Πατραϊκός: Υπό παρακολούθηση το υπεράκτιο αιολικό – Συνεδρίασε η ομάδα εργασίας ΤΕΕ Δ. Ελλάδας και Αιτωλοακαρνανίας
Συνεδρίασε στην Πάτρα η ομάδα εργασίας του ΤΕΕ Δ. Ελλάδας – Μετά τα Χριστούγεννα θα γίνουν επαφές με φορείς
Το 2025 είναι έτος που αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων και μία από τις περιοχές που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας είναι ο Πατραϊκός Κόλπος.
Η κυβέρνηση προωθεί την έκδοση των σχετικών αδειοδοτήσεων, ενώ η επιβλέπουσα Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων ετοιμάζει το πρώτο «πακέτο» ειδικών μελετών, που θα προσδιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις προτεραιότητες.
Στην περίπτωση της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας, είναι πολλές οι αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί, με πρώτους τους Δήμους Πατρέων και Ναυπακτίας, καθώς και άλλων φορέων της περιοχής, που δεν βλέπουν με θετικό μάτι την εγκατάσταση ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου απέναντι από τις ακτές των δύο νομών.
Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, η χωροθέτηση του αιολικού πάρκου με τις θαλάσσιες ανεμογεννήτριες (σ.σ. δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμα πόσες) ξεκινά ουσιαστικά από το παραλιακό μέτωπο του Αντιρρίου, σε απόσταση 1,5 χλμ. από την ακτή και φτάνει μέχρι τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου.
Το θέμα έχει απασχολήσει έντονα το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, το οποίο την περασμένη Δευτέρα είχε συνεργασία με το αντίστοιχο ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας και το ΓΕΩΤΕΕ, καθώς συνεδρίασε για πρώτη φορά η ομάδα εργασίας όπου αποφασίστηκαν οι κατευθύνσεις για το επόμενο διάστημα.
«ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ, ΑΛΛΑ…»
Μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βαγγέλης Καραχάλιος δήλωσε στην «Πελοπόννησο» τα εξής: «Είχαμε την πρώτη συνάντηση για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο που σχεδιάζεται να γίνει στον Πατραϊκό Κόλπο. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, το οποίο συνέστησε και ομάδα εργασίας προκειμένου να ερευνήσει σε βάθος το θέμα και να παράσχει επιστημονική τεκμηρίωση επ’ αυτού, και ξεκινήσαμε με μια σύσκεψη με το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας και το ΓΕΩΤΕΕ. Οπως γνωρίζετε το υπεράκτιο αιολικό πάρκο σχεδιάζεται να γίνει σε μια πολύ μεγάλη έκταση στη θαλάσσια περιοχή στα νότια παράλια της Αιτωλοακαρνανίας, ξεκινώντας από το παραλιακό μέτωπο του Αντιρρίου και φτάνοντας δυτικότερα μέχρι την περιοχή μεταξύ των εκβολών του Ευήνου και του Μεσολογγίου, περνώντας μπροστά από την Πάτρα και συνεχίζοντας μέχρι τον Αραξο. Αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία και οφείλουμε να διερευνήσουμε από κοινού τα κριτήρια αξιολόγησης της συγκεκριμένης θέσης και τις επιπλοκές που μπορούν να ανακύψουν από το έργο, όπως και το τι σημαίνει η κατασκευή του έργου σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
Δεν είμαστε σε καμία περίπτωση ενάντια στις ΑΠΕ, λέμε, όμως, ότι η όποια εφαρμογή ενός σχεδίου, ιδίως όταν αυτό εισάγει κάτι νέο και για πρώτη φορά, οφείλει να βασίζεται στον ρεαλισμό και στον σεβασμό του περιβάλλοντος και των κοινωνιών που αφορά.
Θα ακολουθήσουν πολλές τέτοιες συναντήσεις, με όλους τους φορείς που εμπλέκονται ή που έχουν να καταθέσουν επιστημονική άποψη και σύντομα θα μπορούμε να έχουμε μια τεκμηριωμένη εικόνα σε σχέση με την αξιολόγηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων με Αρχή Σχεδιασμού την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων».
Οπως αναφέρει και ο Βαγγέλης Καραχάλιος, μετά την εορτή της Πρωτοχρονιάς θα γίνουν επαφές με φορείς, συλλόγους και εμπλεκομένους, ώστε το ΤΕΕ να συλλέξει πληροφορίες για να συντάξει ένα πόρισμα που θα έχει τεχνικά χαρακτηριστικά για το αιολικό πάρκο και λογικά θα γνωμοδοτεί θετικά ή αρνητικά.
Τα μέλη της ομάδας θα εξετάσουν το ζήτημα της χωροθέτησης με βάση και τη στρατηγική μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει εκπονηθεί, καθώς και από άλλα στοιχεία.
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ
Στην Ελλάδα, οι περιοχές που έχουν ενταχθεί στην πρώτη φουρνιά των υπεράκτιων αιολικών είναι η Εύβοια (Δ. Κύμης – Αλιβερίου), ο βόρειος Πατραϊκός Κόλπος (ανάμεσα στο Αντίρριο και τη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού), η περιοχή στη Ρόδο (νότια από το Πρασονήσι), η Δονούσα, η ανατολική Κρήτη και η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κέας και Γυάρου.
Ακόμη όμως και γι’ αυτές θα πρέπει το ΥΠΕΝ να ακολουθήσει μια αξιολόγηση σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ώστε από τις αρχικές περιοχές να επιλεγούν εκείνες που έχουν και το καλύτερο αιολικό δυναμικό. Ανάμεσα σε αυτές είναι σίγουρα οι Κυκλάδες, η Κρήτη και η Ρόδος και οι χειρότερες από πλευράς ανεμολογικών κριτηρίων το Ιόνιο και ο Πατραϊκός.
Επιπλέον, η ΕΔΕΥΕΠ, που είναι ο κρατικός βραχίονας για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών, σκοπεύει να κάνει «σφυγομέτρηση» των παικτών της αγοράς, διενεργώντας μια άτυπη διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Πληροφορίες μιλούν για την παρουσίαση για τα υπεράκτια και θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για να καταγραφούν οι σκέψεις, οι προτάσεις και οι ανησυχίες του κλάδου, καθώς έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση του εθνικού σχεδίου, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Σημαντικό έλλειμμα παρατηρείται και στην ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, με αποτέλεσμα, με τις πρώτες αντιδράσεις να δημιουργείται μείζον ζήτημα» που παίρνει συχνά πολιτικές διαστάσεις και προκαλεί νέο γύρο καθυστερήσεων και αλλαγών στον σχεδιασμό.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News