Βορίδης για πανεπιστήμια: Ο νόμος θα εφαρμοσθεί

Ο Υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Βορίδης

«Ο καθείς μπορεί να έχει την άποψή του», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, για τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, και προσέθεσε: «Οι καταλήψεις, η παρεμπόδιση της λειτουργίας ενός δημοσίου χώρου, ενός δημοσίου κτηρίου δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι παράνομη. Για να μην υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία των πανεπιστημίων, το υπουργείο Παιδείας, σε συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές, είπε να γίνουν οι εξετάσεις από απόσταση. Σε πολλά πανεπιστήμια αυτό έχει γίνει, σε κάποια όχι και γεννιέται θέμα για την εξεταστική περίοδο. Θέμα για τη λειτουργία των πανεπιστημίων θα υπάρξει, όταν τελειώσει η εξεταστική περίοδος».

Εξάλλου,  ο υπουργός σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» υπογράμμισε ότι, «προφανώς υπάρχει ζήτημα ποινικών ευθυνών όταν γίνεται μια παράνομη ενέργεια, όπως είναι η κατάληψη. Ομοίως υπάρχει ζήτημα πειθαρχικών ευθυνών γιατί ο κανονισμός των πανεπιστημίων ορίζει ότι οι φοιτητές, οι οποίοι παρεμποδίζουν τη λειτουργία των πανεπιστημίων έχουν ως πειθαρχική κύρωση – η οποία πρέπει να εκκινηθεί από τις αρμόδιες πρυτανικές αρχές, δεν είναι θέμα της κυβέρνησης – την οριστική απομάκρυνση από το πανεπιστήμιο. Η κύρωση φθάνει μέχρι αυτού του σημείου». Ενώ, «εκεί που θα κρίνεται σκόπιμο θα υπάρχει και αστυνομική παρέμβαση», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Μ. Βορίδη, δεν υπάρχει πάντως «καμία περίπτωση» να παγώσει το νομοσχέδιο, όποιες και αν είναι οι αντιδράσεις, όπως είπε. «Αυτή η μεταρρύθμιση για εμάς είναι εμβληματική», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «αυτή η συζήτηση είναι κενή νοήματος. Μπορεί πριν 40 χρόνια – εγώ τα ίδια θα έλεγα και τότε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια – κάποιος να συζητούσε. Τώρα, όποια ελληνόπουλα μπορούν, πηγαίνουν και σπουδάζουν στο εξωτερικό σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, αναγνωρίζεται το πτυχίο τους και έχουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα. Ποιο είναι το νόημα να μπορούν να πάνε στην Κύπρο, αλλά να μην μπορούν να πάνε στην Αθήνα;», διερωτήθηκε.

Αρχικά ανέφερε ότι «στη συνταγματική αναθεώρηση θα ξαναθέσουμε το Άρθρο 16 ανεξαρτήτως της νομοθετικής πρωτοβουλίας που παίρνουμε τώρα». Ταυτοχρόνως, «η νομοθετική πρωτοβουλία δεν έχει πρόβλημα συνταγματικότητας, γιατί αφορά παραρτήματα νομίμως λειτουργούντων ήδη, πανεπιστημίων στην αλλοδαπή. Αυτό προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη, η οποία είναι κείμενο υπερσυνταγματικής ισχύος. Έχουμε αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή της Συνθήκης που λέει ότι το νομίμως λειτουργόν εκπαιδευτικό ίδρυμα σε άλλη χώρα έχει το δικαίωμα να ιδρύει παραρτήματα».




 

Διαβάστε επίσης

Αδέλφια κάηκαν μέσα στο σπίτι τους στη Ναύπακτο – Ατύχημα ή αυτοχειρία; ΒΙΝΤΕΟ

Ορεινή Κορινθία – Παλαιοχριστιανοί: Ανοικτό το ενδεχόμενο της αιμομιξίας – Τι λέει ο δικηγόρος της οικογένειας

Τραγική κατάληξη: Νεκροί και οι δύο φίλοι που έκαναν κανό στα Σφακιά– Εντοπίστηκαν με διαφορά λίγων ωρών

Ανατριχιάζουν οι λεπτομέρειες του εγκλήματος με το αλυσοπρίονο- Η ανακοίνωση της Αστυνομίας ΝΕΟΤΕΡΑ

Αυτή η ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για το φάκελο – βόμβα στην Εφέτη Θεσσαλονίκης

Παλαιό Φάληρο: Ανδρας εντοπίστηκε νεκρός πάνω σε στύλο υψηλής τάσης