40 Χρόνια πιο δυνατοί μαζί

40 Χρόνια πιο δυνατοί μαζί

Όταν πριν 40 χρόνια ενταχθήκαμε στην τότε ΕΟΚ, επιδιώκαμε την ενίσχυση της ευάλωτης ακόμη Δημοκρατίας μας, την υπέρβαση των διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας μας, και την εξασφάλιση μίας εναλλακτικής στον ψυχροπολεμικό διπολισμό που δεν μας είχε προστατεύσει επαρκώς από γεωστρατηγικές απειλές.

 

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, δεν στερεώθηκε απλώς η Δημοκρατία μας, αλλά και εμβαθύνθηκε ποιοτικά ως προς τα δικαιώματα του πολίτη, το κράτος δικαίου, την ισότητα των φύλων, την προστασία κατά των διακρίσεων. Δεν ενδυναμώθηκε απλώς η οικονομία μας, αλλά εκσυγχρονίστηκαν εκ βάθρων οι υποδομές της και διευρύνθηκαν οι προοπτικές της. Δεν βρήκαμε νέες προστάτιδες δυνάμεις, αλλά εξασφαλίσαμε την ειρήνη ως ισότιμο μέλος μίας αναδυόμενης παγκόσμιας δύναμης που κομίζει μία καινοφανή σύγχρονη πρόταση ήπιας ισχύος.

Σε αυτά τα 40 χρόνια, καταφέραμε να παραμείνουμε στον πυρήνα των μεγάλων νέων πρωτοβουλιών της Ένωσης που άλλαξαν την μορφή της: την ενιαία αγορά, το κοινό νόμισμα, το Σέγκεν, τη διεύρυνση με την οποία εντάχθηκε και η Κύπρος.

Η Ευρωπαϊκή μοίρα της πατρίδας μας άντεξε τη δοκιμασία της οικονομικής κρίσης και η θέση της στην Ευρώπη είναι ισχυρότερη από ποτέ. Μία νέα πλατιά πολιτική συναίνεση έχει οικοδομηθεί στην κεντρική εθνική επιλογή οτι η Ελλάδα είναι ταγμένη στην Ενωμένη Ευρώπη. Η συναίνεση αυτή αποτυπώνεται σε αυξανόμενη λαϊκή αποδοχή, μετά την εύλογη αμφισβήτηση της προηγούμενης δεκαετίας, η οποία μάλιστα έχει πλέον μεγαλύτερο βάθος, διότι είναι περισσότερο συνειδητή και ενωτική.

Σήμερα, η Ευρώπη, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, βρίσκεται στο κατώφλι μίας νέας εποχής. Μεγάλες τεχνολογικές αλλαγές διαμορφώνουν μία νέα παγκόσμια οικονομική, γεωστρατηγική, περιβαλλοντική και κοινωνική πραγματικότητα. Κύριο χαρακτηριστικό της, ότι ολοένα και περισσότερα προβλήματα, καθοριστικά για τη ζωή των πολιτών, απαιτούν οικουμενικές λύσεις που κατά πολύ ξεπερνούν την διαχειριστική εμβέλεια του έθνους-κράτους.

Ως αποτέλεσμα, η συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό ενοποιητικό εγχείρημα αλλάζει ριζικά χαρακτήρα. Από συμφέρουσα επιλογή μετατρέπεται σε συνθήκη επιβίωσης. Ακόμη και οι μεγαλύτερες χώρες μέλη παρουσιάζονται αδύναμες να διαχειριστούν μόνες τους τις νέες προκλήσεις. Όλοι μαζί έχουμε μία ισχυρή θέση στην διεθνή σκηνή και καλές πιθανότητες να κερδίσουμε ένα καλύτερο αύριο, χωρίς να απεμπολήσουμε το Ευρωπαϊκό αξιακό και κοινωνικό κεκτημένο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι φέτος, στις 9 Μαΐου, την Ημέρα της Ευρώπης, εκκινεί η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα κληθούν να διατυπώσουν -με δομημένο τρόπο-τις προσδοκίες τους από την Ένωση για τα χρόνια που έρχονται. Είναι μία πρωτοφανής διαδικασία συμμετοχικής δημοκρατίας που ίσως επαναπροσδιορίσει την Ευρωπαϊκή ατζέντα.

 

Η «Πελοπόννησος», μία εφημερίδα που ξεχωρίζει για την ποιότητα, την ευρύτητα της οπτικής της πέρα από τα όρια της περιφέρειας αλλά και τα σύνορα της χώρας, καθώς και την προσήλωσή της στην πρόοδο και την καινοτομία, καταθέτει σήμερα ένα πολύτιμο αφιέρωμα σε αυτή τη μεγάλη δημόσια συζήτηση.

 

Τι πετύχαμε αυτά τα 40 χρόνια, πως άλλαξε η ζωή των Ελλήνων και πως συμβάλλουμε στην κοινή προσπάθεια για να κερδίσουμε τις προκλήσεις ενός αβέβαιου μέλλοντος που είναι ήδη εδώ.

 

Του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη,

Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ