Αιφνιδιαστική «εκεχειρία Πάσχα» από τον Πούτιν: Κυνική κίνηση ή βήμα ειρήνης;

Ανάλυση του CNN βλέπει πολιτικό τακτικισμό πίσω από την ξαφνική πρωτοβουλία της Μόσχας – Αντιδράσεις από Ουκρανία και Δύση

Πούτιν

Ως απόδειξη του κυνισμού με τον οποίο αντιμετωπίζει την ειρήνη χαρακτηρίζεται από το CNN η αιφνιδιαστική και μικρής διάρκειας εκεχειρία που ανακοίνωσε το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, με αφορμή το Ορθόδοξο Πάσχα.

Σύμφωνα με την ανάλυση του αμερικανικού δικτύου, η δήλωση περί εκεχειρίας έγινε λίγες μόλις ώρες αφότου ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσαν ότι αναμένουν ένα ξεκάθαρο σημάδι από τη Μόσχα σχετικά με τη δέσμευσή της στην ειρήνη.

«Νεύμα» προς τον Τραμπ;
Για πολλούς υποστηρικτές της Ρωσίας, η ανακοίνωση της εκεχειρίας ερμηνεύεται ως ένα «νεύμα» προς τον Ντόναλντ Τραμπ, όμως, όπως επισημαίνεται, η δήλωση είναι τόσο ασαφής και αόριστη, που επιτρέπει στον Πούτιν να τη χρησιμοποιήσει ως πολιτικό εργαλείο. Ενδεχομένως να επιχειρήσει να αποδώσει ευθύνες στο Κίεβο, κατηγορώντας την ουκρανική πλευρά ότι δεν επιθυμεί την παύση των εχθροπραξιών.

Εφιάλτης για το ουκρανικό πεδίο μάχης
Για την Ουκρανία, η απροσδόκητη εντολή παύσης πυρός συνιστά έναν υλικοτεχνικό εφιάλτη. Οι γραμμές του μετώπου ενδέχεται να βρίσκονται εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων τη στιγμή που ανακοινώνεται η κατάπαυση, ενώ τέτοιου είδους εκεχειρίες απαιτούν ημέρες προετοιμασίας και συντονισμού.

Η σύγχυση από πιθανή παραπληροφόρηση θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη συμπεριφορά των στρατιωτών, δημιουργώντας ασάφειες ως προς το πώς πρέπει να αντιδράσουν σε πιθανές παραβιάσεις ή τι να πράξουν μόλις λήξει η εκεχειρία.

Ανταλλαγή κατηγοριών και δυσπιστία
Παρότι αυτή η προσωρινή παύση πυρός ίσως να δείχνει ότι οι δύο πλευρές μπορούν να σταματήσουν τη βία έστω και για λίγο, είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιηθεί από τη μία εναντίον της άλλης. Ήδη, Ουκρανοί αξιωματούχοι καταγγέλλουν πως οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίστηκαν, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να το επιβεβαιώνει δημόσια.

Η παράλληλη εκεχειρία 30 ημερών, που περιορίζεται στις ενεργειακές υποδομές, φαίνεται πως δημιουργήθηκε σε συνθήκες πλήρους αβεβαιότητας και αλληλοσυγκρουόμενων δηλώσεων: Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι καλύπτει «ενέργεια και υποδομές», το Κρεμλίνο μίλησε για άμεση παύση των επιθέσεων σε ενεργειακές εγκαταστάσεις, ενώ το Κίεβο υποστηρίζει ότι η έναρξη της παύσης πυρός δεν συνέπεσε χρονικά με όσα ανακοίνωνε η Μόσχα.

Επανάληψη παλαιότερης τακτικής
Το CNN υπενθυμίζει ότι η Μόσχα είχε κάνει παρόμοια μονομερή δήλωση τον Ιανουάριο του 2023, καλώντας τότε σε εκεχειρία για τα Χριστούγεννα – μια κίνηση που είχε απορριφθεί από την Ουκρανία και τη Δύση ως καθαρά στρατηγική.

«Θεωρητική» πρωτοβουλία με διπλωματικό κόστος
Η ανάλυση καταλήγει ότι μια γνήσια εκεχειρία απαιτεί σοβαρές διαπραγματεύσεις και στρατιωτική προετοιμασία. Η ξαφνική πρωτοβουλία του Πούτιν, αντί να προωθήσει τη διπλωματία, ενδέχεται να την υπονομεύσει, ιδίως αν αποδειχθεί πως πρόκειται για επικοινωνιακή χειρονομία προορισμένη να ικανοποιήσει τις ΗΠΑ – και ειδικά τον Ντόναλντ Τραμπ – και όχι για πραγματική επιθυμία τερματισμού της σύγκρουσης.