικτύου παρακολούθησης τρένων η Πάτρα – Δεν φτάνει ο πομπός του ΟΣΕ
Πάτρα – Καραμανδάνειο: Κοιμούνται ακόμα σε καναπέδες μετά τη φωτιά – «Υπογράφεται το έργο»
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News