Επιδότηση ρεύματος: Πως την «υποδέχθηκαν» επιχειρηματίες και παράγοντες της Πάτρας
Από 9 ευρώ, η επιδότηση υπερδιπλασιάζεται στα 39 ευρώ, ανά μήνα, για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες.
Εν μέσω ξέφρενου ράλι στις τιμές της ενέργειας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι υπερδιπλασιάσει την επιδότηση ρεύματος για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες στους λογαριασμούς Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, ενώ αναστέλλει την πληρωμή ΥΚΩ για 5 μήνες στις επιχειρήσεις.
Η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας έχει εκτοξευτεί στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Οκτώβριο και τώρα βρίσκεται στα 209 ευρώ, παραδέχτηκε χθες ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, ανακοινώνοντας διεύρυνση του πακέτου στήριξης.
Όπως είπε, η κυβέρνηση προχωρά σε απευθείας επιδότηση όλων των λογαριασμών στη χαμηλή τάση, για να προστατευτεί τα νοικοκυριά. Ετσι, από 9 ευρώ, η επιδότηση αυξήθηκε αρχικά στα 18 ευρώ και τώρα υπερδιπλασιάζεται στα 39 ευρώ ανά μήνα για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες, για τους λογαριασμούς Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα:
Για τους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος και τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης η επιδότηση αυξάνεται για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο στα 39 ευρώ τον μήνα. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση γίνεται 45 ευρώ μηνιαίως, από 24 ευρώ τον Οκτώβριο.
Για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, πέρα από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης (στα 170 εκατ. ευρώ από 80 εκατ.) και την έκπτωση 15% για την οικιακή κατανάλωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα εφαρμοστεί αναστολή των τελών χρήσης δικτύου για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 2 μεγαβατώρες τον μήνα, όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, η μείωση θα είναι 20-40 ευρώ τον μήνα. Τα τέλη θα επιβληθούν από το 2022, όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου.
Για τις επιχειρήσεις (βιομηχανία χαμηλής και μέσης τάσης, λοιπές χρήσεις μέσης τάσης) αναστέλλονται για 5 μήνες (από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο 2022) οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Ετσι διευκολύνεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων με ποσό ύψους 63 εκατ. ευρώ. Τα τέλη θα καταβληθούν όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο και μετά από αξιολόγηση των αναγκών του λογαριασμού ΥΚΩ.
«Θηλιά για πολλές επιχειρήσεις»
Ο επιμελητηριακός σύμβουλος και επιχειρηματίας της εστίασης Σπύρος Στεργίου λέει στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», ότι το ηλεκτρικό ρεύμα έχει γίνει θηλιά για πολλές επιχειρήσεις. Ο ίδιος πήρε λογαριασμό με αύξηση 55% και το υγραέριο που προμηθεύτηκε ήταν ακριβότερο κατά 25%. Χθες βρέθηκε σε κατάστημα τροφίμων για προμήθειες και είδε τα τυροκομικά με αύξηση 25%. «Η θηλιά της ακρίβειας σφίγγει κι άλλο και δεν είμαι σίγουρος πόσοι θα αντέξουν. Η μετακύλιση του κόστους στον τιμοκατάλογο, δεν είναι λύση, γιατί η ακρίβεια πλήττει οριζόντια την κοινωνία. Αν αυξήσεις τις τιμές πώλησης, θα χάσεις πελάτες» τόνισε ο Σπύρος Στεργίου, που επισημαίνει ότι η αγορά ήδη αναστενάζει με τους ελέγχους για τους ανεμβολίαστους και μετράει πτώση τζίρου 30%. Τώρα μπαίνει στην «εξίσωση» και η ακρίβεια. Ο επιχειρηματίας δεν βλέπει άλλη λύση, από το να μοιραστεί το κόστος από όλες τις πλευρές, κράτος, προμηθευτές και καταναλωτές.
«Το πρόβλημα με την ενέργεια δε θα λυθεί σύντομα»
Ο Γιώργος Καββαδίας, μηχανολόγος μηχανικός-οικονομολόγος,
σύμβουλος ενεργειακών επενδύσεων, δήλωσε στην «Π», ότι το πρόβλημα με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, δε θα λυθεί σύντομα.
Υπάρχουν όμως πολλά θέματα όχι μόνο με τις τιμές φυσικού αερίου, αλλά και με την λειτουργία της αγοράς. Θα πρέπει π.χ. το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ΡΑΕ να βρουν απαντήσεις για το γεγονός ότι ενώ έχει ήδη ξεκινήσει σε όλη την Ευρώπη η αποκλιμάκωση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις τελευταίες ημέρες ως επακόλουθο της σημαντικής μείωσης των τιμών φυσικού αερίου, η Ελλάδα παραμένει ακόμα η ακριβότερη χώρα της Ευρώπης, διατηρώντας υψηλότατο premium σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.
Από τη πλευρά τους, η μόνη απάντηση των καταναλωτών και επιχειρήσεων είναι η εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και η ενεργειακή παραγωγή με χρήση ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταικά).
Ενδεικτικά, τα νοικοκυριά πρέπει να αναζητήσουν λύσεις όπως:
• Εξωτερική θερμομόνωση κτιρίων
• Θερμομονωτικά κουφώματα
• Συστήματα θέρμανσης-ψύξης υψηλής απόδοσης (αντλίες θερμότητας, λέβητες με βιομάζα κ.λπ.)
• Φωτισμός με λαμπτήρες LED
• Παραγωγή Ζεστού Νερού με ηλιακά
• Χρήση ηλεκτρικών συσκευών χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης
Οι μικρές επιχειρήσεις:
• Εξοικονόμηση ενέργειας στον φωτισμό χαμηλής (λαμπτήρες LED και αυτοματισμοί)
• Διαχείριση αιχμής φορτίων κίνησης και κινητήρες χαμηλής κατανάλωσης
• Μονώσεις στα κτίρια
• Αυτοπαραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ με ενεργειακό συμψηφισμό.
Τα προγράμματα επιδότησης για κατοικίες και επιχειρήσεις και νέοι θεσμοί όπως οι ενεργειακές κοινότητες, πρέπει να αξιοποιηθούν από όλους. Χρειάζεται απαραίτητα μελέτη και πρόταση από εξειδικευμένους ενεργειακούς συμβούλους.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News