Το αμφιλεγόμενο όραμα του Τραμπ: «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής η Γάζα»

Οι Παλαιστίνιοι που ζουν εκεί για περισσότερες από επτά δεκαετίες θα φύγουν – για πάντα, ανέφερε.

Τραμπ

 Αναρωτιούνται σε αναλύσεις τους το BBC και το CNN μετά την δήλωση του Αμερικανού Προέδρου που προκάλεσε παγκόσμιο σοκ ότι θέλει οι ΗΠΑ να αποκτήσουν «τον έλεγχο» της Λωρίδας της Γάζας «μακροπρόθεσμα».

Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να «αλλάξει την Ιστορία» κατά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Και τι δεν είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αφήνοντας άφωνο τον πλανήτη και εγείροντας φόβους για νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε, πρόκειται να καταλάβουν τη Λωρίδα της Γάζας και να τη μετατρέψουν σε Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής. Ένα μέρος γεμάτο δουλειές και ευκαιρίες, που θα κατοικείται από ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Αλλά οι Παλαιστίνιοι που ζουν εκεί για περισσότερες από επτά δεκαετίες θα φύγουν – για πάντα, ανέφερε.

«Οι ΗΠΑ θα πάρουν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας» και «θα κάνουμε καλή δουλειά εκεί. Θα μας ανήκει και θα αναλάβουμε την ευθύνη για την εξουδετέρωση όλων των επικίνδυνων βομβών που δεν έχουν εκραγεί και όλων των όπλων», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ θα «ξεφορτωθούν» τα «κατεστραμμένα κτίρια» και θα προχωρήσουν σε εργασίες ώστε να αναπτυχθεί οικονομικά η περιοχή, επαναλαμβάνοντας την πρόταση οι Παλαιστίνιοι που ζουν στον θύλακα να φύγουν.

Ο Τραμπ λέει ότι οι ιδέες του έχουν ευρεία υποστήριξη, κάτι που δεν ισχύει αφού η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία τις έχουν απορρίψει.

«Επιβεβαιώνουμε την απόρριψή μας (οποιασδήποτε απόπειρας) να τεθούν σε κίνδυνο τα αναφαίρετα δικαιώματα των Παλαιστινίων, είτε μέσω εποικιστικών δραστηριοτήτων είτε εκδιώξεων είτε προσάρτησης γης είτε μέσω της εγκατάλειψης εδαφών από τους ιδιοκτήτες τους… υπό οποιαδήποτε μορφή ή υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ή δικαιολογίες», επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από συνάντηση στο Κάιρο.

Ο Τραμπ είπε ότι σκέφτεται να υποστηρίξει την ιδέα να έχει το Ισραήλ την κυριαρχία εκεί και ότι θα προχωρήσει σε μία ανακοίνωση μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες. Ξεκαθάρισε ακόμα ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις προοπτικές μιας λύσης δύο κρατών.

Είναι κάτι από όλα αυτά σοβαρό; Αναρωτιέται ο διπλωματικός ανταποκριτής του BBC Paul Adams για να απαντήσει: «Με τον Τραμπ, είναι δύσκολο να πει κανείς».

«Αλλά ανέτρεψε δεκαετίες αμερικανικής πολιτικής για τη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του – και φαίνεται έτοιμος να κάνει το ίδιο και τώρα», σημειώνει.

Με ανάλυσή του το CNN σχολιάζει τις νέες δηλώσεις – σοκ του Ντόναλντ Τραμπ για τη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς τες ως την «πιο εντυπωσιακή αμερικανική παρέμβαση στη μακρόχρονη ιστορία της ισραηλο-παλαιστινιακής σύγκρουσης».

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, ακούγοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, ο Νετανιάχου δεν μπόρεσε να κρύψει το μειδίαμα στο πρόσωπό του καθώς παρακολουθούσε την πιο απίστευτη παρέμβαση των ΗΠΑ στην μακρά ιστορία της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Τραμπ - Νετανιάχου

REUTERS/Leah Millis

Ο Τραμπ επέμενε επανειλημμένα στην πρότασή του ότι σχεδόν 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι θα πρέπει να μετακινηθούν από τη Γάζα, που έχει ισοπεδωθεί από τις συγκρούσεις, ώστε οι ΗΠΑ να μπορέσουν να στείλουν στρατεύματα στη Λωρίδα της Γάζας, να αναλάβουν τον έλεγχο και να χτίσουν τη «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής».

«Θα χτίσουμε κατοικίες καλής ποιότητας, σαν μια όμορφη πόλη, ένα μέρος όπου μπορούν να ζήσουν και να μην πεθάνουν, επειδή η Γάζα εγγυάται ότι θα καταλήξουν να πεθάνουν», είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.

Με λίγα λόγια, σημειώνει η ανάλυση του CNN, ο Τραμπ περιέγραψε μία ασύλληπτη γεωπολιτική μεταμόρφωση της Μέσης Ανατολής και μια πολιτική σανίδα σωτηρίας για τον Νετανιάχου, αποδεικνύοντας γιατί ο πρωθυπουργός, παρά τις παλιότερες εντάσεις τους, υποστήριξε την επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία στις εκλογές του 2024.

Ο Νετανιάχου μπορεί τώρα να παρουσιάσει τον εαυτό του στη δεξιά πτέρυγα της κυβέρνησής του, που απειλούν συνεχώς την εξουσία του, ως τον μοναδικό και ζωτικής σημασίας σύνδεσμο με τον Τραμπ. Οι απόψεις του αμερικανού προέδρου ευθυγραμμίζονται πλέον με την επιθυμία των σκληροπυρηνικών Ισραηλινών να δουν τους Παλαιστίνιους να εκδιώκονται από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ακροδεξιός πρώην υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, που παραιτήθηκε από το πολεμικό συμβούλιο του Νετανιάχου νωρίτερα φέτος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, επιβεβαίωσε τη σύμπλευση μεταξύ της σκέψης του Τραμπ και των ακραίων συντηρητικών στο Ισραήλ.

«Ντόναλντ, αυτό μοιάζει με την αρχή μιας όμορφης φιλίας», έγραψε σε ανάρτησή του στο X (πρώην Τwitter).

Γιατί είναι παράλογα τα σχέδια του Τραμπ

Το να βλέπει κανείς έναν αμερικανό πρόεδρο να υποστηρίζει αυτό που θα σημαίνει τον βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους, προχωρώντας σε μια πράξη που θα υπονομεύσει δεκαετίες αμερικανικής πολιτικής, το διεθνές δίκαιο και τη βασική ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ήταν κάτι το εξωφρενικό, σημειώνει το CNN.

Λωρίδα της Γάζας

Ο Τραμπ από τη μέρα που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο έχει απειλήσει να προσαρτήσει τη Διώρυγα του Παναμά, τη Γροιλανδία και τον Καναδά. Οραματίστηκε μια συμφωνία ακινήτων μέσω της οποίας θα αναλάμβανε την ευθύνη για τη Γάζα και θα σχεδίαζε ένα έργο αστικής αναγέννησης με δημιουργία θέσεων εργασίας. Το αποκάλεσε «θέση ιδιοκτησίας» των ΗΠΑ. Μια καλύτερη φράση θα ήταν «αποικιοκρατία του 21ου αιώνα».

«Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν τη Λωρίδα της Γάζας και θα κάνουμε καλή δουλειά», είπε ο Τραμπ. «Θα την κατέχουμε και θα είμαστε υπεύθυνοι για την απομάκρυνση όλων των επικίνδυνων βομβών και άλλων όπλων στην περιοχή. Θα ισοπεδώσουμε την περιοχή, θα απαλλαγούμε από τα κατεστραμμένα κτίρια, θα δημιουργήσουμε οικονομική ανάπτυξη που θα προσφέρει απεριόριστο αριθμό θέσεων εργασίας και κατοικιών για τους ανθρώπους της περιοχής, θα κάνουμε καλή δουλειά, κάτι διαφορετικό», τόνισε.

Η ιδέα θυμίζει ένα σχέδιο που πρότεινε πέρυσι ο επενδυτής γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, για τη μετακίνηση των Παλαιστινίων από τη Γάζα και τον «καθαρισμό» της περιοχής, ώστε να αξιοποιηθεί η «πολύτιμη» ακτογραμμή της Μεσογείου.

Ωστόσο, φαίνεται παράλογο για πολλούς λόγους.

Αν ο ηγέτης της πιο ισχυρής δημοκρατίας στον κόσμο ηγείτο μιας τέτοιας αναγκαστικής μετακίνησης, θα αναπαριστούσε τα εγκλήματα παλαιών τυράννων και θα δημιουργούσε μια δικαιολογία για κάθε αυταρχικό καθεστώς να ξεκινήσει προγράμματα μαζικής εθνοκάθαρσης εναντίον ευάλωτων μειονοτήτων.

Τα σχέδιά του δείχνουν επίσης πως θα είναι η δεύτερη θητεία του Τραμπ, ενός προέδρου που δεν ακολουθεί το νόμο, το Σύνταγμα και δεν ακούει κανέναν, κάνοντας αυτό που θέλει.

Και σε όλες τις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του Τραμπ για τη Γάζα, υπάρχει ένα σημαντικό στοιχείο που λείπει: η αίσθηση ότι ο παλαιστινιακός λαός μπορεί να επιλέξει τη δική του μοίρα.

Η σύνδεσή τους με τον βεβηλωμένο θύλακα επισημάνθηκε πρόσφατα με την επιστροφή εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων στη Βόρεια Γάζα. Πολλοί έστησαν αυτοσχέδιους καταυλισμούς στα ερείπια των σπιτιών τους που καταστράφηκαν, κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιδρομής εναντίον της Χαμάς μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ.

Η αδιαφορία του προέδρου για τις επιθυμίες των Παλαιστινίων και η παραδοχή του ότι θα προτιμούσε μια σύγχρονη ανάπτυξη στέγασης σε άλλο μέρος, έδειξε μια εκπληκτική αφέλεια για τα αίτια της σύγκρουσης.

Αυτό αποτυπώθηκε σε έναν διάλογο στο Οβάλ Γραφείο όταν ρώτησε: «Γιατί να θέλουν να επιστρέψουν; Το μέρος είναι κόλαση». Ένας δημοσιογράφος απάντησε: «Αλλά είναι το σπίτι τους. Γιατί να φύγουν;».

Ένας άραβας αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι οι δηλώσεις του Τραμπ θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη λεπτή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων στη Γάζα.

«Είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωριστούν οι βαθιές επιπτώσεις που έχουν τέτοιες προτάσεις στις ζωές και την αξιοπρέπεια του παλαιστινιακού λαού, καθώς και στη ευρύτερη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο διπλωμάτης.

Υπάρχουν επίσης πρακτικοί λόγοι για τους οποίους αυτή η ιδέα είναι σκέτη ουτοπία. Αντίκειται σφόδρα στις αραβικές χώρες, των οποίων τα χρήματα και η γη θα ήταν απαραίτητα για να λειτουργήσει. Η Ιορδανία, η οποία ήδη φιλοξενεί μεγάλο αριθμό παλαιστινίων προσφύγων, φοβάται ότι το Χασιμιτικό Βασίλειο θα αποσταθεροποιηθεί θανάσιμα από μια νέα εισροή. Ο στρατός της Αιγύπτου φοβάται μια μαζική εισροή Παλαιστινίων που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν υποστηρικτές της Χαμάς ή του Σουνιτικού Ισλαμιστικού Κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ο Aaron David Miller, πρώην διαπραγματευτής της αμερικανικής κυβέρνησης για τη Μέση Ανατολή, δήλωσε στο CNN: «Δεν είναι μια συμφωνία ακινήτων γι’ αυτούς, δεν είναι καν ανθρωπιστικό ζήτημα γι’ αυτούς. Είναι υπαρξιακό ζήτημα».

Η ιδέα του βίαιου εκτοπισμού των Παλαιστινίων θα ήταν επίσης πολιτικά αδύνατη για τη Σαουδική Αραβία, που αποτελεί το κλειδί για το σχέδιο του Τραμπ να δημιουργήσει ένα αντι-ιρανικό τόξο, το οποίο θα στεγαζόταν από μια διπλωματική εξομάλυνση με το Ισραήλ. Το βασίλειο έχει καταστήσει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους προϋπόθεση για μια τέτοια συμφωνία.

Η πλήρης εκκένωση της Γάζας θα ήταν ένα σοβαρό πλήγμα στα όνειρα για κρατική υπόσταση και θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο που θα μπορούσε να εγείρει αμφιβολίες για την παρουσία των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, η οποία θεωρείται από τα Ηνωμένα Έθνη, όπως και η Γάζα, κατεχόμενη από το Ισραήλ περιοχή.

Η ιδέα ότι μεγάλο μέρος των Παλαιστινίων θα συμφωνούσε να εγκαταλείψει τη Γάζα για μια ειδυλλιακή προαστιακή ζωή αλλού στηρίζεται επίσης σε μια επιφανειακή κατανόηση μιας σύγκρουσης που τους έχει καταστήσει άστεγους. Από την ίδρυση του Ισραήλ το 1948, οι ελπίδες χιλιάδων Παλαιστινίων που ζουν στη φτώχεια σε καταυλισμούς προσφύγων, όπως στη Βηρυτό και την Ιορδανία, να επιστρέψουν έχουν αποδειχθεί μάταιες. Έτσι, οι κάτοικοι της Γάζας ποτέ δεν θα εγκατέλειπαν την περιοχή βασιζόμενοι σε υποσχέσεις ότι ίσως κάποια μέρα θα επιστρέψουν.

Η ιδέα του Τραμπ είναι ένδειξη του πόσο έχει ανατραπεί η στρατηγική εικόνα της Μέσης Ανατολής μετά την 7η Οκτωβρίου. Αλλά δείχνει επίσης εκπληκτική αλαζονεία, δεδομένου ότι οι πρόσφατες προσπάθειες των ΗΠΑ να αναδιαρθρώσουν τη γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής, από το Ιράκ μέχρι τη Λιβύη, κατέληξαν σε καταστροφή. Και σε μια ευρύτερη ιστορική περίοδο, οι προσπάθειες των ευρωπαϊκών αποικιοκρατικών δυνάμεων όπως η Βρετανία και η Γαλλία να χαράξουν σύνορα και να επιβάλουν μεγάλα σχέδια στη Μέση Ανατολή, κληροδότησαν γενιές πικρών συγκρούσεων που συνεχίζονται.

Είναι σοβαρός ο Τραμπ;

Οι δηλώσεις του Τραμπ πυροδοτούν, όπως είναι λογικό, και εικασίες σχετικά με το εάν σοβαρολογεί για το εξωφρενικό του σχέδιο ή το χρησιμοποιεί για να αποσπάσει την προσοχή από κάποιο άλλο, ακόμη πιο κακόβουλο σχέδιο. Ίσως τη προσπάθεια του φίλου του Έλον Μασκ να καταστρέψει εκ των έσω την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Αλλά είναι επίσης χαρακτηριστικό ενός προέδρου που ζει για να αναστατώνει τα πράγματα και που είναι αγαπητός στους ψηφοφόρους του για το ότι απορρίπτει την ορθοδοξία των ελίτ και τις συμβατικές προσεγγίσεις που απέτυχαν.

Σύμφωνα με το newsit, οι επικριτές του κατεστημένου και των μέσων ενημέρωσης συχνά ενοχλούνται από τις ιδέες του που δεν ταιριάζουν με το ιστορικό και συγκυριακό πλαίσιο.

Είναι άραγε ο Τραμπ σοβαρός ή αυτό είναι απλώς ένα ακόμα όνειρο φαντασίας ενός προέδρου που συχνά φαίνεται αποκομμένος από την πραγματικότητα;

 

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Τι υποστήριξε στην απολογία του ο 60χρονος γιατρός, κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, η στάση του Ιατρικού Συλλόγου

Αχαΐα: «Εκτροχιάστηκε» πάλι το τρένο, νέα παράταση για τον Οδοντωτό

Σαντορίνη: «Yπαρκτό σενάριο για πάνω από 6 Ρίχτερ», λέει ο Λέκκας – «Απίθανο να αλλάξει η κατάσταση τις επόμενες 2-3 εβδομάδες», τονίζει o Παπαζάχος ΒΙΝΤΕΟ

Τέμπη: Αποκαλυπτικό το πόρισμα για τις εκρήξεις μετά τη σύγκρουση, οι τρεις φάσεις της φωτιάς ΦΩΤΟ

Τραμπ για Γάζα: «Οι ΗΠΑ θα πάρουν τον έλεγχο» ΒΙΝΤΕΟ