Ρόδος- Σκάνδαλο της Πολεοδομίας: «Όχι» της Αντεισαγγελέως στις προσφυγές για τις εγγυήσεις – Στοιχεία για περιουσίες και ρόλους

Σοβαρές αποκαλύψεις για οικονομική επιφάνεια, ηθικές ευθύνες και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση – Το επόμενο βήμα ανήκει στο Δικαστικό Συμβούλιο

Ρόδος

Με μια καταπέλτη πρόταση, η Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου, Μαρία Αγγελούδη, εισηγείται την πλήρη απόρριψη των προσφυγών για μείωση ή εξάλειψη των εγγυητικών ποσών που έχουν επιβληθεί σε δύο βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση του σκανδάλου στην Πολεοδομία Ρόδου.

Πρόκειται για τον 56χρονο αναπληρωτή διευθυντή της Υπηρεσίας Δόμησης Ρόδου και τη 48χρονη ιδιώτη πολιτικό μηχανικό, στους οποίους έχουν επιβληθεί εγγυήσεις 30.000 και 60.000 ευρώ αντίστοιχα.

Οικονομική άνεση παρά τους ισχυρισμούς «αδυναμίας»
Η εισαγγελική πρόταση αποδομεί τα επιχειρήματα των δύο κατηγορουμένων περί οικονομικής αδυναμίας, παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία από επίσημα έγγραφα, τραπεζικές καταθέσεις και ιδιοκτησίες:

Ο 56χρονος φέρεται να είχε στην κατοχή του 28.400 ευρώ μετρητά, προερχόμενα από πώληση αγροτεμαχίου, ενώ εμφανίζεται να έχει εισπράξει επιπλέον 130.000 ευρώ. Η περιουσία του περιλαμβάνει ακίνητα μεγάλης αξίας, και δεν προσκομίζει κανένα έγγραφο που να αποδεικνύει οικονομική αδυναμία ή αδυναμία πρόσβασης σε κεφάλαια.

Η 48χρονη φέρεται να έχει ενεργή συμμετοχή σε τουριστικές και τεχνικές επιχειρήσεις, να κατέχει ή συγκατέχει 11 ακίνητα, ενώ βρέθηκαν στην κατοχή της 37.350 ευρώ μετρητά. Παράλληλα, η έρευνα αποκαλύπτει ότι διατηρεί 828 μετοχές ξενοδοχειακής εταιρείας αξίας 216.016 ευρώ και συμμετέχει σε επιχείρηση με μετοχικό κεφάλαιο άνω του 1,1 εκατομμυρίου ευρώ.

Σκοπιμότητες και παραπλανητικές κινήσεις
Στην πρόταση τονίζεται πως οι προσφυγές ήταν εκπρόθεσμες και περιλάμβαναν ελλιπή ή παραπλανητικά οικονομικά στοιχεία. Μάλιστα, η 48χρονη φέρεται να υπέβαλε παραίτηση από την ξενοδοχειακή εταιρεία λίγο πριν την προσφυγή της, ενώ μέχρι και την προηγουμένη υπέγραφε οικοδομικές αναθεωρήσεις στο όνομα της επιχείρησης.

Η δομή της οργάνωσης: Ιεραρχία, ρόλοι, μεθοδικότητα
Η εισαγγελική έρευνα περιγράφει μια δομημένη εγκληματική οργάνωση, με 7 βασικά μέλη – 5 δημόσιους υπαλλήλους και 2 ιδιώτες – που διαχειρίζονταν παράνομες οικοδομικές άδειες, παραποιούσαν δημόσια έγγραφα και διεκπεραίωναν υποθέσεις με αντάλλαγμα χρήματα.

Ανάμεσα στα στοιχεία που εξετάστηκαν περιλαμβάνονται και συνομιλίες με κωδικοποιημένες εκφράσεις όπως «του τα έσκασες;» και «είναι ο μόνος που δεν έχω δώσει ευρώ», καθώς και η στροφή των μελών σε εφαρμογές με end-to-end κρυπτογράφηση για αποφυγή παρακολούθησης.

Αιχμηρή εισαγγελική πρόταση: Να διατηρηθούν οι εγγυήσεις
Η Αντεισαγγελέας ζητά την τυπική αποδοχή και ουσιαστική απόρριψη των προσφυγών, χαρακτηρίζοντας τα ποσά των εγγυήσεων αναγκαία, αναλογικά και απολύτως συμβατά με το ποινικό πλαίσιο.

Στην πρότασή της καταλήγει ότι πρόκειται για πρόσωπα με έντονη οικονομική επιφάνεια, με οργανικό ρόλο σε μια δομημένη οργάνωση που επεδίωκε συστηματικό παράνομο πλουτισμό.

Το επόμενο βήμα: Απόφαση Δικαστικού Συμβουλίου
Πλέον, ο λόγος ανήκει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου, το οποίο καλείται να αποφανθεί αν οι κατηγορούμενοι είναι θύματα υπερβολικών ερμηνειών – ή αν πρόκειται για δύο βασικά «γρανάζια» ενός παρακράτους μέσα στη Δημόσια Διοίκηση.

Ένα είναι βέβαιο: η υπόθεση δεν πρόκειται να περάσει στα ψιλά.