Υγειονομικός συναγερμός στην Πάτρα: Εκρηκτικό «κοκτέιλ» γρίπης, ιών και λοιμώξεων φέρνει ουρές σε ιατρεία και νοσοκομεία

Ασφυκτική πίεση δέχονται Επείγοντα και Κλινικές των Δομών Υγείας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τις γιορτές

Πάτρα
Ασφυχτική είναι η πίεση που δέχονται με το ξεκίνημα του 2025 τα νοσοκομεία της Πάτρας, καθώς η γρίπη τύπου Α΄ και Β΄, σε συνδυασμό και με την ταυτόχρονη έξαρση του κορονοϊού κι άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού, δημιουργούν μια εξαιρετικά δυναμική επιδημιολογική εικόνα.

Ολο αυτό το εκρηκτικό «κοκτέιλ» γρίπης, ιώσεων, λοιμώξεων του αναπνευστικού και κορονοϊού ταλαιπωρεί γιατρούς, νοσηλευτές και φυσικά ασθενείς, γεμίζει τα Επείγοντα και τις Κλινικές των νοσοκομείων κι αδειάζει τα ράφια των φαρμακείων από αντιϊκά φάρμακα, όπως το Tamiflu, το οποίο βρίσκεται σε έλλειψη εδώ και μία εβδομάδα.

Μάλιστα, φαίνεται πως ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα, καθώς η κορύφωση του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης αναμένεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.

Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε και τον μεταπνευμονοϊό, ο οποίος, πάντως, δεν έχει κάνει ακόμη την εμφάνισή του στα μέρη μας, για να καταλάβετε το γιατί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών (Ρίο), το Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», το «Καραμανδάνειο Πάιδων» και όλες συνολικά οι Μονάδες και Δομές της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας  στην περιοχή μας, βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους ιδιώτες γιατρούς, κυρίως παθολόγους, παιδίατρους και πνευμονολόγους.

Ο πνευμονολόγος – φυματιολόγος Νίκος Καρατζάς σχολίασε στην «Πελοπόννησο»: «Η γρίπη υπερτερεί αυτή τη στιγμή στη διασπορά στην κοινότητα σε σύγκριση με όλους τους άλλους ιούς, ενώ έχουμε έξαρση και στον Covid-19. Ο μεταπνευμονοϊός είναι μια γνωστή ίωση και κάθε χρόνο έχει το ποσοστό της στις ιώσεις. Δεν είναι καινούργιος ιός, δεν είναι δημοφιλής, αλλά υπάρχει. Προφανώς ο θόρυβος που έγινε, έχει να κάνει με τη φημολογία για έξαρση στην Κίνα, κάτι, όμως, που διαψεύστηκε. Μάλλον επειδή έχουμε καεί από τον χυλό, φυσάμε, πλέον, και το γιαούρτι».

Ο κ. Καρατζάς κατέληξε με μια παρότρυνση: «Οι επισκέψεις ασθενών για εξέταση και χορήγηση θεραπείας έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα και στα ιδιωτικά ιατρεία. Θεωρώ ότι όλοι οφείλουν να είναι σε εγρήγορση, κυρίως για τη γρίπη. Καλούμε τις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν και να επισκέπτονται τον γιατρό τους με τα πρώτα ανησυχητικά συμπτώματα. Ταυτόχρονα, όλοι οφείλουμε να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής».

Τέλος, όποιος κάνει μια βόλτα αυτές τις ημέρες από τα νοσοκομεία της Πάτρας θα ακούσει ένα πράγμα να συζητιέται: Το ότι είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πώς μέσα σε μία μόλις εβδομάδα υπήρξε μεγάλη κι απότομη αύξηση κατά 50% της γρίπης τύπου Α΄. Αλλά το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι και η ανίχνευση σε υψηλά νούμερα και της γρίπης τύπου Β΄. Κι όπως όλοι συμφωνούν, ακόμη δεν έχουμε πιάσει ταβάνι. Μόλις την Τετάρτη άνοιξαν ξανά τα σχολεία, οπότε τα κρούσματα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο μέχρι τις 20-25 Ιανουαρίου.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΚΟΣ: «Ετοιμότητα στο Ρ’ιο»

Πάτρα

Ο Δημήτρης Μπάκος

Στην πίεση που ήδη δέχεται το ΠΓΝΠ, αλλά και σε αυτή που αναμένεται να δεχθεί και το επόμενο διάστημα λόγω του κύματος γρίπης και ιώσεων, στάθηκε ο διοικητής του νοσοκομείου Δημήτρης Μπάκος. Πάντως, η διοίκηση της εγκατάστασης ξεκαθαρίζει πως γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό είναι σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς. Πηγές από το ΠΓΝΠ σχολίασαν στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι από τις 26 Δεκεμβρίου παρατηρείται μια συνεχής αύξηση στις εισαγωγές ασθενών, οπότε το «πικ» αναμένεται γύρω στις 20 με 25 Ιανουαρίου, και οι εισαγωγές ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω. «Μέχρι την αποκλιμάκωση της επιδημίας, που αναμένεται στις αρχές Μαρτίου, η επαγρύπνηση παραμένει κρίσιμη και συνεχής» σχολίασαν οι ίδιες πηγές. Η βαρύτητα για τους νοσηλευόμενους ασθενείς έγκειται κυρίως στην απορρύθμιση συνοδών νοσημάτων, όπως καρδιολογικά προβλήματα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καθώς και στον κίνδυνο επιλοιμώξεων, όπως πνευμονίες.

 

ΑΣΠΑΣΙΑ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ: «Ελάχιστες οι νοσηλείες»

Πάτρα

Η Ασπασία Ρηγοπούλου

Η γρίπη τύπου Α΄ είναι η βασική αιτία που το τελευταίο διάστημα στο «Καραμανδάνειο» παρατηρείται έντονη παρουσία κόσμου. Οι γονείς φέρνουν τα παιδιά τους για εξέταση ή και σε κάποιες περιπτώσεις και για μικρή νοσηλεία, με τη διοικήτρια Ασπασία Ρηγοπούλου να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «τα περιστατικά είναι αρκετά μεν, όμως παραμένουν, τουλάχιστον για την ώρα, στα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή». Μάλιστα, όπως πρόσθεσε η διοικήτρια της νοσοκομειακής μονάδας: «Στις περισσότερες των περιπτώσεων μόνο τα μικρά παιδάκια των πρώτων ημερών θα νοσηλευτούν ή όσα παρουσιάζουν κάποιες επιπλοκές. Στα υπόλοιπα     παιδάκια χορηγείται αγωγή, την οποία ακολουθούν στο σπίτι τους. Τα περισσότερα παιδιά θα εκδηλώσουν ήπια γρίπη, αλλά μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες έως ότου αισθανθούν καλύτερα».

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: «Το σύστημα έχει υπερφορτωθεί»

Πάτρα

Ο Παναγιώτης Δημόπουλος

«Η πίεση που ασκείται αυτό το διάστημα στο σύστημα είναι αρκετά μεγάλη» δήλωσε στην «Πελοπόννησος» ο εκτελών χρέη διοικητή στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» Παναγιώτης Δημόπουλος. «Δυστυχώς ο κόσμος δεν προσέχει όσο θα έπρεπε κι αν συνεχίσουμε έτσι, φοβάμαι ότι τα περιστατικά θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Κάθε χρόνο, άλλωστε, αυτή είναι η δύσκολη εποχή για τις ιώσεις, η οποία μάλλον θα τραβήξει φέτος μέχρι το τέλος Μαρτίου, καθώς μην ξεχνάτε ότι μεσολαβεί και το      Καρναβάλι». Αυτό δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο Παναγιώτης Δημόπουλος και πρόσθεσε και τα εξής: «Σε κάθε περίπτωση το σύστημα έχει υπερφορτωθεί και επιβαρύνεται συνεχώς σε καθημερινή βάση. Ενας από τους παράγοντες της αύξησης των περιστατικών γρίπης είναι και το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού που καταγράφεται φέτος. Δυστυχώς πολύς κόσμος δεν πήγε να εμβολιαστεί».