ΔΕΘ: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των μέτρων Μητσοτάκη, ποιοι θα λάβουν το έκτακτο επίδομα πριν από τα Χριστούγεννα

Τις εξαγγελίες θα εξειδικεύσει ο πρωθυπουργός στη σημερινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στις 12 το μεσημέρι.

ΔΕΘ

Συνταξιούχοι, ευάλωτοι πολίτες, δημόσιοι υπάλληλοι, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και οικογένειες με παιδιά είναι οι πλέον ωφελημένοι για το 2025 με βάση τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Στους χαμένους οι χαμηλοσυνταξιούχοι που χάνουν φέτος το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αλλά και οι ιδιοκτήτες Airbnb που θα δουν το τέλος κλιματικής αλλαγής να απογειώνεται στα 8 ευρώ από 1,5 ευρώ.

Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα θα χορηγηθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις σε 2,5 εκ. συνταξιούχους ύψους 2.2% έως 2.5%, το επίδομα προσωπικής διαφοράς και οι παροχές προς τους ευάλωτους ως ανάχωμα απέναντι στην ακρίβεια.

Από την έκτακτη «επιταγή ακρίβειας» ή Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης όπως βαφτίστηκε πέρσι, από την έκτακτη δηλαδή εφάπαξ παροχή που πληρώνεται συνήθως πριν τα Χριστούγεννα, εξαιρέθηκαν φέτος οι χαμηλοσυνταξιούχοι (με συντάξεις έως 700 ευρώ) οι οποίοι πέρυσι έλαβαν 150 ευρώ.

Επίσης οι χαμηλόμισθες οικογένειες που είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ δεν θα λάβουν φέτος ενάμιση επίδομα έξτρα τα Χριστούγεννα, αλλά ένα επιπλέον ως εφάπαξ ενίσχυση τα Χριστούγεννα.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος είναι:

  • 670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα έως 1.600 ευρώ και προσωπική διαφορά θα λάβουν έως 200 ευρώ.
  • Οι 767.000 δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού θα λάβουν μια επιπλέον δόση.
  • Οι 220.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων από ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λάβουν 200 ευρώ.
  • Οι 205.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν το επίδομα αυξημένο κατά 50%.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Στις εξαγγελίες του από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι το 2025 θα μειωθούν εμπροσθοβαρώς οι ασφαλιστικές εισφορές κατά μία ποσοστιαία μονάδα με στόχο την ελάφρυνση εργαζομένων και εργοδοτών. Το 2027, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης η Ελλάδα θα έχει μειώσει συνολικά το μη μισθολογικό κόστος κατά 6%, κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ.

Η εμπροσθοβαρής μείωση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα θα επιμεριστεί σε 0,5π.μ. για τους εργαζόμενους και σε 0,5π.μ. για τους εργοδότες.

Ετσι οι συνολικές εισφορές των εργοδοτών, από 22,29% που είναι σήμερα, θα διαμορφωθούν σε 21.79 %  ενώ των εργαζομένων από 13.87% σήμερα σε 13.37%  Σύνολο 35.16% από 36,16% σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι εκτός από την ελάφρυνση των επιχειρήσεων, θα δουν και οι μισθωτοί στην τσέπη τους υψηλότερες καθαρές αποδοχές. Για έναν μισθωτό που παίρνει 1.200 ευρώ η αύξηση είναι της τάξης των 5 ευρώ το μήνα.

Το γενναιόδωρο μέτρο ωστόσο έχει σημαντικό κόστος καθώς θα μειωθούν τα έσοδα του ΕΦΚΑ τα οποία θα πρέπει να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι το ακριβότερο μέτρο και κοστίζει 440 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα όμως καλλιεργείται προσδοκία για αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ από τις εισφορές λόγω της αύξησης του κατώτατου καθώς και των μέσων μισθών που είναι και το ζητούμενο.

Αυξάνεται το επίδομα παιδιού

Στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης για το δημογραφικό, αυξάνονται στοχευμένα το επίδομα τέκνων ενώ αναπροσαρμόζονται τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για τους δικαιούχους ώστε να υπάρχει καλύτερη στόχευση των επιδομάτων. Το ίδιο θα ισχύσει για το επίδομα στέγασης και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Τρίτεκνοι και πολύτεκνοι

Οι τρίτεκνοι συγκλίνουν με τους πολύτεκνους ως προς τα προνόμια τους. Ειδικότερα:

  • Η ιδιότητα 3τεκνος θα ισχύει πλέον δια βίου (σήμερα χάνεται το προνόμιο της τριτεκνίας μόλις ενηλικιωθεί ένα παιδί) όπως ισχύει και με τους πολύτεκνους
  • Εξισώνεται το ποσοστό προσλήψεων στο Δημόσιο στο 16% (σήμερα για τους τρίτεκνους είναι στο 12% και για τους πολύτεκνους στο 16%)
  • Θα υπάρχει ελαστικότητα στις μεταγραφές των φοιτητών

Στο μέτωπο της αγοράς εργασίας, με «σημαία» το μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας (9.8% ΕΛΣΤΑΤ β’ τρίμηνο 2024) η κυβέρνηση δρομολογεί αλλαγές στο επίδομα ανεργίας ώστε να γίνει πιο δίκαιο και ανταποδοτικό ενώ την επόμενη χρονιά θα ενεργοποιηθούν νέα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης.

Ειδικότερα:

Αυξήσεις στις συντάξεις: Aύξηση  που θα κυμαίνεται από 2, 2% έως 2.5%, αναμένεται ότι θα λάβουν για το 2025 περίπου 2,5 εκατ. συνταξιούχοι τα Χριστούγεννα με τις συντάξεις του Ιανουαρίου. Οι αυξήσεις θα ακολουθήσουν όπως κάθε χρόνο το μαθηματικό τύπο πληθωρισμός +ΑΕΠ δια δυο. Η αύξηση είναι κατά μέσο όρο 25 ευρώ το μήνα.

Οι χαμηλές συντάξεις των 500 ευρώ ως 600  ευρώ θα αυξηθούν κατά μέσο όρο 15 ευρώ ενώ οι μεσαίες συντάξεις των 1.000 ευρώ ως 1.400 ευρώ θα αυξηθούν 25 έως 35 ευρώ. Η εθνική σύνταξη από 426,17 ευρώ θα ανέλθει σε 436,8 ευρώ ενώ η βασική σύνταξη του π. ΟΓΑ από 399,54 ευρώ θα αυξηθεί  σε 409,5 ευρώ.Το ποσοστό της αύξησης θα ανακοινωθεί προς το τέλος του φθινοπώρου όταν θα υπάρχει η τελική εκτίμηση για τα δυο βασικά οικονομικά μεγέθη, τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Οι  συνταξιούχοι που δε θα λάβουν αύξηση επειδή διατηρούν ακόμα προσωπική διαφορά , θα ενισχυθούν με το επίδομα προσωπικής διαφοράς 100-200 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση τα εισοδήματά τους από συντάξεις να μην υπερβαίνουν τα 1600 ευρώ μεικτά το μήνα. Το επίδομα θα ανέρχεται σε 200 ευρώ για συντάξεις έως 700 ευρώ, σε 150 ευρώ για συντάξεις από 701 έως 1.100 ευρώ και σε 100 ευρώ για συντάξεις από 1101 έως 1600 ευρώ. Συντάξεις άνω των 1.600 ευρώ δεν θα λάβουν επίδομα.

Εφάπαξ ενίσχυση των ευάλωτων: Ατομα με αναπηρία: 202..000 άτομα με αναπηρία, δικαιούχοι του εξωιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Προσαυξημένο  κατά το ήμισυ της μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης αναμένεται να δοθεί τα Χριστούγεννα σε περίπου 205.000 δικαιούχους το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Σήμερα το ΕΕΕ μετά την αύξηση 8% που δόθηκε το Δεκέμβριο του 2023 κυμαίνεται από 216 έως 432 ευρώ.

Επίδομα παιδιού: Σε 670.000 δικαιούχους του επιδόματος παιδιού θα καταβληθεί πρόσθετη έκτακτη δόση, η οποία όμως φέτος δεν θα είναι μιάμιση αλλά μια επιπλέον δόση.
Ανασφάλιστοι υπερήλικες: Οικονομική ενίσχυση ύφους εκατό πενήντα (150) ευρώ αναμένεται να λάβουν 35.000  δικαιούχοι σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων και  επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων

Μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας – Αύξηση επιδομάτων: Τα επιδόματα που θα ενισχυθούν στοχευμένα είναι : το επίδομα τέκνων , το επίδομα στεγαστικής συνδρομής και το Ελάχιστο Εγγυημένο εισόδημα το οποίο έχει ήδη αυξηθεί κατά 8% το Δεκέμβριο του 2023.

Για τους τρίτεκνους – αφού δεν είναι εφικτή από δημοσιονομικής πλευράς η εξίσωση με τους πολυτέκνους- θα υπάρξουν διευκολύνσεις  σε συνεργασία με το υπουργείο παιδείας όπως είναι οι μεταγραφές των φοιτητών των τρίτεκνων οικογενειών, οι προσλήψεις στο δημόσιο και ο κοινωνικός τουρισμός .

Νέο επίδομα ανεργίας: Σε  δείγμα 15.000 ανέργων από όλες τις περιοχές της χώρας  θα εφαρμοστεί πιλοτικά το Φθινόπωρο το νέο επίδομα ανεργίας  το οποίο θα συνδέεται πλέον με τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης των εργαζομένων έτσι ώστε όσοι μένουν χωρίς δουλειά έχοντας καταβάλλει εισφορές για πολλά χρόνια εργασίας, να λαμβάνουν επίδομα με ένα έξτρα μπόνους ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.
Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του νέου επιδόματος , το μπόνους ύψους 100-200 ευρώ   θα προστίθεται στο βασικό επίδομα ανεργίας ( σήμερα 510 ευρώ) και  θα αυξομειώνεται ανά τρίμηνο ,χωρίς ωστόσο να αλλάζει το όριο των 12 μηνών που χορηγείται η εν λόγω παροχή της ΔΥΠΑ.

Το μπόνους θα  εισπράττουν όσοι έχουν τουλάχιστον 3  χρόνια ασφάλισης και θα είναι υψηλότερο στα 20 χρόνια ασφάλισης  με αποδοχές πάνω από το μέσο μισθό (πχ πάνω από 1.500 ευρώ).