Ηπαρ: Η ατμοσφαιρική ρύπανση απειλεί, σύμφωνα με νέα μελέτη
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, έδειξε ότι η έκθεση σε χαμηλά επίπεδα ρύπανσης από την κίνηση των αυτοκινήτων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο ήπαρ και να αυξήσει τη συγκέντρωση λίπους σε αυτό.
![Ηπαρ: Η ατμοσφαιρική ρύπανση απειλεί, σύμφωνα με νέα μελέτη Ηπαρ](https://pelop.gr/wp-content/uploads/2024/01/tailandi-atmosfairiki-ripansi-873x432.jpg)
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Environmental Sciences αποκαλύπτει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν επηρεάζει μόνο τους πνεύμονες, αλλά και το ήπαρ. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, έδειξε ότι η έκθεση σε χαμηλά επίπεδα ρύπανσης από την κίνηση των αυτοκινήτων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο ήπαρ και να αυξήσει τη συγκέντρωση λίπους σε αυτό.
Τα ευρήματα της μελέτης
Η μελέτη επικεντρώθηκε στην έκθεση ποντικιών σε μικροσωματίδια PM2.5, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνα. Αυτά τα σωματίδια, μεγέθους μικρότερου από 2,5 μικρόμετρα, εισέρχονται στους πνεύμονες και από εκεί στην κυκλοφορία του αίματος, επηρεάζοντας αρνητικά το ήπαρ, το οποίο έχει βασικό ρόλο στον καθαρισμό του οργανισμού από τοξίνες και επιβλαβή υποπροϊόντα.
Συνέπειες για το ήπαρ
- Φλεγμονή και ουλώδης ιστός: Η έκθεση στα σωματίδια PM2.5 για 12 εβδομάδες οδήγησε σε δημιουργία φλεγμονής και ουλώδους ιστού στο ήπαρ των ποντικιών.
- Αύξηση λιπών: Τα επίπεδα λιπών στο ήπαρ αυξήθηκαν, με επικίνδυνα λιπίδια, όπως τα τριγλυκερίδια και η διακυλογλυκερόλη, να συγκεντρώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες.
- Τοξίνες: Τα μικροσωματίδια PM2.5 μεταφέρουν βαρέα μέταλλα, όπως αρσενικό, μόλυβδο, νικέλιο και ψευδάργυρο, τα οποία συσσωρεύονται στο ήπαρ και επηρεάζουν τη λειτουργία του.
- Ανοσολογική απόκριση: Η μακροχρόνια έκθεση στα σωματίδια PM2.5 στρέφει τα ανοσοκύτταρα προς το ήπαρ, ενισχύοντας τη φλεγμονή και τη δημιουργία ουλώδους ιστού.
Σχόλια των ερευνητών
Ο καθηγητής Hui Chen, επικεφαλής της έρευνας, τόνισε ότι το ήπαρ είναι βασικό για τον μεταβολισμό του οργανισμού. Εάν δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει έντονη αίσθηση κόπωσης και να οδηγήσει σε παθήσεις όπως η λιπώδης διήθηση του ήπατος.
Σημασία της μελέτης
Αυτή η μελέτη ξεχωρίζει γιατί αναδεικνύει ότι ακόμη και η χαμηλή έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους από την κυκλοφορία των οχημάτων μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία του ήπατος. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για αυστηρότερα μέτρα για τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την προστασία της δημόσιας υγείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πάτρα: Νεκρός ο οδηγός αυτοκινήτου, τι προηγήθηκε της πρόσκρουσης σε δίκυκλο και λεωφορείο ΦΩΤΟ
Νέος ισχυρός σεισμός 4,8 Ρίχτερ ανάμεσα σε Αμοργό και Σαντορίνη
Η 6η ΕΜΑΚ Πάτρας στην πρώτη γραμμή: Αναχωρεί για την Αμοργό μετά τους ισχυρούς σεισμούς
Κέντρο Μεταναστών Μαλακάσα: Βίαζε μητέρα επί δίμηνο, της έβγαλε τα νύχια!
Σεισμοί Κυκλάδες – Τσελέντης: «Μην ακούτε το αφήγημα ότι εξασθενεί η σεισμική ακολουθία»
Καιρός: Στον «πάγο» η χώρα σήμερα 10/02, πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες
Αίγιο: Αγροτικό «γλέντι» διαμαρτυρίας στο μπλόκο Σελινούντα ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ
Πρόσωπα της Χρονιάς 2024: Δείτε φωτογραφίες από τη λαμπερή βραδιά
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News