Βουλή: «Τελευταία πράξη» για τα μη κρατικά πανεπιστήμια- Κορυφώνεται η τριήμερη συζήτηση – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, η ψηφοφορία
Oλοκληρώνεται η τριήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας- που περιλαμβάνει και τις διατάξεις για τα μη κρατικά πανεπιστήμια- και το βράδυ θα γίνει η ψηφοφορία.
Με τις ομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των αρχηγών των κομμάτων, κορυφώνεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου και τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου από το βήμα της Βουλής στις 11.00 το πρωί μιλώντας για μία «εμβληματική μεταρρύθμιση».
Από το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζουν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας πως σχετική αναφορά υπήρχε και στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και επομένως δεν πρόκειται περί αιφνιδιασμού. Παράλληλα σε υψηλούς τόνους κριτική ασκείται από την κυβερνητική πλευρά στα κόμματα της αντιπολίτευσης για το γεγονός πως δεν θα υπερψηφίσουν τις συγκεκριμένες διατάξεις, με το πολιτικό θερμόμετρο να χτυπά κόκκινο τις τελευταίες ημέρες.
Στο στόχαστρο του πρωθυπουργού αναμένεται να μπει και η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να γίνει αναφορά στο γεγονός ότι ο πρόεδρος του Στέφανος Κασσελάκης φοίτησε σε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, – όπως και άλλα στελέχη της Κουμουνδούρου – αλλά τάσσεται αναφανδόν κατά της λειτουργίας τους στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την υποκριτική προσέγγιση της Κουμουνδούρου για την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, όπως σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές.
Βασικός «αντίπαλος» πάντως, σε αυτή την πολιτική αναμέτρηση έχει αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ και η επαμφοτερίζουσα στάση της Χαριλάου Τρικούπη να απαρνηθεί ουσιαστικά την διαχρονική και διακηρυγμένη θέση της υπέρ των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων και να ταχθεί απέναντι στη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αναδείξει την «πολιτική υποκρισία και τη διγλωσσία» – όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη- του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, όπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, απαρνιέται την διακηρυγμένη θέση του και επιχειρεί να «ψαρέψει» ψήφους από τα αριστερά του και τους επικριτές της μεταρρύθμισης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ως ένας άλλος «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ».
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι η μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό και με την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επικρατεί αμηχανία και εσωτερική αναταραχή στην αντιπολίτευση και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News