Στρατηγική συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών με την γαλλική NAVAL Group που κατασκευάζει τις νέες φρεγάτες
Η Naval Group και η Naval Group Hellas υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) και με το Πανεπιστήμιο Πατρών σχετικά με έργα έρευνας και ανάπτυξης και επισκευαστικές λύσεις, ενισχύοντας μελλοντικές μακροπρόθεσμες συνεργασίες σε καινοτόμα έργα.
Νέες συμβάσεις με ελληνικές εταιρείες υπέγραψε η Naval Group στις 5 Νοεμβρίου στο ελληνικό περίπτερο της έκθεσης αμυντικής βιομηχανίας EURONAVAL 2024, σε συντονισμό με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), και σε μια συνεχή δέσμευση ενίσχυσης των αμυντικών και θαλάσσιων δυνατοτήτων της Ελλάδας.
Οι νέες συμβάσεις που υπογράφτηκαν καλύπτουν την προμήθεια εξοπλισμού για την κατασκευή των νέων φρεγατών τύπου FDI (Belharra ) τόσο του Ελληνικού, όσο και του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και την προετοιμασία του μελλοντικού οργανισμού για τη συντήρηση των FDI του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Naval Group και η Naval Group Hellas υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) και με το Πανεπιστήμιο Πατρών σχετικά με έργα έρευνας και ανάπτυξης και επισκευαστικές λύσεις, ενισχύοντας μελλοντικές μακροπρόθεσμες συνεργασίες σε καινοτόμα έργα.
Σύμφωνα με την Naval Group, το Μνημόνιο Συνεργασίας επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της να συνεργαστεί με το ελληνικό οικοσύστημα Ερευνας και Καινοτομίας, να αναπτύξει στρατηγικό συντονισμό με τους Έλληνες εταίρους σε καινοτόμα έργα μέσω των Ευρωπαϊκών Αμυντικών Ταμείων ή μέσω διμερών προγραμμάτων και να ακολουθήσει το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχει υπογραφεί προηγουμένως με το Ερευνητικό Κέντρο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και με τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.
Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πατρών, το μνημόνιο συνεργασίας με τον Γαλλικό ναυπηγικό όμιλο, υπέγραψε ο καθηγητής Βασίλης Κωστόπουλος, διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων, του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών. Το εργαστήριο δουλεύει εντατικά εδώ και χρόνια, στο πεδίο των σύνθετων υλικών και κατασκευών. Επίσης, έχει μεγάλη εμπειρία στη δυναμική των κατασκευών και τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσει και τεχνολογίες drones, σε επίπεδο μοντελοποίησης και εξομοίωσης.
Να σημειωθεί ότι τα δύο τελευταία χρόνια, έχουν γίνει αλλεπάλληλες συναντήσεις του κ. Κωστόπουλου με τη Naval Group, ενώ το εργαστήριο ήδη συνεργάζεται με το γαλλικό πανεπιστήμιο ENSTA Bretagne, πάνω σε αντικείμενα που θα εφαρμοστούν στην τελική διαμόρφωση της νέας φρεγάτας της Γαλλίας και της Ελλάδας.
«Ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα κοινών διπλωματικών εργασιών και ανταλλαγής μελών ΔΕΠ και φοιτητών επί του πεδίου με αντικείμενο τα σύνθετα υλικά και τεχνολογίες μη επανδρωμένων αεροχημάτων UAV. Η Πάτρα συμμετέχει ενεργά σε αυτό το σκάφος» τόνισε ο κ. Κωστόπουλος και πρόσθεσε ότι «η φρεγάτα Belharra, ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή από τις διαθέσιμες λύσεις που υπήρχαν για την άμυνα της Ελλάδας».
Διαβάστε επίσης:
Επίσημα πρόεδρος ο Τραμπ με 276 εκλέκτορες: Η «ακτινογραφία» των ψήφων
Πάτρα: Μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών και όπλο…σε τρία σπίτια! δυο συλλήψεις ΦΩΤΟ
«Εξαφανισμένη» η Κάμαλα Χάρις: Βαρύ το κλίμα στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών
Εκλογές ΗΠΑ: Πώς υποδέχονται οι ξένοι ηγέτες την επικράτηση Τραμπ
Καιρός: Ίδιο το σκηνικό χωρίς μεταβολές σήμερα Τετάρτη, πού θα βρέξει, η πρόγνωση για την Πάτρα
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News