Washington Post: Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ακολουθεί η Μολδαβία;

Πολίτες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, ανταλλάσσουν μηνύματα ανησυχίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς τα ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν ακόμα και την Οδησσό.

Ουκρανία

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στη γειτονική Ουκρανία έχει προκαλέσει ανησυχία στη Μολδαβία για ενδεχόμενη εισβολή των Ρώσων στη χώρα τους.

Πολίτες, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post, ανταλλάσσουν μηνύματα ανησυχίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς τα ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν ακόμα και την Οδησσό. Μερικοί Μολδαβοί φέρονται ήδη να συσσωρεύουν ξένο νόμισμα και καταρτίζουν σχέδια φυγής. Πολλοί, βλέποντας πόσο απότομα κατέρρευσαν οι ζωές των ανθρώπων στην Ουκρανία, λένε ότι φοβούνται την πιθανότητα μιας αντίστοιχης καταστροφής στη χώρα τους αν εισβάλουν οι Ρώσοι.

«Ποτέ δεν ξέρεις τι έχει το μυαλό ενός τρελού», λέει ο 32χρονος Εβγκένι Λιούτφ που ζει στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, το Κισινάου.

Δέκα ημέρες πλέον σε μια σύγκρουση που αλλάζει συμμαχίες και ανατρέπει την παγκόσμια τάξη, οι επιπτώσεις πλήττουν πιο άμεσα χώρες όπως τη Μολδαβία και τα μετασοβιετικά κράτη που ισορροπούσαν για χρόνια μεταξύ Ανατολής και Δύσης και τώρα συνειδητοποιούν ότι η μέση λύση είναι μάλλον αβάσιμη.

Στη Μολδαβία, φαίνεται πως ο πόλεμος έχει επιταχύνει την προσπάθεια για πλήρη ευθυγράμμιση με την Ευρώπη. Την Πέμπτη, η χώρα υπέγραψε αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αυτό που ο πρωθυπουργός της περιέγραψε ως ψήφο για την «ελευθερία». Η Μολδαβία δήλωσε επίσης έτοιμη να φιλοξενήσει περισσότερους από 250.000 Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουν περάσει τα σύνορά της, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Όμως, ενώ η Μολδαβία δεν ένιωσε ποτέ πιο κοντά στην Ευρώπη, ποτέ δεν αισθάνθηκε και πιο ευάλωτη από το Κρεμλίνο. Τα ρωσικά στρατεύματα πιέζουν προς πόλεις και λιμάνια κατά μήκος της νότιας ακτής της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού, 30 μίλια από τα σύνορα της Μολδαβίας. Πριν από αρκετές ημέρες, απευθυνόμενος στο συμβούλιο ασφαλείας του, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, παρουσίασε έναν χάρτη μάχης που έδειχνε ένα βέλος που δείχνει προς τη Μολδαβία.

Αναλυτές ασφαλείας λένε ότι η υποτονική πρόοδος της Ρωσίας μέχρι στιγμής στην Ουκρανία θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες να επιδιώξει ο Πούτιν να διευρύνει την κλίμακα της εισβολής. Ο Μιχάι Ποπσόι, αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου της Μολδαβίας, είπε σε συνέντευξή ότι οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών δε βλέπουν ενδείξεις άμεσης απειλής — «αν και ο χάρτης [του Λουκασένκο] μπορεί να σας κάνει να αμφισβητήσετε τα λόγια μου», είπε. Η Μολδαβία, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει ήδη κλείσει τον εναέριο χώρο της και έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Υπάρχει ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η Μολδαβία εκτίθεται: Έχει ήδη περίπου 1.500 Ρώσους στρατιώτες εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Αυτά τα στρατεύματα -τα οποία η Ρωσία περιγράφει ως ειρηνευτικά- εδρεύουν σε μια περιοχή γνωστή ως Υπερδνειστερία, έναν αποσχισμένο φιλορωσικό θύλακα που λειτουργεί στην πράξη ως ανεξάρτητο κράτος, όπου οι αρχές της Μολδαβίας παραδέχονται ότι δεν έχουν κανέναν έλεγχο. Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί μια περιοχή όπου οι Ρώσοι θα μπορούσαν να τη χρησιμοποιήσουν για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους, όπως σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις.