Ουκρανία: Η Ρωσία ανακοίνωσε νέα απόσυρση στρατευμάτων – Η Δύση παραμένει επιφυλακτική

Με αυτόν τον τρόπο η Ρωσία θέλει να απαντήσει στις ΗΠΑ που την κατηγορεί πως εξακολουθεί να ενισχύει τα στρατεύματά της στην περιοχή αυτή, με στόχο την εισβολή στην Ουκρανία.

Ουκρανία

Σε νέα ανακοίνωση προχώρησε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, αναφέροντας ότι συνεχίζεται η απόσυρση των στρατευμάτων της από τα σύνορα με την Ουκρανία ενώ δημοσίευσε και φωτογραφίες που δείχνουν ένα τραίνο να μεταφέρει εξοπλισμό και οχήματα προς την ηπειρωτική Ρωσία μέσω της γέφυρας στα στενά του Κερτς.

Με αυτόν τον τρόπο η Ρωσία θέλει να απαντήσει στις ΗΠΑ που την κατηγορεί πως εξακολουθεί να ενισχύει τα στρατεύματά της στην περιοχή αυτή, με στόχο την εισβολή στην Ουκρανία. Η δημοσίευση των φωτογραφιών και των βίντεο από την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων έχει ξεκινήσει από την περασμένη Τρίτη.

Στρατιώτες και εξοπλισμός που είχαν αναπτυχθεί για γυμνάσια στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που έχει προσαρτήσει η Ρωσία, και στα ρωσοουκρανικά σύνορα, φαίνεται να επιστρέφει σε στρατώνες, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να προσθέτει σήμερα Πέμπτη (17.2.2022) ότι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις βάσεις τους μονάδες τεθωρακισμένων και τανκς από τη δυτική Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο την Τρίτη για «μερική αποχώρηση», χωρίς να δίνει διευκρινίσεις για το χρονοδιάγραμμα αυτής της επιχείρησης ή το εύρος της. Ωστόσο, η Δύση αμφισβητεί την καλή θέληση της Ρωσίας και υποπτεύεται ότι θέλει να εισβάλλει στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι δεν έχουν δει αποδείξεις αποκλιμάκωσης αλλά ότι η Ρωσία πρόσθεσε, κιόλας, 7.000 άνδρες στις στρατιωτικές της δυνάμεις που απειλούν την Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ «λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του» τις απειλές εναντίον της Ουκρανίας με την ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορά της, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, και πρόσθεσε ότι «παρατηρήσαμε αύξηση των στρατευμάτων στη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών, έως και κατά 7.000. Είδαμε να κατασκευάζεται μια γέφυρα από τη Λευκορωσία προς την Ουκρανία ή κοντά στην Ουκρανία».

Εκρήξεις από βομβαρδισμούς στο Ντόνετσκ

Το Reuters μετέδωσε νωρίτερα σήμερα, επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα, πως ακούστηκαν εκρήξεις που παραπέμπουν σε βομβαρδισμούς από οβίδες στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ αλλά και στο χωριό Ελενόβκα, το οποίο ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έχουν καταγράψει πολλά περιστατικά ρίψης οβίδων κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού τις τελευταίες ημέρες.

Σήμερα, οι δυο μεριές, ο ουκρανικός στρατός και οι αυτονομιστές αλληλοκατηγορούνται ότι παραβιάζουν τις συμφωνίες εκεχειρίας και ότι χρησιμοποιούν βαρέα όπλα.

«Στο μυαλό» των Δυτικών

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι δεν έχει δει ενδείξεις μείωσης των στρατευμάτων που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά μόνο «μικρές μετακινήσεις».

Την ίδια ώρα τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας- Λευκορωσίας είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου. Το Μινσκ έχει δεσμευθεί ότι «ούτε ένας στρατιώτης» από τη Ρωσία δεν θα παραμείνει στο έδαφός του μετά το πέρας των γυμνασίων.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αντιμετώπισε με σαρκασμό τις κατηγορίες των Δυτικών κατά τη συνάντησή του σήμερα με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο, εκτιμώντας ότι η κρίση εκτυλίσσεται “στο μυαλό” των δυτικών ηγετών και μέσων ενημέρωσης.

Οι παραδόσεις όπλων και εξοπλισμού στο Κίεβο από τη Δύση αυξάνει μαζί και με τους φόβους μιας εισβολής, η οποία τροφοδοτεί την οργή των Ρώσων οι οποίοι εκτιμούν ότι η Ουκρανία θέλει να εξαπολύσει επίθεση εναντίον των φιλορώσων ανταρτών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Συνομιλίες

Στην αρχή της εβδομάδας το Κρεμλίνο και ο Λευκός Οίκος δήλωσαν έτοιμοι να προχωρήσουν σε έναν διάλογο σε βάθος για την αρχιτεκτονική της ασφάλειας της Ευρώπης.

Μια πρώτη ένδειξη αποκλιμάκωσης, μετά τις έντονες διπλωματικές κινήσεις των Ευρωπαίων, κυρίως μετά τις επισκέψεις στη Μόσχα και το Κίεβο του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η Μόσχα δηλώνει ότι επιθυμεί να διαπραγματευθεί επικρίνοντας παράλληλα την απόρριψη από τη Δύση των βασικών της αιτημάτων: ο τερματισμός της επέκτασης του ΝΑΤΟ, κυρίως η ένταξη της Ουκρανίας, η μη ανάπτυξη επιθετικών όπλων κοντά στο ρωσικό έδαφος και η απομάκρυνση των υποδομών του ΝΑΤΟ από την ανατολική Ευρώπη.

Οι Δυτικοί έχουν προτείνει συνομιλίες για θέματα όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών, οι αμοιβαίες επισκέψεις σε ευαίσθητες υποδομές και συνομιλίες για τις ρωσικές ανησυχίες σε ό,τι αφορά την ασφάλεια.

Η Μόσχα πρόκειται να στείλει σήμερα τις γραπτές της απαντήσεις σε αυτές τις προτάσεις, δήλωσε ο Λαβρόφ.