ΣΥΡΙΖΑ: «Πως έγινε το πραξικόπημα και καθαιρέθηκε ο Κασσελάκης» – Τι υποστηρίζουν τα στελέχη

Η έκβαση της ψηφοφορίας ήταν για πολλούς αναπάντεχη, καθώς μέχρι λίγες ημέρες πριν, το αποτέλεσμα φαινόταν αμφίρροπο.

συριζα

«Πραξικοπηματική» η καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οι υποστηρικτές του.

Είναι η πρώτη φορά στην ελληνική μεταπολιτευτική ιστορία που πρόεδρος κόμματος εκπίπτει του αξιώματός του, μετά την υπερψήφιση πρότασης μομφής προς το πρόσωπό του, από τα μέλη του πολιτικού φορέα στον οποίο ανήκει. Κι αυτό, πριν καν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την ανάληψη της ηγεσίας, στην οποία αναδείχθηκε με ποσοστό 56%.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σήμερα ο βουλευτής, Πέτρος Παππάς, έκανε λόγο για «εκτροπή που δεν περιποιεί τιμή για κανένα κόμμα», προσθέτοντας πως «αυτά δεν γίνονται ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει την εικόνα ενός μη σοβαρού κόμματος με όσα συνέβησαν. Αυτή τη στιγμή ανατρέπεται η βούληση του κόσμου, ο οποίος είναι εξοργισμένος. Από χθες δέχομαι εκατοντάδες οργισμένα μηνύματα ανθρώπων, έχει ανατραπεί με έναν τρόπο βίαιο η βούληση των ψηφοφόρων του κόμματος για το ποιον θέλουν αρχηγό».

Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά τα όσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο και κυρίως τα σημεία αυτά στα οποία οι «Κασσελίστες», οι υποστηρικτές δηλαδή του 36χρονου πολιτικού, έχουν ενστάσεις.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το βράδυ του Σαββάτου, κατατέθηκε από την ομάδα των «87» (που βρίσκεται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα) το αίτημα για την πρόταση μομφής κατά του προέδρου του κόμματος. Μάλιστα η σχετική ψηφοφορία αρχικά προγραμματιζόταν να διεξαχθεί το ίδιο βράδυ, ωστόσο υπήρξαν διαφωνίες για τον τρόπο διεξαγωγής της.

Μυστική ή φανερή ψηφοφορία;

Βασικό σημείο διαμάχης ήταν εάν η ψηφοφορία θα έπρεπε να είναι μυστική ή φανερή. Οι αντιπαραθέσεις που ξέσπασαν στην Κεντρική Επιτροπή πάνω σε αυτό το ζήτημα ήταν έντονες, και η τελική απόφαση σε αυτό το ζήτημα φαίνεται ότι έκρινε όλο το «παιχνίδι».

Από τη μια πλευρά, η ομάδα των «87», η οποία σημειωτέον υποστηριζόταν και από τον Παύλο Πολάκη, πίεζε για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας υπό καθεστώς μυστικότητας, ενώ από την άλλη πλευρά, ο Στέφανος Κασσελάκης και τα στελέχη που τάσσονταν στο πλευρό του, επιθυμούσαν να γίνει φανερή. Τελικά, προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, αποφασίστηκε να διεξαχθεί μια αρχική ψηφοφορία –επίσης μυστική– για να ληφθεί απόφαση σχετικά με τον τρόπο που θα γινόταν η τελική ψηφοφορία.

Η διαδικασία αυτή οδήγησε στην απόφαση για μυστική ψηφοφορία εντέλει, με τους παρόντες να ψηφίζουν 122 υπέρ και 90 κατά. Έτσι, οι κάλπες στήθηκαν το πρωί της Κυριακής, μια εξέλιξη που αποτέλεσε σημαντική νίκη για την ομάδα των «87» και τον Παύλο Πολάκη, καθώς κατάφεραν να επιβάλουν τη μυστικότητα που επιθυμούσαν. Από τη μεριά του ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος ζητούσε η ψηφοφορία να είναι φανερή, βρέθηκε σε μειονεκτική θέση και άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι οι συσχετισμοί μάλλον δεν είναι υπέρ του.

Ωστόσο, υπήρχε μια λεπτομέρεια που υπονόμευσε τη μυστικότητα της διαδικασίας: η απόφαση αφορούσε μόνο τους παρόντες στην αίθουσα, ενώ όσοι απουσίαζαν είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν τηλεφωνικά, κάτι που αμφισβήτησε άμεσα την πραγματική μυστικότητα της ψηφοφορίας.

Το πρωί της Κυριακής, οπότε και διεξήχθη εντέλει η ψηφοφορία, υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής με σημαντική πλειοψηφία. Συγκεκριμένα, 163 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ψήφισαν υπέρ της μομφής, ενώ 120 τάχθηκαν κατά.

Επιπλέον, βρέθηκαν δύο λευκά και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι για να περνούσε η πρόταση μομφής απαιτούνταν, σύμφωνα με το Καταστατικό, το 50% συν μία ψήφος των μελών της Επιτροπής, δηλαδή, τουλάχιστον 148 ψήφοι. Από τα 295 μέλη της Επιτροπής, ψήφισαν συνολικά 286, με τους 76 να ψηφίζουν όμως τηλεφωνικά, ενώ υπήρξαν και εννέα αποχές από τη διαδικασία.

Εδώ εντοπίζεται και η βασική ιδιαιτερότητα αυτής της διαδικασίας. Παρά το γεγονός ότι η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής όριζε μυστική ψηφοφορία, η τηλεφωνική συμμετοχή απόντων μελών την έκανε εν μέρει φανερή. Συγκεκριμένα, μια τριμελής επιτροπή ανέλαβε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τα 85 μέλη που δεν παρευρίσκονταν στην αίθουσα, από τα οποία τα 76 ανταποκρίθηκαν και ψήφισαν.

Η παρουσία αυτών των τριών μελών της επιτροπής κατά την τηλεφωνική ψηφοφορία, σε συνδυασμό με την έλλειψη οποιουδήποτε όρκου εχεμύθειας, δημιούργησε μια ιδιόμορφη κατάσταση, όπου η μυστικότητα της διαδικασίας δεν μπορούσε να διασφαλιστεί πλήρως. Μάλιστα, υπήρξαν αναφορές ότι ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρικτές του Κασσελάκη, προσεγγίστηκαν από την ομάδα του Παύλου Πολάκη και τελικά ψήφισαν υπέρ της μομφής, ενισχύοντας την εικόνα μιας ευρύτερης ήττας για τον κ. Κασσελάκη.

Πότε άλλαξε το κλίμα

Η έκβαση της ψηφοφορίας ήταν για πολλούς αναπάντεχη, καθώς μέχρι λίγες ημέρες πριν, το αποτέλεσμα φαινόταν αμφίρροπο.

Ωστόσο, η ατμόσφαιρα άλλαξε μετά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο, η οποία θεωρήθηκε ιδιαίτερα διχαστική. Πολλά μέλη που αρχικά διατηρούσαν ουδέτερη στάση ή ακόμα και υποστήριζαν τον πρόεδρο, έκριναν ότι ο λόγος του ενέτεινε τις διχαστικές τάσεις εντός του κόμματος και απομάκρυνε οποιαδήποτε πιθανότητα συμβιβασμού. Ως αποτέλεσμα, αρκετά από αυτά τα ουδέτερα μέλη, αποφάσισαν να στηρίξουν την πρόταση μομφής.

Σύμφωνα με το newsbeast, η πίεση για αλλαγή στάσης μπορεί επίσης να οφείλεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφει σημαντική πτώση, βρισκόμενος πλέον στην πέμπτη θέση, πίσω από το ΠΑΣΟΚ, την Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ. Αυτό ενδεχομένως λειτούργησε καταλυτικά για ορισμένα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα οποία, ανησυχώντας για τη μελλοντική πορεία του κόμματος, αποφάσισαν να στηρίξουν την πρόταση μομφής, θεωρώντας ότι η αλλαγή ηγεσίας θα μπορούσε να φέρει αναστροφή της κατάστασης.

Απονομιμοποιημένο όργανο η Κεντρική Επιτροπή

Να σημειωθεί τέλος ότι οι υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη θεωρούν πως η Κεντρική Επιτροπή είναι ένα απονομιμοποιημένο όργανο και «δεν θα έπρεπε να υπάρχει» όπως τόνισε σήμερα στη ραδιοφωνική του συνέντευξη ο βουλευτής Κιλκίς του κόμματος, Πέτρος Παππάς. Κατά τον ίδιο, «πρόκειται για ένα όργανο που εξελέγη το 2022, άρα έχει λήξει η θητεία του. Και έχει λήξει γιατί μεσολάβησε και συνέδριο, όπου έπρεπε να εκλεγούν νέα μέλη του οργάνου.

Πάρα πολλά σημερινά μέλη του είναι αναπληρωματικά». Δηλαδή πρόκειται για 4ους ή 5ους αναπληρωματικούς που μπήκαν στο όργανο, γιατί είχαν αποχωρήσει από την Κεντρική Επιτροπή τα βασικά μέλη μετά τη διάσπαση που επήλθε και είχε ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό του κόμματος της Νέας Αριστεράς. «Δηλαδή άνθρωποι που εξελέγησαν με 5 ή 10 ψήφους είναι τώρα μέλη στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Η ΕΜΥ αναβαθμίζει το έκτακτο για την κακοκαιρία Αtena, επικίνδυνα φαινόμενα από απόψε ως Τετάρτη, δείτε πού

Όργιο φοροδιαφυγής από ελαιοτριβεία, στο κύκλωμα επιχειρήσεις από Αχαΐα και Ηλεία

Λιγνάδης: «Προσβλητικό για τα πραγματικά θύματα βιασμών το να βάλουμε κάποιον φυλακή επειδή τον αντιπαθούμε» ΒΙΝΤΕΟ

Στη «φάκα» σπείρα που «έφαγε» πάνω από 26 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο με εικονικές επιχειρήσεις, ΦΠΑ και απάτες carousel

ΣΥΡΙΖΑ: Άδειασε ο 7ος όροφος στην Κουμουνδούρου, παραιτήθηκε και ο Καπνισάκης