Αυξάνεται το όριο απαλλαγής του ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις
Σήμερα, το όριο του ετήσιου τζίρου για απαλλαγή από τον ΦΠΑ ανέρχεται στα 10.000 ευρώ. Με βάση τα νέα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών, αυτό το όριο αναμένεται να αυξηθεί στα 15.000 ή και 18.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο των οικονομικών μέτρων για την ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η κυβέρνηση απεργάζεται πλάνο για αύξηση του ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις, σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας 2020/285, η οποία έπρεπε να είχε ενσωματώσει στο φορολογικό σύστημα από τον Δεκέμβριο.
Σήμερα, το όριο του ετήσιου τζίρου για απαλλαγή από τον ΦΠΑ ανέρχεται στα 10.000 ευρώ. Με βάση τα νέα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών, αυτό το όριο αναμένεται να αυξηθεί στα 15.000 ή και 18.000 ευρώ. Η αλλαγή αυτή θα προσφέρει σημαντική ελάφρυνση σε χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μειώνοντας το φορολογικό και διαχειριστικό τους βάρος. Ωστόσο, όσες επιχειρήσεις ενταχθούν στο καθεστώς απαλλαγής χάνουν το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ για αγορές και υπηρεσίες που σχετίζονται με τις απαλλασσόμενες πράξεις τους.
Αυτό το στοιχείο είναι κρίσιμο και θα πρέπει να σταθμιστεί από κάθε επιχείρηση, προκειμένου να αποφασίσει εάν τη συμφέρει ή όχι να ενταχθεί στο νέο σύστημα. Πάντως, ακόμα και με τη δρομολογηθείσα αναπροσαρμογή, το όριο θα υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με τα ισχύοντα σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Οδηγία επιτρέπει στις μικρές επιχειρήσεις να πραγματοποιούν ετήσιο κύκλο εργασιών έως 100.000 ευρώ εντός της Ε.Ε χωρίς την υποχρέωση επιβολής ΦΠΑ, ενώ το εσωτερικό όριο απαλλαγής κάθε κράτους μπορεί να φθάσει έως και τα 85.000 ευρώ. Για παράδειγμα, στην Ιταλία, τη Ρουμανία και την Τσεχία ισχύει το ανώτατο όριο των 85.000 ευρώ, στη Λιθουανία 55.000 ευρώ και στην Πολωνία 40.000 ευρώ.
Επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα μπορούν να αιτούνται ηλεκτρονικά μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) την χρήση του καθεστώτος απαλλαγής σε κράτη – μέλη όπου επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν, αρκεί ο συνολικός κύκλος εργασιών τους να μην υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ στην ΕΕ και να τηρούνται τα ειδικά όρια κάθε χώρας.
Παράλληλα, μικρές επιχειρήσεις που εδρεύουν σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πληρούν τις προϋποθέσεις, θα μπορούν να αιτούνται την υπαγωγή τους στο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ και στην Ελλάδα. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι θα έχουν τη δυνατότητα να δραστηριοποιούνται στη χώρα μας χωρίς να επιβαρύνουν τις συναλλαγές τους με ΦΠΑ, διευκολύνοντας έτσι την ανάπτυξη των διασυνοριακών δραστηριοτήτων και ενισχύοντας τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.
Η τελική ρύθμιση εκτιμάται ότι θα έχει οριστικοποιηθεί και ανακοινωθεί έως τα τέλη Μαΐου, ώστε να προλάβει να τεθεί σε ισχύ μαζί με την πλήρη εφαρμογή της ευρωπαϊκής Οδηγίας, που προγραμματίζεται για τον Ιούνιο.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News