Νέα στοιχεία για τη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σαντορίνη
Τα πρώτα ευρήματα παρακολούθησης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Σημαντικές εξελίξεις καταγράφονται στη Σαντορίνη, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα παρακολούθησης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), που σε συνεργασία με την Ιταλική Διαστημική Υπηρεσία (ASI) αξιοποιεί δεδομένα ραντάρ από τον δορυφορικό αστερισμό COSMO-SkyMed.
Τι δείχνουν τα νέα δεδομένα:
- Ενδείξεις ηφαιστειακής δραστηριότητας εντοπίζονται στο βόρειο τμήμα της καλντέρας ήδη από τον Ιούλιο 2024.
- Εδαφική παραμόρφωση παρατηρήθηκε στην περιοχή έως τα τέλη του 2024.
- Από τον Φεβρουάριο 2025 εντοπίζεται πρόσθετη παραμόρφωση κοντά στην περιοχή της Ανύδρου, που πιθανότατα σχετίζεται με τεκτονικο-ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Γιατί είναι σημαντικό:
- Η Σαντορίνη είναι ένα από τα πιο ενεργά και σύνθετα ηφαίστεια της Ευρώπης, ενώ είναι και πυκνοκατοικημένη, με έντονη τουριστική δραστηριότητα.
- Η παρακολούθηση αναβαθμίζεται χρονικά και χωρικά, με δυνατότητα ταχύτερης ανίχνευσης αλλαγών.
- Η ενσωμάτωση δορυφορικών δεδομένων και επίγειων μετρήσεων (σεισμολογικό, GNSS, γεωχημικό δίκτυο) δημιουργεί πολυπαραμετρικό σύστημα παρακολούθησης, που ενισχύει την επιστημονική γνώση και την πολιτική προστασία.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η ASI παρέχει πρόσβαση σε πλήθος αρχειοθετημένων εικόνων αλλά και συντονίζει τη λήψη νέων δορυφορικών εικόνων COSMO-SkyMed, ενώ το ΑΠΘ ηγείται της επεξεργασίας και της ανάλυσης των δεδομένων με την τεχνική της Συμβολομετρίας Ραντάρ (Interferometric SAR – InSAR). Τα δύο ιδρύματα συνεργάζονται από κοινού στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων, και παρουσιάζουν τα ευρήματα σε εντεταλμένους εθνικούς φορείς και διεθνείς επιτροπές, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας εργασίας του CEOS για τις καταστροφές (CEOS Working Group Disasters WGDisasters https://ceos.org/ourwork/workinggroups/disasters/). Επίσης, θα προχωρήσουν στη διάχυση των επιστημονικών αποτελεσμάτων με σχετικές ανακοινώσεις αλλά και δημοσιεύσεις σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.
Η παρούσα πρωτοβουλία υπογραμμίζει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας στην παρακολούθηση των γεωκινδύνων και ειδικότερα σε σύνθετα γεωλογικά περιβάλλοντα και πυκνοκατοικημένα ηφαίστεια, όπως είναι η Σαντορίνη. Η ενσωμάτωση προηγμένων δορυφορικών παρατηρήσεων με επίγεια δίκτυα παρακολούθησης που διατηρεί το ΙΜΠΗΣ, όπως σεισμολογικό, GNSS και γεωχημικό δίκτυο, δύναται να παρέχει ένα πολυπαραμετρικό σύστημα παρακολούθησης του ηφαιστείου, ενισχύοντας τόσο την επιστημονική κατανόηση του μηχανισμού λειτουργίας του ηφαιστείου, όσο και την ασφάλεια των κατοίκων.
Διαβάστε επίσης
Καιρός: Ανοιξιάτικος χιονιάς, πτώση 15 βαθμών, η πρόγνωση για την Πάτρα
«Καλάθι του Πάσχα»: Σε ισχύ από σήμερα 7/4, πόσο θα διαρκέσει, ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή
Ένοπλη ληστεία στην Λυκοποριά Κορινθίας στα όρια με Αχαΐα, ανθρωποκυνηγητό της ΕΛ.ΑΣ
Αχαΐα: Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Πάτρα, πού ήταν το επίκεντρο, τι λέει ο Τσελέντης
Ο Patras Half Marathon έγραψε ιστορία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ
Πάτρα: Σύλληψη στρατιωτικού για σεξουαλική παρενόχληση, τι συνέβη
Μεγάλο ενδιαφέρον των πατρινών για το φετινό Πάσχα, στα ίδια επίπεδα με το 2024 οι τιμές
Πάσχα στη Ναύπακτο: Μια γιορτή παράδοσης και εορταστικής ατμόσφαιρας, πού να πάτε, τι θα δείτε ΦΩΤΟ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News