Υπόγειο τρένο τέλος: Στον «αέρα» το αίτημα της Πάτρας… με εναλλακτική – Αποκαλυπτικό έγγραφο του ΟΣΕ ζητά επίγεια διέλευση

Μετά από 10 χρόνια επίμονου αγώνα του Δήμου και Φορέων, η πόλη δείχνει να χάνει το μεγάλο στοίχημα της υπογειοποίησης του νέου σύγχρονου σιδηρόδρομου. Η έλλειψη ευρωπαϊκού χρήματος βάζει εμπόδια στο Τμήμα Ρίο – Νότιο Λιμάνι. Εντολή να ξεκινήσουν μελέτες, με έμφαση στον Προαστιακό και ανισόπεδη διάβαση στην οδό Κανελλοπούλου.

Πάτρα Ο ΟΣΕ ζητά διερεύνηση ένταξης του επιφανειακού σιδηροδρομικού μέσου στο πολεοδομικό περιβάλλον της πόλης

Εγγραφο που υπογράφει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης, οδηγεί στο συμπέρασμα της εγκατάλειψης του σχεδίου της υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής στην Πάτρα,

Το έγγραφο, που διαθέτει η «Πελοπόννησος» αφορά στην έγκριση εισήγησης για την ανάθεση παροχής υπηρεσιών έρευνας αγοράς σε εξωτερικό σύμβουλο, με σκοπό την υποβοήθηση του ΟΣΕ στη διαμόρφωση χαρακτηριστικών λειτουργικού σχεδιασμού του Προαστιακού Σιδηρόδρομου της Πάτρας. Ο τίτλος μπορεί να μη λέει πολλά στον αναγνώστη, όμως το περιεχόμενο του εγγράφου είναι αποκαλυπτικό, μιας και ο ΟΣΕ επιβεβαιώνει με έμμεσο τρόπο όλα όσα είχε αποκαλύψει εδώ και δύο χρόνια η «Πελοπόννησος» για την απόρριψη της υπογειοποίησης της νέας σιδηροδρομικής γραμμής της Πάτρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ΟΣΕ, δικαιολογώντας την αναγκαιότητα πρόσληψης Τεχνικού Συμβούλου, τονίζει πως «έχει καταστεί αναγκαία η αναδιαμόρφωση και οριστικοποίηση των χαρακτηριστικών σιδηροδρομικής εξυπηρέτησης του ευρύτερου αστικού συγκροτήματος της πόλης της Πάτρας. Πρόσφατα κατέστη προφανές ότι οι χρηματοδοτικοί φορείς (ΕΕ) δεν συναινούν στη συγχρηματοδότηση κατασκευής της υπογειοποίησης της διπλής Σιδηροδροομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων (ΣΓΥΤ) Αθηνών – Πατρών, πέραν του «Ρίου» και κατά μήκος της παραλιακής ζώνης της πόλης, μέχρι την περιοχή του Νέου (Νότιου) Λιμένα. Αντιθέτως, στα πλαίσια θεώρησης της χρηματοδότησης του σχετικού έργου αναγνωρίστηκε η σημασία της σιδηροδρομικής προαστιακής εξυπηρέτησης κατά μήκος του ίδιου άξονα. Συνεπώς, έχει δημιουργηθεί η ανάγκη εστίασης στη διαμόρφωση συστήματος σιδηροδρομικής εξυπηρέτησης προαστιακού τύπου για το αστικό συγκρότημα της Πάτρας, κατά μήκος του υπάρχοντος σιδηροδρομικού διαδρόμου και σύνδεσης με τον υπεραστικό σιδηρόδρομο σε κατάλληλη θέση». Η «κατάλληλη θέση» δεν κατονομάζεται, αλλά είναι προφανές ότι πρόκειται για το «Ρίο» όπως περιγράφεται λίγο πιο πάνω.

Ο ΟΣΕ, δικαιολογώντας τις υπηρεσίες που καλείται να παρέχει ο Τεχνικός Σύμβουλος, ζητά τη διαμόρφωση κατάλληλου συγκοινωνιακού μοντέλου πρόβλεψης της επιβατικής ζήτησης του Προαστιακού Σιδηρόδρομου, σε συνδυασμό με τη λειτουργία των λοιπών μεταφορικών μέσων της πόλης, τόσο δημόσιας συγκοινωνίας (Λεωφορεία ΚΤΕΛ) όσο και «ιδιωτικής» μεταφοράς (ΙΧ, ταξί, κ.λπ). Προβλέψεις ζήτησης για δύο μελλοντικούς χρονικούς ορίζοντες (10ετία, 25ετία).

Πάτρα Πάτρα

Επίσης, ζητά την διερεύνηση τεχνικών χαρακτηριστικών του έργου. Η διερεύνηση, από πλευράς γεωμετρίας, θα περιοριστεί σε επίπεδο λεπτομέρειας αναγνωριστικής μελέτης τεχνολογικών επιλογών π.χ. Προαστιακός Αθήνας στη γραμμή ΣΚΑ – Αεροδρόμιο Σπάτων, Tram Train, Τραμ, κ.λπ. Ζητά, ακόμα, να διερευνηθεί η κανονικοποίηση της γραμμής, ο προσδιορισμός διπλασιασμού γραμμής (πλήρης σε επιλεγμένα σημεία ή διατήρηση υπάρχουσας κατάστασης), προσδιορισμός κατασκευής ανισόπεδων διασταυρώσεων σε επιλεγμένα σημεία (π.χ. Κανελλοπούλου), σύστημα ελέγχου και ηλεκτροκίνησης, στάσεις, αμαξοστάσιο, αλληλεπίδραση με τον υπεραστικό σιδηρόδρομο και με την εμπορευματική εξυπηρέτηση του ΟΛΠΑ, διαμόρφωση δρομολογίου με χρονοαπόσταση 15-20 λεπτά, αρχική κοστολόγηση του έργου και διαμόρφωση χρονοδιαγράμματος υλοποίησης.

Τέλος, ο ΟΣΕ ζητά διερεύνηση του τρόπου ένταξης του επιφανειακού σιδηροδρομικού μέσου στο πολεοδομικό περιβάλλον της πόλης, με σχετικό παράδειγμα στην κεντρική περιοχή. Η ανάθεση της μελέτης χρηματοδοτείται με 30.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ και θα πρέπει να παραδοθεί σε τέσσερις μήνες, δηλαδή μέχρι τον προσεχή Αύγουστο.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι ο ΟΣΕ αναζητά εναλλακτικό σχέδιο στην υπογειοποίηση του σιδηροδρόμου στην Πάτρα, λαμβάνοντας υπόψη ως τετελεσμένο γεγονός ότι η διπλή ηλεκτροκίνητη γραμμή υψηλών ταχυτήτων, που κατασκευάζεται σήμερα, θα καταλήγει στον σταθμό του Ρίου και από εκεί και μετά, προετοιμάζεται μία επιφανειακή γραμμή αστικού τύπου, που εκτός της τοπικής επιβατικής κίνησης, θα πρέπει να εξυπηρετεί και την όποια εμπορευματική κίνηση του ΟΛΠΑ.

Μένει να δούμε ποιές θα είναι οι αντιδράσεις των τοπικών φορέων και κυρίως του Δήμου Πατρέων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ο θάνατος δεν δικαιώνεται»: Στην «Π» η σύζυγος του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ

«Ποιος χτύπησε τη Hellenic Train;»: Τα σενάρια, οι ομοιότητες με το Υπουργείο Εργασίας και οι υποψίες της Αντιτρομοκρατικής ΒΙΝΤΕΟ

Διπλή δολοφονία στο Αίγιο: Τους σκότωσε με πόδι σιδερένιου τραπεζιού

Καιρός: Από τον ψυχρό αέρα στη λιακάδα του Πάσχα – Άνοδος θερμοκρασίας, με λίγες μπόρες, η πρόγνωση για την Πάτρα

Ο Τραμπ περικυκλώνει την Κίνα, αλλά απομονώνει τις ΗΠΑ: Παγκόσμιο μέτωπο με ρωγμές

Πίσω από τις κλειστές πόρτες της Αγίας Πετρούπολης: Ποιες περιοχές της Ουκρανίας “προσφέρθηκαν” για τερματισμό του πολέμου

Πάσχα 2025: Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή των Βαΐων – Σε πλήρη ισχύ το εορταστικό ωράριο