Ποιο τυρί αποτελεί «ασπίδα» για την οστεοπόρωση;
Μια μικρή ποσότητα την ημέρα αρκεί από το «μαγικό» τυρί…
Η οστεοπόρωση, που είναι μια χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, με αποτέλεσμα αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά. Έτσι προκαλείται αυξανόμενος κίνδυνος κατάγματος (σπασίματος) των οστών, καθώς μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους.
Αυτό είναι το «μαγικό» τυρί
Η κατανάλωση των τυριών μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, όπως τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της φλεγμονής. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ένας συγκεκριμένος τύπος τυριού θα μπορούσε να βοηθήσει στην καθυστέρηση εμφάνισης της οστεοπόρωσης.
Το «μαγικό» τυρί δεν είναι άλλο από το Jarlsberg που έχει καταγωγή τη μακρινή Νορβηγία. Έχει απαλή γεύση και εμπεριέχει καρύδια.
Σύμφωνα με έρευνα που έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό BMJ Nutrition Prevention & Health, φαίνεται πως καθυστερεί την εμφάνιση της οστεοπόρωσης.
Οι ερευνητές λένε ότι ένα μικρό μέρος του τυριού, 57g, θα μπορούσε να επιβραδύνει την πρόοδο της αραίωσης των οστών χωρίς να ενισχύσει τα επίπεδα της επιβλαβούς χοληστερόλης.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε μια μικρή έρευνα μόλις 66 συμμετεχόντων, στους οποίους διατέθηκε είτε το τυρί Jarlsberg είτε το Camembert για να προσθέσουν στη διατροφή τους για έξι εβδομάδες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν τα εν λόγω τυριά.
Η βιταμίνη Κ2 κάνει τη διαφορά
Ενώ και τα δύο τυριά είναι παρόμοια, το Jarlsberg διαφέρει στο ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ2. Η εν λόγω βιταμίνη σχετίζεται με τη βελτίωση της υγείας του δέρματος και τον μεταβολισμού των οστών.
Οι εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι όσοι έτρωγαν Jarlsberg παρουσίασαν σημαντική ώθηση στα επίπεδα Κ2, ενώ τα λίπη στο αίμα αυξήθηκαν ελαφρώς και στις δύο ομάδες.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Η καθημερινή κατανάλωση τυριού Jarlsberg έχει θετική επίδραση στην οστεοκαλσίνη, στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και στα λιπίδια».
Η καθηγήτρια Sumantra Ray πρόσθεσε: «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι ενώ το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι γνωστό ότι είναι εξαιρετικά σημαντικά για την υγεία των οστών, υπάρχουν και άλλοι βασικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως η βιταμίνη Κ2, η οποία ίσως δεν είναι τόσο γνωστή».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News