«Μάχη» παράλληλης μαθητικής στήριξης: Τάξεις υποδοχής στα Δημοτικά Σχολεία της Αχαΐας
Εκτός από υπηρεσιακή υποχρέωση συντελούν στην ποιότητα

Μία παράλληλη μάχη για ένταξη των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες και των προσφύγων δίνουν 140 εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης. Ενα έργο ιδιαίτερα δύσκολο, αλλά υψίστης σημασίας για τα ίδια τα παιδιά και ακολούθως για τις σχολικές κοινότητες.
Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και σήμερα, υπάρχουν ανικανοποίητα αιτήματα παιδιών, που χρίζουν παράλληλης στήριξης, με αποτέλεσμα να μην τους παρέχεται η απαιτούμενη εκπαίδευση.
Ο ρόλος του εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης αναδείχτηκε σε ημερίδα, την Τρίτη στην Πάτρα, που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τους Συμβούλους Εκπαίδευσης, τα 1ο και 2ο Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης Αχαΐας σε συνεργασία με το Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης Εκπαίδευσης Προσφύγων του υπουργείου Παιδείας.
Σκοπός ήταν η ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών Παράλληλης Στήριξης-Συνεκπαίδευσης και των Τάξεων Υποδοχής των Δημοτικών Σχολείων της Αχαΐας στην εκπαίδευση των μαθητών, προσφύγων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

ΑσημακοπούλουΝικολακοπούλου, Σεραφείμ. Μπιλιάνη
Ειδικότερους στόχους αποτέλεσαν:
⦁ Να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί για το πλαίσιο καθηκόντων και αρμοδιοτήτων τους.
⦁ Να επικοινωνηθούν τα μοντέλα συνεκπαίδευσης και η κατανόηση των τρόπων συνεργασίας με τους εκπαιδευτικούς γενικής αγωγής.
⦁ Να ενημερωθούν για την αναγκαιότητα εκπόνησης, εφαρμογής και τήρησης φακέλου για κάθε μαθητή.
⦁ Να ασκηθούν βιωματικά στην ανάπτυξη πλήρους υποστήριξης μαθητή/τριας.
⦁ Να δεσμευτούν οι εκπαιδευτικοί για τη συστηματική εφαρμογή και υλοποίηση των απαιτούμενων ενεργειών στα σχολεία.
Χαιρέτισαν ο γγ Α/θμιας, Β/θμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του ΥΠΑΙΘΑ, Ιωάννης Κατσαρός, ο αν. διευθυντής Περιφερειακής Διευθυντής Εκπαίδευσης Νικόλαος Δελέγκος, η Περιφερειακή Επόπτρια Ποιότητας της Εκπαίδευσης Αθανασία Μπαλωμένου και ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Νικόλαος Κλάδης.
– Το α’ μέρος της ημερίδας συμπεριέλαβε τη θεωρητική πλαισίωση του ρόλου των Εκπαιδευτικών Τάξεων Υποδοχής και Παράλληλης Στήριξης στη Συμπερίληψη των μαθητών/τριών. Αρχικά παρουσιάστηκε η «Εκπαίδευση παιδιών με προσφυγική βιογραφία», από την Γκαλίνα Αλτουχόβα, προϊσταμένη του Τμήματος Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων, ΥΠΑΙΘΑ και ακολούθησε η «Ανάπτυξη συνεργασιών στο πλαίσιο της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης» από τον Ιωάννη Μπουσδούνη, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ΥΠΑΙΘΑ. Το «Θεσμικό πλαίσιο εκπαιδευτικών Παράλληλης Στήριξης-Συνεκπαίδευσης, Συνεργατικά μοντέλα υποστήριξης μαθητών» παρουσίασε η Σοφία Ασημακοπούλου, σύμβουλος Ειδικής Αγωγής & Ενταξιακής Εκπαίδευσης Αχαΐας-Κεφαλληνίας.
– Το β’ μέρος άρχισε με την Ευθυμία Σεραφείμ, αν.προϊσταμένη του 2ου ΚΕΔΑΣΥ Αχαΐας, η οποία ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς για την «Κατάρτιση φακέλου μαθητή – Εκπόνηση και εφαρμογή ΕΠΕ». Το Βιωματικό Εργαστήριο, που ακολούθησε, περιέλαβε μια ιδιαίτερα αλληλεπιδραστική διαδικασία κατά την επεξεργασία μιας αυθεντικής «Μελέτης Περίπτωσης: Ανάπτυξης πλήρους πλάνου υποστήριξης μαθητή», την οποία παρουσίασε η Μαρία Μπιλιάνη, προϊσταμένη του 1ου ΚΕΔΑΣΥ Αχαΐας.
Την ημερίδα έκλεισε η επόπτρια Ποιότητας της Εκπαίδευσης Αχαΐας, Αικατερίνη Νικολακοπούλου τονίζοντας την αναγκαιότητα εφαρμογής όλων των νομοθετικά προβλεπόμενων που εκτός από υπηρεσιακή υποχρέωση συντελούν αποφασιστικά στην ποιότητα της εκπαίδευσης.
Την ημερίδα παρακολούθησαν οι σύμβουλοι Εκπαίδευσης Αχαΐας: Χαράλαμπος Αλεξόπουλος, Μαριάννα Μπαρτζάκλη, η συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων Αστικού Ιστού Πάτρας Μαρία Γιαννακοπούλου και συμμετείχαν 140 εκπαιδευτικοί Τάξεων Υποδοχής και Παράλληλης Στήριξης των Δημοτικών Σχολείων Αχαΐας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News