Κρίση στη Γαλλία: Σε περιδίνηση η ΕΕ, τι λένε στην «Π» πρώην υπουργοί και αναλυτές

Μιλούν στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» για τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο

Γαλλία
«H ακροδεξιά και η αριστερά ενώθηκαν για να με ρίξουν!».

Το βασικό μήνυμα του Εμανουέλ Μακρόν στο διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ, αποτυπώνει από μόνο του τον βαθμό της πολιτικής (και όχι μόνο) κρίσης στη Γαλλία.

«Αυτά που προκαλούν είναι σε αντίθεση με πολλές από τις υποσχέσεις που δόθηκαν στους ψηφοφόρους και δημιουργούν αναταραχή και χάος» υποστήριξε ο Γαλλος πρόεδρος, ο οποίος δεν ανακοίνωσε όνομα νέου πρωθυπουργού, κάτι που θα πράξει, όμως, «τις επόμενες ημέρες».

Για τις επόμενες προτεραιότητές του, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι θα είναι ο προϋπολογισμός, με ένα νομοσχέδιο ενώπιον του κοινοβουλίου μέσα στον Δεκέμβριο για τη διατήρηση της λειτουργίας της κυβέρνησης, πριν καταρτιστεί προϋπολογισμός του νέου έτους. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν οδηγείται από φιλοδοξίες, καθώς δεν μπορεί να είναι υποψήφιος ξανά για πρόεδρος όταν λήξει η θητεία του το 2027, ενώ ανέφερε ως μεγαλύτερα επιτεύγματα της προεδρίας του την επαναλειτουργία της Παναγίας των Παρισίων και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Και καταλήγοντας στο διάγγελμά του αναφώνησε: «Ζήτω η δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία!».

Ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε χθες με τους προέδρους της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας, αλλά και με τον πολιτικό του σύμμαχο, κεντρώο πολιτικό Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος είναι ένα από τα πολιτικά πρόσωπα που πιθανολογούνται για την θέση του πρωθυπουργού. Παράλληλα, συναντήθηκε και με τον Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος υπέβαλε και τυπικά την παραίτησή του, με τον Γάλλο πρόεδρο να του ζητάει την παραμονή του στη θέση του πρωθυπουργού ως τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Οπως καταλαβαίνει κανείς, οι εξελίξεις στη Γαλλία είναι δραματικές και μπορούν να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, σε συνδυασμό με την ανάλογη πολιτική αστάθεια στη Γερμανία. Πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν φόβους για οικονομική κρίση, αλλά και για κινδύνους σε γεωπολιτικό επίπεδο.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» ζήτησε τις απόψεις ανθρώπων που γνωρίζουν καλά το πολιτικό σκηνικό στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το γεωπολιτικό παιχνίδι, οι οποίοι δεν εμφανίζονται καθόλου αισιόδοξοι για το άμεσο μέλλον στην Ευρωζώνη, αλλά και σε σχέση με τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, ακούσαμε τις απόψεις του πρώην υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη, της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου, του ανώτερου στρατηγικού αναλυτή στο Κέντρο Μελετών Ασφαλείας της Γενεύης Κώστα Λαμπρόπουλου, του εικαστικού, καθηγητή Φιλοσοφίας της Τέχνης και γεωπολιτικού αναλυτή Δημοσθένη Δαββέτα και του διευθυντή του Directus.gr, Αιγιώτη, Ανδρέα Μουντζουρούλια.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ: «Ακρα και λαϊκισμός»

Γαλλία«Η Γαλλία και μαζί της και η υπόλοιπη Ευρώπη, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να κυβερνηθούν από την αποδυνάμωση του πολιτικού Κέντρου και την ενίσχυση των αντισυστημικών άκρων και του λαϊκισμού. Προφανώς η Γαλλία δεν κινδυνεύει από χρεοκοπία, όμως η μεγάλη πολιτική αστάθεια στη χώρα, σε συνδυασμό με τις γερμανικές εκλογές τον Φεβρουάριο, αποσυντονίζουν την ευρωπαϊκή ηγεσία σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, καθώς πολλά θα αλλάξουν μετά τις 20 Ιανουαρίου κι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά ως προς την Ουκρανία. Ολα αυτά ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία ταλανίζεται από χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και με ένα παραγωγικό μοντέλο που χρίζει μεγάλων αλλαγών».


ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Ξεχείλισε το ποτήρι»

Γαλλία«Η Γαλλία διανύει μια μεγάλη πολιτική και οικονομική κρίση και βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο, χωρίς κανείς να μπορεί να πει με σιγουριά τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον. Ο Μακρόν προσπάθησε να φαλκιδεύσει τη λαϊκή εντολή, διορίζοντας για πρωθυπουργό κάποιον από τη μειοψηφία. Η προσπάθεια του Μπαρνιέ να περάσει προϋπολογισμό χωρίς την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οι επιλογές Μακρόν δεν είναι, πλέον, πολλές. Ή θα πάει με Μπαρνιέ χωρίς να περάσει τον προϋπολογισμό ή θα κάνει προϋπολογισμό με βάση το πρόγραμμα του Λαϊκού Μετώπου. Πάντως, είναι κρίσιμο το ότι οι δύο χώρες-άξονες της Ενωμένης Ευρώπης, η Γαλλία και η Γερμανία, βρίσκονται σε περιδίνηση. Αυτό το γεγονός δεν προοιωνίζει τίποτα καλό».


ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Αναμενόμενες εξελίξεις»

Γαλλία«Οι εξελίξεις στη Γαλλία ήταν αναμενόμενες. Ο Μακρόν αναζητεί νέο πρωθυπουργό και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το πού ακριβώς μπορεί να οδηγηθεί η χώρα τους επόμενους μήνες. Υπάρχουν ευρύτερα ζητήματα που αφορούν όχι μόνο το εσωτερικό της Γαλλίας, αλλά και τη θέση της χώρας στην Ευρώπη και στο διεθνές σκηνικό κι ενώ είναι σε εξέλιξη η ένταση στη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Θεωρώ ότι ο πόλεμος στη Συρία θα αναζωπυρωθεί. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει και για τη Γαλλία μόλις αναλάβει κι επίσημα τα καθήκοντά του ο Ντόναλντ Τραμπ. Οπως και να έχει, ο Μακρόν συνεχίζει να αμφισβητείται και μπορεί να πιεστεί από πρόωρες εκλογές».


ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΔΑΒΒΕΤΑΣ: «Η δίκη Λεπέν»

Γαλλία«Ολα ξεκίνησαν από τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές, όπου παρότι νικήτρια η Μαρίν Λεπέν, βρέθηκε κοινοβουλευτικά στην 3η θέση μετά την τακτική συμφωνία Μακρόν και Αριστεράς. Τι γίνεται τώρα; Ο Μακρόν επιλέγει άλλον πρωθυπουργό, κάποιον από τους σοσιαλιστές ή πάλι από τους Ρεπουμπλικανούς. Εν τω μεταξύ τον Μάρτιο θα ανακοινωθεί η απόφαση στη δίκη εναντίον στελεχών του κόμματος Λεπέν για χρησιμοποίηση ευρωπαϊκών χρημάτων. Η πρόταση του εισαγγελέα είναι να καταδικαστεί η Λεπέν 5 χρόνια, γεγονός που θα την εμποδίσει να είναι υποψήφια στις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Το αποτέλεσμα αυτής της δίκης θα επηρεάσει καθοριστικά το πολιτικό μέλλον της Γαλλίας, χωρίς μια Λεπέν φαβορί για τις επόμενες προεδρικές εκλογές».


ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΟΥΛΙΑΣ: «Η τέλεια καταιγίδα»

Γαλλία«Η Γαλλία κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μια πολύ σοβαρότερη δοκιμασία για την ευρωζώνη απ’ ό,τι υπήρξε η Ελλάδα. Αν ο Μπαρνιέ -ένας μετριοπαθής της Κεντροδεξιάς με φήμη για τη δεξιοτεχνία του στους συμβιβασμούς- δεν μπόρεσε να περάσει έναν προϋπολογισμό, τότε ποιος άλλος μπορεί; Για πολλούς αυτό που διακυβεύεται είναι η τύχη και το μέλλον των θεσμών της Ε΄ Δημοκρατίας. Και κρατήστε και αυτό! Μια μεγάλη κρίση δημόσιου χρέους στη Γαλλία, με τα spreads στα γερμανικά ομόλογα να διευρύνονται σε 200 μονάδες βάσης ή περισσότερο και να μη δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης, θα ήταν τέτοια απειλή για την ευρωζώνη, που θα οδηγούσε στο χάος! Πάμε προς νέα κρίση στην ευρωζώνη;».