Πάνω από 28.000 μισθωτοί έχουν απευθυνθεί στη ΓΣΕΕ και στις δευτεροβάθμιες και πρωτοβάθμιες οργανώσεις από 19/3 έως και 31/12 και οι περισσότεροι, δηλαδή το 32% περίπου ανέφεραν πως εξαναγκάστηκαν να δουλεύουν κατά την διάρκεια της αναστολής ή της τηλεργασίας.
Οι καταγγελίες αφορούσαν επιχειρήσεις που ενώ έθεταν σε αναστολή τους εργαζόμενους, τους καλούσαν να απασχοληθούν κανονικά.
Στην ομάδα πληροφόρησης και υποστήριξης εργαζομένων ANTI-COVID-19 της ΓΣΕΕ σύμφωνα με τον Γραμματέα Τύπου και Δημόσιων Σχέσεων της ΓΣΕΕ Δημήτρη Καραγεωργόπουλο πάνω από 28.000 μισθωτοί έχουν προχωρήσει σε καταγγελία των συνθηκών εργασίας εν μέσω της πανδημίας.
Αναλυτικότερα το διάστημα από 19/3 ως 31/12 έχουν γίνει οι ακόλουθες καταγγελίες :
– Μη χορήγηση ειδικού βοηθήματος – Εργασία στο φυσικό χώρο εργασίας κατά την αναστολή ή την τηλεργασία: 32%
– Διάφορα ερωτήματα – Καταγγελίες για παραβιάσεις εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, κυρίως ως προς τα ωράρια εργασίας, τις υπερωρίες κ.α.: 13%
– Άδεια ειδικού σκοπού: 10%
– Άδειες – Αργίες – Δώρα Εορτών: 7%
– Συνδικαλιστικά δικαιώματα κ.α.: 8%
– Απόλυση – απώλεια θέσης εργασίας: 5%
– Αποζημίωση: 4%
– Υγεία και Ασφάλεια Εργαζομένων: 5%
– Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας – Υπερωρία -Υπερεργασία: 3%
– Αυθαίρετη ή Παράνομη Μείωση Μισθών: 3%
– Αυθαίρετη ή Παράνομη τροποποίηση Σύμβασης: 2%
– Μητρότητα: 2,5%
– Άδεια Άνευ Αποδοχών: 2,5%
– Κλείσιμο επιχείρησης – τηλεργασία (αφορά κυρίως αναστολή εργασιών ή κλείσιμο δραστηριότητας ή μέρους δραστηριότητας ή εξαναγκασμό σε τηλεργασία χωρίς τροποποίηση σύμβασης): 2%
– Διαθεσιμότητα – Επίσχεση Εργασίας (αφορά κυρίως ωρομίσθιους όπως ντελιβεράδες κ.α. που κατήγγειλαν καθεστώς άτυπης διαθεσιμότητας): 1%
Κινητοποιείται το ΣΕΠΕ
Μπαράζ ελέγχων και πρόστιμα έρχονται από το ΣΕΠΕ για χιλιάδες επιχειρήσεις προκειμένου να ελεγχθούν οι δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας, η τηλεργασία και η τήρηση της νομοθεσίας ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.
Στόχος είναι να ελεγχθούν φαινόμενα όπως οι «μαϊμού» αναστολές και η «μαϊμού» τηλεργασία, αλλά και η τήρηση των μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, παραμένουν σε προτεραιότητα οι ελεγκτικές δραστηριότητες που αφορούν την αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, την τήρηση του ωραρίου, θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία κ.α.
Μάλιστα, καθώς προχωρά η αναβάθμιση της υποδομής πληροφορικής, στόχος είναι οι έλεγχοι να γίνονται με tablet τα οποία θα είναι online συνδεδεμένα με το πληροφοριακό σύστημα του ΣΕΠΕ για την εξακρίβωση σε πραγματικό χρόνο των στοιχείων του ελεγχόμενου και την ταχύτερη και ασφαλέστερη διεξαγωγή των ελέγχων.
Οι έλεγχοι σε πρώτη φάση γίνουν εντατικοί σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και έμφαση σε κλάδους όπως ταχυμεταφορές, αποθήκευση, υγεία, delivery, τηλεφωνική εξυπηρέτηση κ.α., για ζητήματα που αφορούν την χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, την τήρηση αποστάσεων, την τήρηση της νομοθεσίας για τις αναστολές, την τηλεργασία κ.α. θα πραγματοποιήσει το ΣΕΠΕ.
Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό για το 2021, όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη:- Ο προγραμματισμός των ελέγχων καταστρώνεται με γνώμονα αφενός τα δεδομένα της πανδημίας και αφετέρου το ιστορικό της παραβατικότητας των κλάδων της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί έμφαση σε κλάδους όπως ταχυμεταφορές, αποθήκευση, υγεία, delivery, τηλεφωνική εξυπηρέτηση κ.α., και σε ζητήματα που αφορούν την χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, την τήρηση αποστάσεων, την τήρηση της νομοθεσίας για τις αναστολές, την τηλεργασία κ.α.
Οι έλεγχοι – όπως έγινε και το 2020 – θα προσανατολίζονται στις περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγαλύτερο. – Παραμένουν σε προτεραιότητα οι ελεγκτικές δραστηριότητες που αφορούν την αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, την τήρηση του ωραρίου, θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία κ.α.- Το επόμενο διάστημα το ΣΕΠΕ θα ενισχυθεί με 121 επιθεωρητές, καθώς έχουν εγκριθεί 54 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και 67 μετακινήσεις μέσω του μηχανισμού της κινητικότητας. – Προχωρά η αναβάθμιση της υποδομής Πληροφορικής που θα επιτρέψει την ταχύτερη και ασφαλέστερη διεξαγωγή των ελέγχων με επιτόπου (μέσω διαδικτύου και φορητής συσκευής) εξακρίβωση των στοιχείων του ελεγχόμενου.
Υπενθυμίζεται ότι καταγγελίες που σχετίζονται με τα θέματα αρμοδιότητας του ΣΕΠΕ υποβάλλονται τηλεφωνικά στο τηλεφωνικό κέντρο 15512 ή ηλεκτρονικά μέσω του site του ΣΕΠΕ sepenet.gr.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News