Sanofi – Novavax: Σε τι διαφέρουν τα δύο νέα εμβόλια από τα mRNA – Ειδικοί απαντούν

Τρεις επιστήμονες μιλούν για τα δύο νέα εμβόλια

 

Sanofi

Την άφιξη των δύο νέων πρωτεϊνικών εμβολίων αλλά και την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, σχολιάζουν τρεις επιστήμονες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο  καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, τόνισε ότι «δεν πρέπει να υποεκτιμούμε την Όμικρον και ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν θα έρθει μία πιο σκληρή μετάλλαξη και πότε». Όπως επισήμανε, «υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα του πληθυσμού που είναι ανεμβολίαστο και θα συνεχίσει να παθαίνει σοβαρό covid, στο βαθμό που δεν εμβολιάζεται, γιατί να μην ξεχνάμε ότι τα εμβόλια ακόμη και με την έκπτωση της αποτελεσματικότητας στην Όμικρον συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά και να συνεχίζουν να προστατεύονται».

Γεροτζιάφας για αντιικά: Είναι φάρμακα που έχουν πολλές αλληλεπιδράσεις

Ο καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο Σορβόννης τόνισε ότι «υπάρχουν μία σειρά από παράμετροι που επηρεάζουν την εξέλιξη της πανδημίας για τις οποίες, πολύ απλά, δεν ξέρουμε. Άρα, το να ποντάρουμε στο σενάριο ότι τελειώσαμε με την πανδημία, είναι σαν να πυροβολούμε τα πόδια μας, τόσο ως προς την κινητοποίηση του πληθυσμού για να εμβολιαστεί όσο και ως προς την ευαοσθητοποίηση για να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της Covid-19, ώστε να πηγαίνει εγκαίρως στο νοσοκομείο».

Σχολιάζοντας με τα αντιικά χάπια υποστήριξε ότι θα μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της μολυσματικής νόσου γιατί δίνονται πιο εύκολα, σε αντίθεση με τα μονοκλωνικά φάρμακα. Εστίασε όμως και στις παρενέργειες τους: «Είναι φάρμακα που έχουν πολλές αλληλεπιδράσεις με πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο οι άνθρωποι που είναι σε υψηλό κίνδυνο να πάθουν covid. Αυτό σημαίνει ότι σε πολλούς από αυτούς δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ή αν τα χρησιμοποιήσουμε ο γιατρός θα πρέπει να είναι από κοντά για να παρακολουθεί».

Ο κ. Γεροτζιάφας υπογράμμισε ότι ο πολιτικός κόσμος θα πρέπει να καταλάβει ότι θα πρέπει να στηρίξουμε τον εμβολιασμό, να φτιάξουμε καλή ιχνηλάτηση και εντοπισμό των πολιτών που κινδυνεύουν να πάθουν βαριά Covid-19, και να ενισχύσουμε συνολικά το σύστημα υγείας.

Μανωλόπουλος: Σε τι διαφέρουν τα δύο νέα εμβόλια με αυτά των mRNA

 

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, δήλωσε ότι «πράγματι δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία, πόσο διαρκεί η ανοσία. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Να μη θεωρήσουμε ότι έχει τελειώσει ο αγώνας. Παραμένουμε σε μία δύσκολη φάση».

Μιλώντας για τα νέα επιτεύγματα της επιστήμης, «η φαρμακολογία και τα φάρμακα εξελίσσονται. Τα καινούργια εμβόλια της Novavax, ίσως και της Sanofi που έρχεται αργότερα, είναι καλά εμβόλια που προστίθενται και αυτά στα ήδη υπάρχοντα και συμβάλλουν και αυτά στην ανοσία».

Σχετικά με το εμβόλιο της Novavax εξήγησε ότι είναι πρωτεϊνικό. «Δίνουμε έτοιμη την πρωτεϊνη ακίδα για να ενεργοποιήσει τον ανοσιακό μηχανισμό του οργανισμού, ενώ στα mRNA εμβόλια δίνουμε την πληροφορία για να την φτιάξει. Αλλά στην πράξη δεν έχει διαφορά, ίσως στο μυαλό των ανθρώπων που φοβούνται την mRNA τεχνολογία, το ότι εδώ δεν έχουμε RNA, DNA, μπορεί να τους διευκολύνει να πάρουν την απόφαση να εμβολιαστούν. Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια, είναι το ίδιο», είπε.

Όσον αφορά τα αντιικά φάρμακα επισήμανε ότι εξελίσσεται το πεδίο. «Είναι πιο εύκολα στη λήψη. Δεν είναι μαγικές σφαίρες που θα λύσουν όλα τα προβλήματα, άρα ας μην εμβολιαστούμε θα πάρουμε τα φάρμακα. Έχουν τους περιορισμούς τους. Το ένα έχει χαμηλή αποτελεσματικότητα, προστατεύει μόνο τρεις στους δέκα, άρα οι άλλοι 7 δεν προστατεύονται. Το άλλο, που έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, έχει πολλές αλληλεπιδράσεις. Θέλει πολύ προσοχή από τον γιατρό σε ποιους θα τα χορηγήσει και ποιες θεραπείες θα σταματήσει».

Ο κ. Μανωλόπουλος επισήμανε ότι κάθε ασθενής που νοσεί πρέπει να έχει έναν γιατρό κοντά του, καθώς ασθενείς αργούν να πάνε στον γιατρό τους και όταν φτάνουν στο νοσοκομείο είναι πολύ αργά.

Ατσαλάκης: Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποκλείουν την εμφάνιση άλλης μετάλλαξης

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργος Ατσαλάκης εξήγησε ότι «αυτή την στιγμή υπάρχει ένα ποσοστό 15% του πληθυσμού που θα έπρεπε να κάνει την τρίτη δόση και δεν την έχει κάνει ακόμα, οπότε είναι ελάχιστα προστατευμένο αυτό το ποσοστό. Υπάρχει επίσης και ένα 30% που δεν έχει εμβολιαστεί καθόλου. Γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα το 45% του πληθυσμού είναι είτε εντελώς απροστάτευτο ή μερικώς προστατευμένο. Αυτό αποτελεί μία μεγάλη δεξαμενή για να μολυνθούν, να νοσήσουν και κάποιοι να καταλήξουν στις ΜΕΘ».

Όπως επισήμανε και αυτός χρειάζεται μια στρατηγική μεσοχρόνια και μακροχρόνια να αντιμετωπιστεί η πανδημίας. «Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποκλείουν την εμφάνιση άλλης μετάλλαξης», είπε.

Ο κ. Ατσαλάκης τόνισε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η κοινωνία οχυρώνεται –εμβόλια, χάπια, μέτρα, ενώ πρόσθεσε, ότι το παρόν κύμα σύμφωνα με πρόβλεψη του Δεκεμβρίου, για να το δούμε να σβήσει θα φτάσει τον Μάιο.