Π. Ταρνατόρος στην «Π»: «Το πατρινό βόλεϊ έτσι δεν θα έχει μέλλον»

Ταρνατόρος

Πρόκειται για έναν από τους μακροβιότερους παράγοντες στον χώρο του ελληνικού βόλεϊ, τον άνθρωπο που ηγείται το επαγγελματικό βόλεϊ και είναι αυτός που έχει βάλει το χέρι του σε για να κινηθεί το άθλημα σε ανοδική πορεία.

Ο λόγος για τον πρόεδρο της ΕΣΑΠ Παντελή Ταρνατώρο ο οποίος πρόσφατα επανεκλέχτηκε στις εκλογές της ομοσπονδίας και ανανέωσε την θητεία του για τα δύο επόμενα χρόνια.
Συναντήσαμε τον Παντελή Ταρνατώρο πριν από λίγες μέρες στο «Shemantron traditional village», στον Ελαιώνα Αιγίου, όπου ακριβώς απέναντι διατηρεί ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο με κλειστό γήπεδο βόλεϊ κλειστό γυμναστήριο και αυτός είναι ο λόγος που φιλοξενεί πολύ συχνά camp για το αγαπημένο του άθλημα.

O έμπειρος παράγοντας μίλησε στην «Πελοπόννησο» για όλα τα δρώμενα στο ελληνικό βόλεϊ, τους επόμενους στόχους της ΕΣΑΠ και την αναβάθμιση του πρωταθλήματος με καινοτομίες.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην κρίση του Πατρινού βόλεϊ και έδωσε συμβουλές για το τι πρέπει να γίνει, ειδάλλως δεν είναι αισιόδοξος για την επόμενη μέρα…
-Ποιοι είναι οι στόχοι της ΕΣΑΠ για το επαγγελματικό βόλεϊ;
«Η ΕΣΑΠ ως αέναο στόχο έχει να βελτιώνει συνεχώς το προϊόν της, δηλαδή τη Volley League. Χρόνο με τον χρόνο, κάνουμε συνεχώς βήματα προόδου, έχουμε προχωρήσει και σε αγωνιστικό και σε οργανωτικό επίπεδο και είμαστε μέσα στα 5 καλυτέρα πρωταθλήματα της Ευρώπης.
Φέτος έχουμε τρεις στόχους, να έχουμε ανταγωνιστικές ομάδες, κάτι που φαίνεται ότι γίνεται μέχρι στιγμής και από τα ρόστερ δείχνουν ότι όλες θα είναι όλες πολύ δυνατές. Το δεύτερο να βελτιώσουμε το θέμα των γηπέδων για να αναβαθμίσουμε το προϊόν και να προσελκύσουμε χορηγούς.
Το τρίτο είναι να αγοράσουμε ένα τρίτο Var και όλα τα παιχνίδια να διεξάγονται με Var, κάτι που πλέον είναι απαραίτητο δεδομένο για την εξέλιξη του βόλεϊ».
-Ο αριθμός των ομάδων παρέμεινε δέκα. Θα παίζει ρόλο αυτό;
«Φέτος παραμένουν δέκα, έγιναν συζητήσεις για να γίνουν δώδεκα, ως ΕΣΑΠ είχαμε θέσει προϋπόθεση να αυξηθεί ο αριθμός των αλλοδαπών αθλητών, αλλά δεν ήταν εφικτό».
-Γιατί θεωρείται ότι θα βοηθήσει η αύξηση ρυθμού ξένων;
«Δυστυχώς αυτή την στιγμή έχουμε ένα κενό γενεών με κάλους Έλληνες παίκτες και πρέπει να το αναπληρώσουμε, αλλά θα πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια και να υπάρξουν γενναίες αποφάσεις της Ομοσπονδίας.
Γνωρίζουμε ότι η ομοσπονδία έχει οφειλές, ο Γιώργος Καραμπέτσος κάνει μεγάλη προσπάθεια για να φέρει ισορροπία στο αγωνιστικό και το οικονομικό, όμως το τελευταίο έχει φρενάρει την ανταγωνιστικότητα και την ποιότητα.
Στο βόλεϊ μας λείπουν τα ψηλά αγόρια, δυστυχώς τους ψηλούς τους έχει πάρει το μπάσκετ.
Θεωρούμε λοιπόν ότι η αύξηση του αριθμού των ξένων για ένα χρονικό διάστημα θα μας βοηθήσει να καλύψουμε το χάσμα γενεών για τις φουρνιές.
Όλα τα στατιστικά δείχνουν ότι ακόμα και σήμερα παίζουν αθλητές σε μεγάλες ηλικίες οι οποίοι παίζουν καλά, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε περήφανοι. Βλέπεται ότι τα τελευταία χρόνια ελάχιστα νέα παιδιά έχουν αγωνιστεί και ξεχωρίσει σε υψηλό επίπεδο. Για εμάς οι πέντε ξένοι είναι απαραίτητοι, αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία με το ΠΑΣΑΠ που δυστυχώς δεν καταλαβαίνει πέρα από το συνδικαλιστικό του κομμάτι, το συμφέρον του ελληνικού βόλεϊ και αυτό μας εκπλήσσει.
Για αυτό το λόγο φέτος το πρωτάθλημα θα γίνει δέκα ομάδες, αλλά ελπίζω του χρόνου να αυξηθούν σε δώδεκα».
-Η Πάτρα τα τελευταία χρόνια έχει καθοδική πορεία με λίγες ομάδες στις εθνικές κατηγορίες. Γιατί συμβαίνει αυτό;
«Θέλω να είμαι ειλικρινής. H Πάτρα κάποτε ήταν η δεξαμενή πολλών μεγάλων αθλητών που έπαιξαν σε υψηλό επίπεδο, αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον. Για μένα τα προβλήματα στην Αχαϊκή πρωτεύουσα, είναι δύο. Το ένα ότι πάντα ήταν μια πόλη του μπάσκετ, με τον Απόλλωνα που έχει τεράστια ιστορία και τώρα τον Προμηθέα του κ. Λιόλιου που έχει δημιουργήσει ένα σωματείο σε υψηλό επίπεδο και εκεί δυστυχώς τα σωματεία του βόλεϊ δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν την εξέλιξη του μπάσκετ.
Το άλλο πρόβλημα από ότι γνωρίζω είναι ότι δεν υπάρχει σύμπνοια μεταξύ των παραγόντων. Υπάρχει μια πόλη με τεράστια παράδοση και πιστεύω ότι το ελάχιστο καθήκον τους να καθίσουν σε ένα τραπέζι, να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές έχουν και να κάνουν μια επανασύσταση για το πατραϊκό βόλεϊ.
Για μένα θα πρέπει να κατέβει μια ομάδα με ουδέτερο όνομα που να εκπροσωπεί την Πάτρα σε επίπεδο Volley League.
Κατά την αποψη μου θα έπρεπε ήδη να είχε γίνει.
Τώρα για ποιο λόγο δεν έχει γίνει αυτό, δεν το γνωρίζω, φαντάζομαι ότι οι διάφορες που υπάρχουν μεταξύ των ανθρώπων της βολεικής Πάτρας αποτελεί τροχοπέδη.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, εμείς ως ΕΣΑΠ, είμαστε θετικοί να βυθίσουμε. Αλλωστε είμαστε σε επαφή με τον πρόεδρο της ΕΣΠΕΠ Θεόδωρο Κανελλόπουλο, είναι άνθρωπος δραστήριος, έχουμε πολύ καλή σχέση, μιλάμε συνεχώς και όποτε χρειαστεί, είμαστε αρωγοί. Επειδή δραστηριοποιούμαι κοντά στην Πάτρα και έχω φίλους, αν υπάρξουν άνθρωποι που θέλουν να αναβιώσουν το παλιό καλό βόλεϊ, με χαρά αν μπορεί να βοηθήσει η ΕΣΑΠ;.
Επιμένω ότι αν δεν υπάρχει συστρατευση στην Πάτρα, δυστυχώς φοβάμαι ότι με την παρούσα δομή, το βολεϊκό μέλλον της πόλης δεν θα είναι ευοίωνο.
Και ένα κομβικό κομμάτι για να γίνει η αναγέννηση του αθλήματος θα είναι να αποκτήσει ένα γήπεδο που θα είναι αποκλειστικά για βόλεϊ».
-Είστε ιδιόκτητης ενός χώρου που φιλοξενεί camp για βόλεϊ. Ποιοι είναι οι στόχοι;
«Είμαι ιδιόκτητης ενός ξενοδοχείου στον Ελαιώνα Διακοπτού και ακριβώς απέναντι υπάρχει ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο που φιλοξενούμε camp σε βόλεϊ και όχι μόνο.
Όσον αφορά το κομμάτι του camp έχουμε δημιουργήσει ένα αθλητικό κέντρο, έχουμε γυμναστήριο, σάουνα και πισίνα το οποίο φιλοξενεί όλη την χρονιά camp και τουρνουά βόλεϊ με ομάδες από όλα την Ελλάδα και έχουν ως βάση την παιδική ηλικία.
Το τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου διοργανώνουμε ένα σπουδαίο τουρνουά που θα είναι πλήρως οργανωμένο και θα λάβουν μέρος όλες οι παιδικές ομάδες που συμμετέχουν στην Volley League.
Τα παιδιά έχουν ανάγκες από εικόνες και εμπειρίες και αυτό θα προσπαθήσουμε για να προσελκύσουμε όσο μπορούμε περισσότερα στο άθλημα.
Ακόμη, διοργανώνουμε τουρνουά με ανδρικές ομάδες από την Α1 Εθνική και πολλά παιδιά έρχονται να δούμε αγώνες, οπότε η λογική μας λέει οτι ορισμένα απο αυτά θα μείνουν στον χώρο».
-Ενα σχόλιο για τον πατρινό γενικό γραμματέα του ΕΣΑΠ Κώστα Παπασταθόπουλο;
«Ο Κώστας είναι πραγματικός εργάτης του βόλεϊ έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα, είτε ως αθλητής, είτε ως διαιτητής, είτε ως παράγοντας. Η συμμετοχή του στα κοινά του Μίλωνα είναι τιμή για τον σύλλογο γιατί έχει στις τάξεις της έναν άνθρωπο με μεγάλη εμπειρία.
Πιστεύω ότι και αυτός μπορεί να βοηθήσει από την πλευρά του σε μια συνολική προσπάθεια αναγέννησης του πατρινού βόλεϊ».