Απογραφή 2021 – Κάτω όλη η Αχαΐα: Οι τελικές εκτιμήσεις για τον πληθυσμό στους 5 Δήμους

Η απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ θα μας βρει λιγότερους στην Αχαΐα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τους πέντε δήμους. Αναφορές για προβληματική διαδικασία.

Απογραφή

Μια διαδικασία που αρχικά είχε προβλεφθεί να ολοκληρωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, έφτασε στο τέλος της το μεσημέρι της Δευτέρας, καθώς οι απογραφείς όλης της χώρας άφησαν κάτω τα στυλό τους.

Τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν ήταν αρκετά τους τελευταίους τρεις μήνες. Από τη μία, οι πολίτες δεν έδειξαν «ψημένοι» να συμμετάσχουν, βλέποντας με καχυποψία αρκετά από τα ζητούμενα στοιχεία της διαδικασίας, ενώ από την άλλη η ΕΛΣΤΑΤ εμφανίστηκε απροετοίμαστη απέναντι σε προβλήματα όπως οι εκατοντάδες παραιτήσεις των υπαλλήλων που δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους.

Πλέον, με τη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί, έχει ενδιαφέρον να δούμε τις εκτιμήσεις όλων των δήμων της Αχαΐας για το πως πιστεύουν ότι τα πήγαν. Γενικότερα, υπάρχει η αίσθηση πανελλαδικά πως κατά την απογραφή ο πληθυσμός της χώρας θα μειωθεί έστω και για λίγο. Το γεγονός, που αναμένεται να φανεί στα επίσημα στοιχεία, επιβεβαιώνουν τρεις δήμαρχοι και δύο πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων του νομού.

Απογραφή

O Κωστας Πελετίδης

Ο δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης εκφράζει την άποψή του για τη διαδικασία που ολοκληρώθηκε χθες, η οποία κατά κοινή ομολογία ήταν προβληματική: «Το ζήτημα είναι πανελλαδικό και φάνηκε πως δεν τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες της απογραφής, η οποία έχει τεράστια σημασία για τη λειτουργία μας και δυστυχώς οι δήμοι δεν έχουν τις δυνάμεις για να μπορέσουν να βοηθήσουν περισσότερο. Δεν έχουμε απεριόριστους πόρους οι δήμοι για να κάνουμε συνεχώς έργα, γι’ αυτό και έχουν χρησιμότητα τα στοιχεία της απογραφής για να βλέπουμε τις ανάγκες. Οπως σε όλη την Ελλάδα, είχαμε θέματα και στην Πάτρα. Θα έπρεπε να έχει γίνει μεγαλύτερη διαφημιστική καμπάνια σε κεντρικό επίπεδο. Εμείς σαν Δήμος κάναμε αυτά που μπορούσαμε να κάνουμε. Είναι αλλιώς όμως να περνιέται συνολικά η αίσθηση από το κράτος ότι πρέπει να πάρουμε μέρος στη διαδικασία»

Ζητήσαμε μια εκτίμηση από τον κ. Πελετίδη σχετικά με το που θα κινηθεί η Πάτρα. «Ενημέρωση με την έννοια των στοιχείων δεν έχουμε, ωστόσο υπάρχει μια γενική αίσθηση ότι η Πάτρα κράτησε μια καλή εικόνα σε σύγκριση με την προηγούμενη απογραφή. Περιμένουμε να του δούμε με στοιχεία το επόμενο διάστημα. Ισως μείνουμε στα ίδια επίπεδα με το 2011, γεγονός που σε σχέση με τη γενική μείωση πληθυσμού σε όλη τη χώρα είναι καλό για την περιοχή. Για παράδειγμα με κατανοητούς αριθμούς, αν σε όλη τη χώρα μειωθεί ο πληθυσμός 5% και στην Πάτρα έχουμε μείωση 1%, τότε θα είμαστε καλύτερα από τον συνολικό μέσο όρο. Θα υπάρχει και φέτος όμως αρκετός κόσμος που δεν πήρε μέρος στη διαδικασία, ενώ για την Πάτρα να σημειώσω ένα δεύτερο παράδειγμα. Το 2010 είχαμε στην πόλη περίπου 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι είχαν απογραφεί, φέτος δεν έχουμε» τόνισε ο δήμαρχος Πατρέων. Το 2011 ο Δήμος της Πάτρας είχε, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, 213.984 κατοίκους.

Αιγιάλεια: «Δεν πέρασε απογραφέας από τη μισή πόλη»

Η Αιγιάλεια στην απογραφή του 2011 έφτασε πολύ κοντά στο να ανέβει χρηματοδοτική βαθμίδα ξεπερνώντας τους 50.000 κατοίκους, αφού είχαν καταγραφεί 49.872 συμπολίτες στον «Καλλικρατικό» Δήμο. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως ούτε με τη φετινή απογραφή θα πιαστεί αυτός ο στόχος, με δημοτικούς παράγοντες να έχουν εκφράσει αυτή την άποψη στο πρόσφατο παρελθόν στην «Π».

Απογραφή

Η Μαρία Γιδά

Σήμερα, μιλάει στην «Π» η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαρία Γιδά, η οποία επιβεβαιώνει το γενικό αρνητικό κλίμα που υπάρχει στο νομό για τα αποτελέσματα της απογραφής. «Σε μια άτυπη ενημέρωση που είχαμε, γνωρίζουμε πως έχουν απογραφεί περίπου 8.000 λιγότεροι, περιμένουμε πάντως το ενδεχόμενο παράτασης της διαδικασίας για λίγες ημέρες ακόμα. Είχαμε ως στόχο να ξεπεράσουμε τους 50.000 κατοίκους, αλλά οι γενικές συνθήκες έδειξαν αξεπέραστες» αναφέρει η κ. Γιδά.

Πάνω από το 5% μείωση στη Δυτική Αχαΐα  

Σημαντική μείωση αναμένεται και στην πλευρά της Δυτικής Αχαΐας. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βασίλης Γκοτσόπουλος τονίζει σήμερα στην «Π»: «Θα δούμε μείωση πληθυσμού και στο Δήμο μας, όπως θα συμβεί βέβαια σε όλη τη χώρα. Γενικά, οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως θα μειωθεί ο πληθυσμός 4-5%, αλλά σε εμάς θα έχουμε μεγαλύτερη μείωση».

Απογραφή

Ο Βασίλης Γκοτσόπουλος

Σημειώνει δε, ο κ. Γκοτσόπουλος πως αυτό οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους: «Αρχικά υπήρχε μια δυσπιστία από την πλευρά του κόσμου για να απογραφεί, ενώ δεν έλειψαν και κάποια μικροεπεισόδια. Γενικά, φάνηκαν οργανωτικές ατέλειες από την πλευρά της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς είναι γνωστό ότι ιδιαίτερα στην Κάτω Αχαΐα στην μισή πόλη δεν πέρασε απογραφέας. Πιστεύω πως δεν έπρεπε να γίνει η απογραφή ενώ έχουμε κορονοϊό, γιατί και αυτός ήταν ένας αποτρεπτικός παράγοντας».

Καλάβρυτα: «Θέματα οργάνωσης»

Απογραφή

Ο Θανάσης Παπαδόπουλος.

Οι ορεινοί δήμοι της Αχαΐας αντιμετώπισαν αρκετά προβλήματα κατά τη διαδικασία. Ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος μεταφέρει σήμερα στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ένα σχετικά άσχημο κλίμα. «Ολα είναι ρευστά κυρίως λόγω του τρόπου που κινήθηκε η διαδικασία της απογραφής. Υπήρχαν αρκετά θέματα οργάνωσης. Πολύ φοβάμαι μην βγάλουμε ακόμα και όλη τη χώρα μισή σε αυτή την απογραφή» είπε ο κ. Παπαδόπουλος σχολιάζοντας τη γενική εικόνα.

Στην προηγούμενη απογραφή ο Δήμος Καλαβρύτων κατέγραψε ιστορικό χαμηλό με 11.045 κατοίκους.

Οι λόγοι του Ερυμάνθου

Απογραφή

Ο Θεόδωρος Μπαρής.

Από την πλευρά του δεύτερου ορεινού Δήμου της Αχαΐας, του Ερυμάνθου, ο δήμαρχος Θόδωρος Μπαρής δίνει την εξήγησή του για τη διαφαινόμενη μείωση: «Απ’ ότι γνωρίζω όλοι οι Δήμοι θα εμφανίσουν μια μείωση. Για εμάς, στον Ερύμανθο, τα πράγματα ήταν ακόμα πιο δύσκολα παρά την προσπάθεια που κάναμε αυτούς τους μήνες. Οι ορεινοί δήμοι είδαν μια προβληματική διαδικασία, καθώς αρκετοί δημότες δεν γνώριζαν πως να προχωρήσουν την απογραφή ηλεκτρονικά, ενώ ένας ακόμα αποτρεπτικός παράγοντας ήταν η δήλωση των στοιχείων που ζητούνταν όπου κάποιοι τα έβλεπαν πιο καχύποπτα.

Επιπλέον, παίζει ρόλο για έναν ορεινό Δήμο όπως ο Ερύμανθος ότι η απογραφή έγινε κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπου γενικότερα ζουν λιγότεροι άνθρωποι στα χωριά. Οι εκτιμήσεις από την ΕΛΣΤΑΤ ωστόσο, χωρίς να έχουμε τελικό αποτέλεσμα, έδειχναν μια μείωση του πληθυσμού».

Στην απογραφή του 2011, ο Ερυμάνθος είχε 8.877 κατοίκους σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αριθμός που είναι πιθανό να μειωθεί.