4 μύθοι που πρέπει να ξεχάσουμε στον κόσμο του dating
Οι σχέσεις είναι μία δύσκολη πίστα, ειδικότερα εάν μιλάμε για τις ερωτικές σχέσεις, που έχουν μία σειρά παραγόντων να τις επηρεάζουν, αλλά και μία λίστα μύθων επίσης.
Εάν αυτή τη στιγμή δεν είσαι single, ίσως αυτό το κείμενο και να μην είναι για σένα, όμως εάν προσπαθείς να βγάλεις άκρη με τον κόσμο του dating εκεί έξω, συνέχισε να διαβάζεις.
Οι σχέσεις είναι μία δύσκολη πίστα, ειδικότερα εάν μιλάμε για τις ερωτικές σχέσεις, που έχουν μία σειρά παραγόντων να τις επηρεάζουν, αλλά και μία λίστα μύθων επίσης, που μας κρατάνε αγκιστρωμένες σε συγκεκριμένα μοτίβα σχέσεων που δεν βοηθούν και πολύ την όλη κατάσταση.
Προσωπικά, θεωρώ πως ο μεγαλύτερος μύθος στο κομμάτι του dating, κάτι που για χρόνια ενστερνιζόμασταν μέσα από το Hollywood, είναι πως υπάρχει εκεί έξω αποκλειστικά και μόνο ένας άνθρωπος ιδανικός για εμάς. Κάποιος που η μοίρα έχει ορίσει να βρούμε, αρκεί να αναλογιστούμε όλα εκείνα τα meant to be σενάρια, αλλά και τους κυριολεκτικούς μύθους, όπως ο φημισμένος κινεζικός που εξιστορεί πώς δύο άνθρωποι που είναι «γραφτό» να είναι μαζί, συνδέονται με ένα αόρατο κόκκινο σχοινί που τους κρατά δεμένους τον έναν με τον άλλον.
Στα 30+ μου δεν πιστεύω σε τίποτα εξιδανικευμένο, όμως πέρα από μένα, ας πάμε να δούμε μαζί 4 βασικούς μύθους που «πρέπει» να ξεχάσουμε στον κόσμο του dating.
Ο «Ένας»
Το να πιστεύεις και να υποστηρίζεις πως εκεί έξω υπάρχει μόνο ένας άνθρωπος για σένα, είναι κάτι απίστευτα καταπιεστικό και περιοριστικό. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ένας ιδανικός άνθρωπος να καλύπτει όλα τα κουτάκια και τις απαιτήσεις μας από έναν σύντροφο, κάποιος που θα είναι απόλυτα τέλειος σε βαθμό να προκαλεί την έκπληξη και την αγάπη μας με το καλησπέρα. Οι σχέσεις περισσότερο χτίζονται και οφείλουν να βασίζονται στην εξέλιξη και στην πολύ συνειδητή επιλογή να είσαι μαζί με έναν άνθρωπο και να περνάς μαζί του τη ζωή σου. Για όσο. Η τελειότητα δεν χωρά στο κομμάτι του έρωτα, ούτε από τη δική μας πλευρά ούτε από του εκάστοτε συντρόφου, οπότε όσο γρηγορότερα αποκολληθούμε από αυτό το κυνήγι του ιδανικού, τόσο περισσότερο θα μπορέσουμε να χτίσουμε κάτι αυθεντικό και ρεαλιστικό με εκείνον που θα θέλει να «μεγαλώσει» μαζί μας.
Όλα οδηγούν στον γάμο
Βασικά όχι, δεν οδηγούν όλα στον γάμο και δεν είναι απαραίτητο για όλες μας να είναι αυτός ο τελικός σκοπός. Οι σχέσεις τη σήμερον ημέρα παίρνουν πολλές διαφορετικές μορφές και διαστάσεις και εφόσον υπάρχει συναίνεση, σεβασμός και κάποιες άλλες βασικές ισορροπίες, είναι όλες οκ. Το να επιμένουμε στο μοτίβο του γάμου ως απόλυτη απόδειξη μίας αγάπης είναι να σαν προσπαθούμε να χωρέσουμε όλες αυτές τις διαφορετικές διαστάσεις σε ένα πάρα πολύ στενό κουτί, γιατί θα υπάρξουν και σχέσεις στη ζωή μας που δε θα κρατήσουν για πολύ και δε θα οδηγήσουν πουθενά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπήρξε αγάπη. Η σύνδεση δύο ανθρώπων θέλει μία μαγική χημεία και προσπάθεια και φυσικά ο γάμος μπορεί να είναι κάτι πανέμορφο και καθοριστικό, όμως η βέρα στο δεξί δεν κάνει αυτόματα δύο ανθρώπους συμβατούς ως συντρόφους ζωής και να θυμάσαι, κανείς δεν σου εγγυάται πως θα κρατήσει για πάντα.
Περισσότερη προσπάθεια, επιθυμητά αποτελέσματα
Είναι η παγίδα που πολλές φορές πέφτουμε, θεωρώντας πως εάν προσπαθήσουμε περισσότερο για έναν άνθρωπο και μία σχέση, αυτό θα φέρει και τα επιθυμητά αποτελέσματα και ο έρωτας θα ανθίσει με έναν διαφορετικό και πλουμιστό τρόπο, όμως η πραγματικότητα είναι άλλη. Υπάρχει μία χαρακτηριστική διαφορά ανάμεσα στο να προσπαθείς να δείξεις όσα αισθάνεσαι και στο πότε πρέπει να σταματήσεις, πριν οδηγηθείς στην υποβάθμιση του εαυτού σου. Το concept της αγάπης και του έρωτα βασίζεται στην ελεύθερη βούληση και οφείλουμε να μας υπενθυμίζουμε πως δεν μπορούμε να κάνουμε έναν άνθρωπο να μας αγαπήσει εάν εκείνος δε θέλει ή δεν είναι έτοιμος. Αυτό που βρίσκεται στον δικό μας έλεγχο είναι η συμπεριφορά και τα όσα φέρνουμε στο τραπέζι. Εάν η άλλη πλευρά δεν τα δεχτεί και δεν αντισταθμίσει αυτή την προσφορά, τότε θα πρέπει απλά να σηκωθούμε από το τραπέζι.
Δε θα αγαπήσω ποτέ ξανά
Με μαθηματική ακρίβεια, όλες κάποια στιγμή θα ζήσουμε ή έχουμε ζήσει την απόλυτη απογοήτευση και την «απόγνωση» μιας αγάπης που πήγε χαμένη. Και αυτό, με βάση την TEDx ομιλία του Guy Winch, ενεργοποιεί στον εγκέφαλό μας σωματικές αντιδράσεις ίδιες με εκείνες της αποτοξίνωσης, οπότε είναι φυσικό να πέφτουμε στον μηχανισμό του «δεν πρόκειται να αγαπήσω ποτέ ξανά». Ρεαλιστικά βλέποντάς το, οριακά απίθανο μοιάζει. Αυτές οι υπερβολές τίποτα δεν έχουν να προσφέρουν. Εκείνο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να κοιτάξουμε κατάματα την εμπειρία που ζήσαμε, να δούμε τι πήγε στραβά, να κάνουμε την ενδοσκόπησή μας, να γνωρίσουμε ακόμα βαθύτερα τον εαυτό μας, να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί και να προχωρήσουμε σε μία πιο υγιή θεώρηση της αγάπης και των σχέσεων την επόμενη φορά. Χρειάζεται χρόνος, για να γιάνουν οι συναισθηματικές πληγές μία ερωτικής απογοήτευσης, όμως ο σωστός για σένα άνθρωπος που θα φέρει αγάπη στη ζωή σου, θα προκαλέσει και την ευγνωμοσύνη σου που τίποτα άλλο δε στέριωσε όπως είχες αρχικά ονειρευτεί.
Με πληροφορίες από estherperel.com
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News