Στεφάτος: Καμία απόφαση ακόμα για Αιολικό στον Πατραϊκό

Ο Αριστοφάνης Στεφάτος μιλά στην «Π» για το σχεδιαζόμενο υπεράκτιο αιολικό πάρκο. «Η μελέτη θα περάσει από 4 στάδια ελέγχου και αδειοδοτήσεων» τονίζει μεταξύ άλλων

ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Υπερβολικές, αβάσιμες και πρόωρες χαρακτηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων ΑΕ, τις αντιδράσεις που έχουν εγερθεί από τοπικούς φορείς, ενάντια στο σχεδιαζόμενο Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο του Πατραϊκού κόλπου.

Με παρέμβασή του στην «Πελοπόννησο» ο Αριστοφάνης Στεφάτος (επικεφαλής ΕΔΕΥΕΠ), που χαράσσει σήμερα την ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας και είναι κι ο ίδιος Πατρινός με ρίζες από την Κεφαλονιά και κατά συνέπεια δεν μπορεί να του καταλογίσει κανείς έλλειψη τοπικού ενδιαφέροντος τόνισε ότι παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον τα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή και συνέστησε εγκράτεια και υπομονή, γιατί το θέμα είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο. «Εχει κυριαρχήσει η υπερβολή» σημείωσε, τονίζοντας ότι «από τους φορείς ίσως δεν έχει γίνει κατανοητό, ότι η Μελέτη του Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου θα περάσει από 4 στάδια ελέγχου και αδειοδοτήσεων και σήμερα βρισκόμαστε μόλις στο πρώτο, που είναι αυτό της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων».

Στεφάτος

Αριστοφάνης Στεφάτος

Ο Πατραϊκός Κόλπος είναι μια από τις 6 περιοχές πρώτης επιλογής, για την ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων. Η προκαταρκτική στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προβλέπει την ανάπτυξη αιολικού δυναμικού έως 695 MW, σε απόσταση 1,5 χλμ. από την ακτογραμμή, σε μια περιοχή, που ξεκινά ανοικτά του Αντιρρίου και εκτείνεται μέχρι τις εκβολές του Εύηνου ποταμού, στο Μεσολόγγι. Το δυναμικό αυτό, αντιστοιχεί σε περίπου 45 ανεμογεννήτριες σταθερής βάσης, ωστόσο καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα για το εάν και πόσες ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν στον Πατραϊκό Κόλπο.

Ο Δήμος Πατρέων, ωστόσο, πρωτοστατεί κατά της εγκατάστασης του θαλάσσιου Αιολικού κι έχει εξαγγείλει δύο κινητοποιήσεις μαζί με Εργατικά Κέντρα και περίπου 100 συνδικαλιστικούς και άλλους φορείς της ευρύτερης περιοχής, τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου (10.30πμ) στις έδρες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σε Πάτρα και Μεσολόγγι, καθώς και το Σάββατο 19 Οκτωβρίου (5.30μμ) στη Γέφυρα Ρίου–Αντιρρίου. Αντίθετα ψηφίσματα έχουν εκδοθεί και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.

Η Περιφέρεια, πιστεύει ότι «η ανάπτυξη Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου θα υποβαθμίσει σε εκτεταμένο βαθμό τα ενδιαιτήματα των προστατευόμενων θαλάσσιων ειδών, τα οικοσυστήματα του Κόλπου, την αλιεία και το αισθητικό περιβάλλον, μιας ήδη επιβαρυμένης περιοχής με πολυάριθμα εγκαταστημένα Αιολικά Πάρκα στα όμορα όρη, ενώ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό της περιοχής». Όπως αναφέρει στο ψήφισμα «δεν πρέπει επ’ ουδενί να αγνοηθεί το γεγονός, πως τα όρια του σχεδιαζόμενου Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου εφάπτονται με τα Πάρκα Λιμνοθαλασσών του Μεσολογγίου, καθώς και ότι γειτνιάζει με 13 διαφορετικές προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 και Ramsar, ενώ η περιοχή είναι «πιεσμένη» λόγω μεγάλης διέλευσης πλοίων, ασκήσεων του Πολεμικού Ναυτικού και προγραμματισμένης μελλοντικής διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου EastMed».

Ο κ. Στεφάτος τόνισε στην «Π», πως «η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων λαμβάνει υπόψη της όλους τους παραπάνω παράγοντες και είναι «βαριά» από πλευράς περιβαλλοντικών ελέγχων». Σημείωσε, δε, πως είναι φυσικό να δημιουργούνται εύλογες απορίες, έως και ανησυχίες, που συνήθως πηγάζουν από έλλειψη πληροφόρησης, ωστόσο τόνισε πως είναι η πρώτη φορά που η Πολιτεία συνομιλεί με τις τοπικές κοινωνίες.
Στον Σχεδιασμό του Εθνικού Προγράμματος για τα θαλάσσια Αιολικά Πάρκα εφαρμόστηκαν 20 κριτήρια αποκλεισμού, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των θαλάσσιων δραστηριοτήτων: ζητήματα εθνικής ασφάλειας και επιβατικής ναυσιπλοΐας, ελάχιστη απόσταση από ακτογραμμή, περιοχές υδατοκαλλιέργειας ή περιβαλλοντικής και πολιτιστικής σημασίας, τουριστικές δραστηριότητες κ.λπ.

Η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης θα ανοίξει τον δρόμο για τη διενέργεια των απαραίτητων Μελετών στις θαλάσσιες περιοχές που έχουν προκριθεί για το πρώτο «κύμα» έργων, κατά τη Μεσοπρόθεσμη Φάση.

Ο πρώτος Διαγωνισμός, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, μετατίθεται αναγκαστικά για το 2027, έναντι του 2026 του αρχικού σχεδιασμού, καθώς ακόμη βρίσκονται σε εκκρεμότητα μία σειρά από κρίσιμα παραδοτέα. Μετά την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αναμένεται η σύνταξη των Προεδρικών Διαταγμάτων για την οριοθέτηση των 6 πρώτων περιοχών, όπου θα εγκατασταθούν τα θαλάσσια αιολικά, μέχρι το τέλος της 10ετίας. Επίσης πρέπει να προχωρήσει η σύσταση του επενδυτικού σχήματος, που θα προκηρύξει εντός του έτους τους διαγωνισμούς για ανάθεση των μελετών, ώστε οι ανάδοχοι να τις ξεκινήσουν αρχές του 2025 και να μπορέσουν να τις παραδώσουν το 2026.

Διαβάστε επίσης:

Τυφώνας Μίλτον: Συγκλονιστικές μαρτυρίες από την καταστροφική καταιγίδα στη Φλόριντα ΒΙΝΤΕΟ

Εισαγγελική παρέμβαση για το… «Ζεφύρι της Πάτρας» μετά την αυτοψία της «Π» ΦΩΤΟ

Τζορτζ Μπάλντοκ: Οι πρώτες ενδείξεις για την αιτία θανάτου του ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού

Ο Ναδάλ έβαλε τέλος στην καριέρα του! Ανακοίνωσε την αποχώρησή του

Καιρός: Από καλοκαίρι… πάλι φθινόπωρο, πού θα βρέξει και πού η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς, η πρόγνωση για την Πάτρα