Οι πλειστηριασμοί «τρέχουν» 3,5 χρόνια αθόρυβα – 314 Πατρινοί έχουν χάσει το σπίτι τους

Η πόλη της Πάτρας έχει τους περισσότερους πλειστηριασμούς κατοικιών, ωστόσο το ενδιαφέρον στρέφεται πολύ και για οικόπεδα. Η Αχαΐα βρίσκεται στην τρίτη θέση πανελλαδικά ως προς τον αριθμό των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό.

 

πλειστηριασμοί

Για κάθε μήνα σε όλη την Δυτική Ελλάδα προγραμματίζονται πάνω από 100 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων ούτε το ένα τρίτο δεν ολοκληρώνεται λόγω έλλειψης πλειοδοτών.

Παρ΄όλα αυτά, από την 1η Ιανουαρίου του 2018 όταν ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μέχρι και σήμερα, χιλιάδες ακίνητα έχουν αλλάξει χέρια στην Αχαΐα, παρά τα διάφορα πλαίσια προστασίας που βρίσκονται ακόμα σε ισχύ λόγω της πανδημίας.
H διαδικτυακή εφαρμογή του iMEdD Lab, που δημιουργήθηκε με σκοπό την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου για την εξέλιξη των πλειστηριασμών στη χώρα μας, αλλά και για τη διευκόλυνση του έργου της δημοσιογραφικής και ευρύτερα ερευνητικής κοινότητας, δημοσίευσε προ ημερών συγκεντρωτικά αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Ολες οι αναλύσεις οι οποίες παρουσιάζονται στην εφαρμογή βασίζονται στα δημοσίως διαθέσιμα στοιχεία που αναρτώνται στην πλατφόρμα διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, eauction.gr.

Με βάση την σχετική έρευνα – ανάλυση που έκαναν οι Κέλλυ Κική και Θανάσης Τρομπούκης και την ανάπτυξη του Δημήτρη Παπαευαγγέλου (CVCIO), περισσότεροι από 46.600 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν ολοκληρωθεί συνολικά από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως τις 10 Οκτωβρίου 2021 σε όλη την Ελλάδα.

Υπολογίζεται ότι το 84,3% των ολοκληρωμένων πλειστηριασμών έχει επισπευσθεί από τράπεζες ή από εταιρείες που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Από τους διεξαχθέντες πλειστηριασμούς οι οποίοι έχουν κινηθεί με εμπλοκή τραπεζών, το 75,6% ήταν εναντίον φυσικών προσώπων. Ακόμα, 4.387 πλειστηριασμοί έχουν ήδη προγραμματιστεί να διεξαχθούν έως και τον Μάιο 2022, ενώ οι 1.384 εξ αυτών είναι προγραμματισμένοι να γίνουν εντός του τρέχοντος μήνα.

ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ

Στην Αχαΐα έχουν δρομολογηθεί σε αυτά τα τρεισήμισι χρόνια 2.678 πλειστηριασμοί (κατοικίες, αγροτεμάχια, επαγγελματικές στέγες, αγροτεμάχια, ξενοδοχεία, κ.ά.) εκ των οποίων ολοκληρώθηκαν οι 1139, δηλ. κατακυρώθηκαν σε κάποιον πλειοδότη. Το ποσοστό είναι σχετικά υψηλό, σε σύγκριση με άλλες περιοχές όπου, ούτε το 1/3 των πλειστηριασμών δεν ολοκληρώνεται με πλειδότη.
Ειδικότερα, στην Αχαΐα στο σφυρί έχουν βγει 971 κατοικίες από τις οποίες 378 εκποιήθηκαν και 316 αγροτεμάχια από τα οποία τα 190 κατακυρώθηκαν σε πλειοδότες.
Επίσης, έχουν βγει σε πρόγραμμα πλειστηριασμού 369 οικόπεδα με κτίσματα και 126 ολοκληρώθηκαν, 220 αποθήκες, 143 θέσεις στάθμευσης, 224 καταστήματα, 293 οικόπεδα, 39 γραφεία, 77 βιομηχανικοί χώροι, 19 επαγγελματικοί χώροι και 7 ξενοδοχεία.
Ο Δήμος Πατρέων, βρίσκεται στην τρίτη θέση πανελλαδικά με 798 πλειστηριασμούς κατοικιών (2,7%), εκ των οποίων έχουν ολοκληρωθεί 314. Αρκετά χαμηλότερα βρίσκεται ο Δήμος Αιγιαλείας με 142 πλειστηριασμούς κατοικιών, ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας με 24 και ο Δήμος Καλαβρύτων με μόλις 7.

πλειστηριασμοί

ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ

Από μια δειγματοληπτική ανάλυση 7.590 ολοκληρωμένων πλειστηριασμών για σύνολο χρέους 2,8 δις ευρώ, διαπιστώθηκε πως ξεχρεώθηκε μόλις το 47,9% των οφειλών. Αυτό δείχνει ότι με την διεξαγωγή ενός πλειστηριασμού, δεν σημαίνει ότι ο οφειλέτης απελευθερώνεται από τα δεσμά του χρέους του, κι αυτό γιατί η τιμή εκκίνησης μειώνεται πολύ σε σχέση με την οφειλή.
Μάλιστα, με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ήδη δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, επέρχεται αυτόματη μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς κατά 20%, ύστερα από δύο άγονους πλειστηριασμούς και αν πάλι δεν υπάρξει ενδιαφέρον, τότε η τιμή πρώτης προσφοράς μειώνεται επιπλέον κατά 15%.
Επίσης, για πρώτη φορά ο νέος κώδικας δίνει τη δυνατότητα απόκτησης ενός ακινήτου από πολλούς αγοραστές, συμμετέχοντας ο κάθε ενδιαφερόμενος με το δικό του ποσοστό, διευκολύνοντας τους πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας.