Βουλή: Στην Επιτροπή Οικονομικών ο νέος προϋπολογισμός
«Φέτος είναι η πρώτη φορά που έχουμε μία ολοκληρωμένη λειτουργική ταξινόμηση και αυτή θα διευκολύνει να συζητάμε χωρίς να πρέπει να διαφωνούμε επί των στοιχείων για τις δαπάνες», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Με την παρουσίαση της μεταρρύθμισης του προϋπολογισμού επιδόσεων του 2022 άρχισε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2022.
«Φέτος είναι η πρώτη φορά που έχουμε μία ολοκληρωμένη λειτουργική ταξινόμηση και αυτή θα διευκολύνει να συζητάμε χωρίς να πρέπει να διαφωνούμε επί των στοιχείων για τις δαπάνες», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος σημείωσε, όμως, ότι η διοίκηση πρέπει να εμπλακεί ακόμη περισσότερο, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα εργαλεία, να αξιοποιηθούν οι προϋπολογισμοί των προγραμμάτων και προκειμένου οι δείκτες επίδοσης να γίνονται ολοένα και πιο ουσιαστικοί.
«Είναι μία δουλειά μυρμηγκιού και είναι προς το συμφέρον όλων αυτή η δουλειά να γίνεται όλο και πιο ουσιαστική. Πιέζουμε τις διοικήσεις -και τη γραφειοκρατία και τις πολιτικές ηγεσίες- να δεσμεύονται σε δείκτες, να αναζητούν δείκτες που να είναι πιο ουσιαστικοί και δείκτες που δεν θα λειτουργούν εις βάρος της ποιότητας», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης. Ιδίως ως προς την αναλυτικότερη ταξινόμηση των προϋπολογιζομένων δαπανών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις δαπάνες για την υγεία, για τις οποίες επεσήμανε ότι θα είναι 11,7δισ. ευρώ το 2022, δηλαδή ποσό δαπανών για την υγεία που αντιστοιχεί στο 6,2 % του ΑΕΠ, έναντι του 7% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.
Για τα οφέλη και τα εργαλεία του προϋπολογισμού επιδόσεων μίλησαν και ο γγ Δημοσιονομικής Πολιτικής καθώς και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οφέλη «δημοσιονομικά που υποστηρίζουν την ενισχυμένη πληροφόρηση, τη λογοδοσία, την καλύτερη διαχείριση και έλεγχο στη διαχείριση των δημόσιων πόρων». Επίσης, είπαν ότι ο προϋπολογισμός επιδόσεων θα επιτρέψει την καλύτερη παρακολούθηση τομέων πολιτικής με μεγάλη, μάλιστα, βαρύτητα και θα ενισχύσει τη λογοδοσία στη δημοσιονομική διαχείριση.
Όπως αναφέρεται στην εισήγηση του προϋπολογισμού επιδόσεων, «το 2021 ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο του πιλοτικού σχεδιασμού του νέου συστήματος, με την παρουσίαση του προϋπολογισμού επιδόσεων έτους 2022 για όλους τους Φορείς της Κεντρικής Διοίκησης (ΦΚΔ) και τη Βουλή των Ελλήνων, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί και δημοσιευτεί στις εισηγητικές εκθέσεις των προηγούμενων οικονομικών ετών. Το παρόν στάδιο της μεταρρύθμισης αντιστοιχεί στην εισαγωγή της παρουσίασης του προϋπολογισμού με στοιχεία επίδοσης, που σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ καλείται presentational approach. Την περίοδο 2022-2024, το υπουργείο Οικονομικών θα ξεκινήσει τη σταδιακή παρακολούθηση της εκτέλεσης των Προγραμμάτων, ώστε να προετοιμαστεί η μετάβαση στο επόμενο στάδιο για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, στη βάση και της υποστήριξής της από το κατάλληλο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα. Τα συμπεράσματα από τη σταδιακή ολοκλήρωση της παρακολούθησης της υλοποίησης των Προγραμμάτων θα αποτελέσουν τη βάση για τη διαμόρφωση νέων κανόνων ψήφισης, εκτέλεσης, παρακολούθησης, διαχείρισης και ελέγχου του προϋπολογισμού με το νέο σύστημα».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News