4 τρικ για να γίνουν οι δουλειές του σπιτιού πιο εύκολες
Δε χρειάζεται να βλέπεις εμμονικά τις δουλειές του σπιτιού, αλλά σίγουρα δεν είναι και πολύ διασκεδαστικό να σέρνεις τα πόδια σου κάθε φορά που πρέπει να ξεσκονίσεις.
Δε ξέρω για εσένα, προσωπικά τις λεγόμενες «δουλειές του σπιτιού» τις κάνω μία φορά την εβδομάδα, το Σάββατο κατά προτίμηση, οπότε και καθαρίζω όλο το σπίτι λεπτομερώς, εκτός δηλαδή από όσα γίνονται σε ημερήσια βάση, όπως το να πλένεις τα πιάτα στον νεροχύτη.
Γενικά υπάρχει αυτός ο μύθος πως οι δουλειές του σπιτιού είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να τύχει στο πρόγραμμά σου, όμως σίγουρα υπάρχει τρόπος ή μάλλον τρόποι, για να βγει η Monica Geller που κρύβεις μέσα σου.
Δε χρειάζεται να βλέπεις εμμονικά τις δουλειές του σπιτιού, αλλά σίγουρα δεν είναι και πολύ διασκεδαστικό να σέρνεις τα πόδια σου κάθε φορά που πρέπει να ξεσκονίσεις και να βάλεις μία σκούπα. Χρειαζόμαστε κάτι ενδιάμεσο.
Τι οφέλη έχει ένα καθαρό σπίτι για την ψυχική σου υγεία;
Θαρρώ πως όσο περισσότερο μεγαλώνουμε, τόσο εντονότερα κατανοούμε την πολύτιμη σημασία του να έχεις ένα σπίτι καθαρό και οργανωμένο, να μη χτυπάς συνέχεια πάνω σε πράγματα, να μη σκονίζονται παρατημένα ρούχα δεξιά κι αριστερά, να μη στοιβάζονται μουχλιασμένα φαγητά στο ψυγείο, να μη μαζεύονται σακούλες με σκουπίδια στο μπαλκόνι, να μη φτάνουν τα άπλυτα στο ταβάνι.
Προσωπικά εάν με ρωτάς (που δε με ρωτάς, αλλά it’s ok), μία από τις σύγχρονες πολυτέλειες της σημερινής πραγματικότητας είναι η άνεση και η ευκαιρία να κάθεσαι στον καναπέ σου έχοντας ένα καθαρό και οργανωμένο, τακτοποιημένο σπίτι που ηρεμεί το μυαλό και την ψυχούλα σου.
Και επιστημονικά δηλαδή, να το δεις, υπάρχουν οφέλη για την ψυχική σου υγεία:
– Έχεις την αίσθηση του ελέγχου, αφού σε έρευνα του 2017 αποδείχθηκε πως η ακαταστασία συνδέεται με την αναβλητικότητα, με το να αισθάνεσαι πως σε έχει πάρει «μπάλα» η ζωή και γενικότερα, να νιώθεις και να σκέφτεσαι πως έχεις χαμηλότερη ποιότητα ζωής.
– Έχεις οικειότητα και σταθερότητα, καθώς επιστημονικά ευρήματα έχουν δείξει πως οι άνθρωποι αγαπούν την ρουτίνα και τη σταθερότητα και το να μπορείς να έχεις οργανωμένο το σπίτι σου και να ξέρεις επακριβώς πού θα βρει τι, είναι τεράστιας σημασίας για τον ψυχισμό σου.
– Απελευθερώνεις ενδορφίνες με ένα καθαρό σπίτι, κάτι που λειτουργεί σα φυσικό παυσίπονο, χαμηλώνει τα επίπεδα του άγχους και ενισχύει σε ένα γενικότερο επίπεδο την ψυχοσωματική μας ευεξία.
– Έχεις υψηλότερη συγκέντρωση και αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που αγαπώ τόσο ένα οργανωμένο και τακτοποιημένο σπίτι, γιατί το μυαλό καθαρίζει και μπορείς να προχωρήσεις με οτιδήποτε βρίσκεται στην to-do λίστα σου, να το αντιμετωπίσεις χωρίς αναβολές και αρνητικές σκέψεις.
– Διαχειρίζεσαι καλύτερα τα συναισθήματά σου, γιατί η διαδικασία και μόνο του καθαρίσματος σε «αναγκάζει» να χαμηλώσεις ρυθμούς, κάτι που σου μαθαίνει να ακολουθείς το ίδιο μοτίβο και όταν βιώνεις έντονα συναισθήματα, τα οποία χρειάζεσαι χρόνο, για να επεξεργαστείς εποικοδομητικά.
4 τρικ για να γίνουν πιο ευχάριστες οι «δουλειές του σπιτιού»
Τώρα που καταλάβαμε τη σημασία ενός καθαρού σπιτιού, πάμε να δούμε και πώς θα κάνουμε τη διαδικασία πιο εύκολη και ευχάριστη για εμάς.
1. Βάλε χρονόμετρο και δες πόσα θα πετύχεις
Αυτό είναι μία τακτική που ακολουθώ κατά κύριο λόγο στη δουλειά (τεχνική pomodoro), όμως κάτι αντίστοιχο μπορείς να εφαρμόσεις στο καθάρισμα του σπιτιού. Θα είναι κάτι σαν προσωπικό challenge.
Είναι ένας τρόπος να το δεις σαν «παιχνίδι» και να παρατηρήσεις πόσα μπορείς να καταφέρεις μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο, κάτι που θα σου δώσει την άμεση επιβράβευση που μπορεί να έχεις ανάγκη, αλλά και το boostάρισμα να συνεχίσεις μέχρι να ολοκληρώσεις όλο το σπίτι. Αντί λοιπόν, να βρίζεις θεούς και δαίμονες που πρέπει να σηκωθείς από τον καναπέ, για να κάνεις δουλειές, βάλε ένα χρονόμετρο για 15 λεπτά και δες πόσα μπορείς να τελειώσεις μέσα σε αυτόν τον χρόνο. Και συνέχισε να επαναλαμβάνεις αυτή την τακτική μέχρι να έχεις καθαρίσει όλο το σπίτι.
2. Επιβράβευσε τον εαυτό σου
Αυτό είναι κάτι που συχνά ξεχνάμε να κάνουμε, να επιβραβεύσουμε τον εαυτό μας για κάτι που κατάφερε, τη στιγμή που τόσο εύκολα τον κριτικάρουμε για κάτι που δεν «πέτυχε». Όμως τώρα ήρθε η ώρα να αλλάξουμε αυτό το mindset.
Έκανες «λαμπίκο» το μπάνιο; Σου αξίζει να παραγγείλεις τον αγαπημένο σου καφέ! Τελείωσες με τα ασιδέρωτα; Μπορείς να σου αγοράσεις λουλούδια! Γενικότερα, μπορείς να συμπεριφερθείς και να ανταμείψεις τον εαυτό σου για ό,τι σε κρατάει σε εγρήγορση και μακριά από τον καναπέ, ολοκληρώνοντας την «υποχρέωση» που λέγεται «δουλειές του σπιτιού».
3. Βάλε δυνατά μουσικά
Γενικά, χωρίς μουσική πολύ λάθος θα ήταν η ζωή μας και νομίζω πως ειδικά οι δουλειές του σπιτιού μπορούν σίγουρα να γίνουν πολύ πιο εύκολες και διασκεδαστικές εάν βάλεις δυνατά την αγαπημένη σου μουσική. Και εάν έχεις συγκατοίκους, ζήτα την κατανόησή τους και ζήτα το οκ τους, για να μπεις στο δικό σου «in the zone». Εξάλλου, εάν δε θέλουν να βοηθήσουν, τουλάχιστον ας μη μπαίνουν μέσα στα πόδια σου και ας σε αφήσουν να κάνεις τις δουλειές σου, όπως θες εσύ.
4. Κάνε διαλείμματα όποτε τα χρειάζεσαι
Εννοείται εκτιμάται η αφοσίωση που θα επιδείξεις στο να καθαρίσεις και να οργανώσεις το σπίτι σου, για να μπορέσεις μετά πραγματικά να χαλαρώσεις, αλλά δε χρειάζεται να το πας και «άκοπα», όπως λέμε στην καθομιλουμένη.
Άκου το σώμα σου και κάνε διαλείμματα όταν το χρειάζεσαι, ώστε να μην αισθάνεσαι πως όλο αυτό είναι καταναγκαστικό έργο. Χώρισε όσα πρέπει να κάνεις σε μικρότερες εργασίες, ώστε να φεύγουν γρήγορα και εύκολα και ασχολήσου με ένα πράγμα κάθε φορά, κάνοντας ένα σύντομο break αμέσως μετά. Έτσι, θα είναι σα να ολοκληρώνεις μία νοητή λίστα με tasks και θα νιώθεις αμέσως ικανοποίηση με τον εαυτό σου!
Με πληροφορίες από theeverygirl.com και forbes.com
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News