Διαπραγματεύσεις Πούτιν και Τραμπ για Ουκρανία: Ρωγμές στη ρωσική οικονομία και εντάσεις στο Κρεμλίνο
Οι πιέσεις Τραμπ για τερματισμό του πολέμου.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για τις επιπτώσεις που προκαλεί ο πόλεμος στην οικονομία της χώρας του, όπως αποκάλυψαν πέντε πηγές με γνώση της κατάστασης στο πρακτορείο Reuters.
Η οικονομία της Ρωσίας, βασισμένη κυρίως στις εξαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυκτών, εμφάνισε ισχυρή ανάπτυξη τα δύο προηγούμενα χρόνια, παρά τις πολλαπλές κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τη Δύση μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022.
Ωστόσο, η εγχώρια δραστηριότητα έχει αρχίσει να επιβαρύνεται τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας ελλείψεων εργατικού δυναμικού και υψηλών επιτοκίων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ο οποίος έχει αυξηθεί λόγω των πρωτοφανών στρατιωτικών δαπανών.
Σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης εντός του Κρεμλίνου, αυτά τα προβλήματα έχουν οδηγήσει μέρος της ρωσικής ελίτ να βλέπει ως επιθυμητή μια διπλωματική διευθέτηση του πολέμου.
Οι πιέσεις Τραμπ για τερματισμό του πολέμου
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει δεσμευτεί να τερματίσει άμεσα τη σύγκρουση στην Ουκρανία, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αυτή την εβδομάδα δήλωσε πως είναι πιθανό να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις, καθώς και δασμούς στην Ρωσία, αν ο Πούτιν δεν προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, προειδοποίησε πως η ρωσική οικονομία οδηγείται σε «μεγάλα προβλήματα».
Ένας υψηλόβαθμος σύμβουλος του Κρεμλίνου δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία δεν έχει λάβει ακόμα συγκεκριμένες προτάσεις για συνομιλίες.
«Η Ρωσία, φυσικά, έχει οικονομικό συμφέρον στη διαπραγμάτευση μιας διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση», ανέφερε ο Όλεγκ Βιούγκιν, πρώην αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, σε συνέντευξή του. Ο Βιούγκιν επισήμανε τον κίνδυνο αυξανόμενων οικονομικών στρεβλώσεων, καθώς η Ρωσία επιταχύνει τις στρατιωτικές και αμυντικές δαπάνες.
Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι η Ρωσία μπορεί να πολεμήσει «όσο χρειαστεί» και πως η Μόσχα δεν θα υποκύψει ποτέ σε άλλη δύναμη όσον αφορά σε βασικά εθνικά συμφέροντα.
Παράλληλα, το Κρεμλίνο έχει διαμηνύσει ότι είναι διατεθειμένο να εξετάσει επιλογές κατάπαυσης του πυρός με τον Τραμπ, αλλά απαιτεί την αποδοχή των εδαφικών κερδών της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και την απόσυρση της επιθυμίας της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Σχολιάζοντας τη στάση του Τραμπ, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Μπράιαν Χιουζ, ανέφερε: «Ο Τραμπ επικεντρώνεται στον τερματισμό αυτού του βίαιου πολέμου» και πρόσθεσε ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ συνεργάζεται με ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων.
Παράλληλα, σύμφωνα με το enikos, ο Τζέικ Σάλιβαν, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι οι αυστηρότερες κυρώσεις που επιβλήθηκαν λίγο πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική του θέση, ασκώντας οικονομική πίεση στη Ρωσία.
Εντάσεις στο Κρεμλίνο
Οι ανησυχίες του Πούτιν για την οικονομία έγιναν φανερές κατά τη διάρκεια συνάντησης με Ρώσους επιχειρηματίες στις 16 Δεκεμβρίου, όπως αποκάλυψαν δύο πηγές στο Reuters.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πούτιν επέκρινε υψηλόβαθμους οικονομικούς αξιωματούχους, φανερά δυσαρεστημένος, όταν ενημερώθηκε ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώνονται εξαιτίας του υψηλού κόστους δανεισμού.
«Ήταν φανερά δυσαρεστημένος όταν έμαθε ότι οι επενδύσεις μειώνονται λόγω του κόστους του πιστωτικού χρήματος», ανέφερε μία από τις πηγές, που είχε ενημερωθεί για τη συνάντηση.
Παρότι η ρωσική οικονομία των 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων επέδειξε ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι εσωτερικές πιέσεις αυξάνονται καθώς η χώρα καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός πολέμου που δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα.
Διαβάστε επίσης:
Απάντηση Αθήνας σε Μίτσκοσκι: «Πρόκληση για την Ελλάδα» οι δηλώσεις για άλυτο «Μακεδονικό»
Στους δρόμους αγρότες της Θεσσαλίας: Πού στήνουν μπλόκα και τι διεκδικούν
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News