The Observer: H Guardian πουλά την παλαιότερη κυριακάτικη εφημερίδα στον κόσμο
Σε διαπραγματεύσεις για την πώληση της βρετανικής εφημερίδας The Observer, της παλαιότερης κυριακάτικης έκδοσης στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται ο όμιλος του Guardian (GMG), την οποία κατείχε για περισσότερα από 30 χρόνια.
Ο GMG «βρίσκεται σε επίσημες διαπραγματεύσεις για την ενδεχόμενη πώληση του The Observer» με την Tortoise Media, έναν ενημερωτικό ιστότοπο που ιδρύθηκε το 2019, ανακοίνωσε ο The Guardian στην ιστοσελίδα του.
Αν και η εφημερίδα δεν διευκρινίζει το ποσό που στοχεύεται για αυτήν την πώληση, η Tortoise Media υπέβαλε μια «επαρκώς σημαντική» προσφορά, η οποία θα εξεταστεί λεπτομερώς και «θα βοηθούσε (την εφημερίδα) να διατηρήσει το μέλλον της».
Αυτή η ευκαιρία θα επέτρεπε επίσης στον Guardian «να επικεντρωθεί στη στρατηγική του ανάπτυξης με στόχο να γίνει πιο παγκόσμιος, πιο ψηφιακός και ακόμα περισσότερο χρηματοδοτούμενος από τους αναγνώστες του», σχολίασε η Άννα Μπέιτσον, γενική διευθύντρια του ομίλου GMG.
Ιδρυθείσα το 1791, η εφημερίδα The Observer εξαγοράστηκε από το Guardian Media Group το 1993.
Ο όμιλος GMG δημοσίευσε χθες τα αποτελέσματά του για το οικονομικό έτος. Βάσει αυτών, τα έσοδα από τους ψηφιακούς αναγνώστες αυξήθηκαν κατά 8% φθάνοντας τις 88,2 εκατομμύρια στερλίνες (104 εκατομμύρια ευρώ), εκ των οποίων άνω του 56% προέρχεται από χώρες εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.
Όμως, ο συνολικός κύκλος εργασιών κατέγραψε πτώση 2,5% στις 257,8 εκατομμύρια στερλίνες (306 εκατομμύρια ευρώ) λόγω «μιας επιβράδυνσης της διαφημιστικής αγοράς και των διαρθρωτικών πιέσεων σε βάρος των έντυπων μέσων».
Η ιστορία της «The Observer»
Η βρετανική κυριακάτικη εφημερίδα «The Observer», κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 4 Δεκεμβρίου 1791.
Το 1911, ο Ουίλιαμ Ουόλφορντ Άστορ (1848-1919) αγόρασε την εφημερίδα The Observer από την οικογένεια Χάμσγουερθ. Το 1942 η εφημερίδα δήλωσε ότι ήταν πολιτικά ανεξάρτητη, μια ασυνήθιστη κίνηση για εκείνη την εποχή.
Το πρώτο τεύχος, που δημοσιεύτηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1791 από τον W.S. Bourne, ήταν η πρώτη κυριακάτικη εφημερίδα στον κόσμο. Πιστεύοντας ότι η εφημερίδα θα ήταν ένα μέσο απόκτησης πλούτου, ο Bourne σύντομα βρέθηκε αντιμέτωπος με χρέη σχεδόν 1.600 λιρών. Αν και οι πρώτες εκδόσεις ισχυρίζονταν την εκδοτική ανεξαρτησία, ο Μπουρν προσπάθησε να μειώσει τις απώλειές του και να πουλήσει τον τίτλο στην κυβέρνηση. Όταν αυτό απέτυχε, ο αδελφός του Bourne (ένας πλούσιος επιχειρηματίας) έκανε μια προσφορά στην κυβέρνηση, η οποία αρνήθηκε επίσης να αγοράσει την εφημερίδα, αλλά συμφώνησε να την επιδοτήσει ως αντάλλαγμα για επιρροή στο εκδοτικό του περιεχόμενο. Ως αποτέλεσμα, η εφημερίδα σύντομα πήρε μια ισχυρή γραμμή ενάντια σε ριζοσπάστες όπως ο Τόμας Πέιν, ο Φράνσις Μπορντέτ και ο Τζόζεφ Πρίσλεϊ.
Η κυκλοφορία της εφημερίδας μειώθηκε από 408.000 αντίτυπα το πρώτο εξάμηνο του 2003 σε 182.000 αντίτυπα το δεύτερο εξάμηνο του 2016 (μια πτώση 55.4%). Τον Απρίλιο του 2019, η κυκλοφορία της εφημερίδας είχε υποχωρήσει περαιτέρω στα 159.770 αντίτυπα, μετά τις κυριακάτικες εφημερίδες Telegraph (262.780 αντίτυπα) και The Sunday Times (707.600 αντίτυπα).
Διαβάστε επίσης
Δημοσκόπηση DATA C: Οι εκπρόσωποι Τύπου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την πρόθεση ψήφου και την ακρίβεια
NASA: Αστεροειδής σε μέγεθος ουρανοξύστη θα περάσει ξυστά από τη Γη, τι λένε οι επιστήμονες ΒΙΝΤΕΟ
Κόβεται το τσιγάρο και σε εξωτερικούς χώρους, τι προβλέπεται
Καιρός: Φθινοπωρινό το σκηνικό σήμερα Τετάρτη, πού θα βρέξει, η πρόγνωση για την Πάτρα
Τα υπάρχοντα του Καζίνο Ρίου στο σφυρί – Σε πλειστηριασμό κουλοχέρηδες και ρουλέτες
Πάτρα: Πατέρας μαθητή «σήκωσε χέρι» σε Διευθυντή Γυμνασίου!
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News