Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ουδετερότητα» Ουκρανών και στρατιωτική αποχώρηση από το Κίεβο – Μικρές «χαραμάδες» αισιοδοξίας – ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Σήμερα συμπληρώνεται 35η ημέρα πολέμου στην Ουκρανία.

Ουκρανία

Ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 14:00 οι συνομιλίες Ρώσων και Ουκρανών στο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης προκειμένου να βρεθεί πρόσφορο έδαφος συνεννόησης την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στο έδαφος της Ουκρανίας. Για πρώτη φορά μάλιστα, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, χαρακτήρισε τις συνομιλίες «εποικοδομητικές»

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας ξεκίνησαν λίγο πριν τις 11 το πρωί στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη. Οι δύο αντιπροσωπείες κάθησαν απέναντι η μία από την άλλη σε ένα μεγάλο τραπέζι για μια συνάντηση που συνοδεύεται από εξαιρετικά συγκρατημένες προσδοκίες και μεγάλη δυσπιστία για τις πραγματικές προθέσεις της Μόσχας.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία μετά τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη τόνισε πως οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενδέχεται να συναντηθούν όταν εγκριθεί το σχέδιο ειρηνευτικής συνθήκης και από πλευράς του ο Μιχάιλο Ποντόλιακ σημείωσε πως τα αποτελέσματα των σημερινών συναντήσεων είναι επαρκή για μία τέτοια εξέλιξη. Σύμφωνα με το Ria Novosti όμως, η Μόσχα πρότεινε στο Κίεβο να πραγματοποιηθεί συνάντηση των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι με ταυτόχρονη υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι μάχες συνεχίζονται στο Κίεβο – Εκρήξεις και συγκρούσεις στα περίχωρα

Η Ουκρανία, σύμφωνα με τον Guardian πρότεινε την υιοθέτηση ουδέτερου καθεστώτος με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, είπαν οι Ουκρανοί διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους.

Όπως σημείωσε ο Πόντολια, το πλαίσιο ασφαλείας που θα αφορά στις εγγυήτριες δυνάμεις θα είναι αντίστοιχο του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ και οι χώρες αυτές είναι μεταξύ άλλων ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Τουρκία, η Γαλλία, η Γερμανία. Κάτι τέτοιο θα τίθετο σε ισχύ μέσω δημοψηφίσματος και εγκρίσεων από τα κοινοβούλια των εγγυητών κρατών.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν επίσης μια 15ετή περίοδο διαβούλευσης για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μόνο σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός, αναφέρει το Reuters.

«Παραλάβαμε προτάσεις από την ουκρανική πλευρά για περαιτέρω μελέτη και μία ξεκάθαρα διατυπωμένη θέση για να συμπεριληφθεί στη συμφωνία»,είπε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας.

«Αυτές οι προτάσεις θα γίνουν αντικείμενο μελέτης, θα μεταφερθούν στον πρόεδρο Πούτιν και θα δώσουμε απάντηση», πρόσθεσε ο Μεντίνσκι, υπογραμμίζοντας ότι οι συνομιλίες ήταν «εποικοδομητικές».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας, Αλεξάντερ Φόμιν, σημείωσε πως η Ρωσία δεσμεύεται να «μειώσει ριζικά» τη στρατιωτική δραστηριότητα έξω από το Κίεβο και το Τσερνιχίφ. Ο Ουκρανός διαπραγματευτής μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη ρωσική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη σημείωσε πως το Κίεβο θέλει να δει 8 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ως εγγυήτριες δυνάμεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

Πώς εξελίχθηκαν οι συνομιλίες στο Ντολμά Μπαχτσέ

Η ουκρανική τηλεόραση ανέφερε νωρίτερα ότι οι συνομιλίες ξεκίνησαν με «κρύο καλωσόρισμα» – και χωρίς χειραψία μεταξύ των αντιπροσωπειών.

Νωρίτερα, όπως είχε γίνει γνωστό, εγγυήσεις ασφαλείας και οργάνωση κατάπαυσης του πυρός για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών είχαν τεθεί επί τάπητος όπως δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Εντατικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για σημαντικά θέματα, το σημαντικότερο των οποίων είναι συμφωνία για διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία, διότι η συμφωνία αυτή θα δώσει την δυνατότητα τερματισμού του πολέμου όπως χρειάζεται η Ουκρανία», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο Μιχάιλο Ποντόλιακ.

«Το δεύτερο θέμα είναι κατάπαυση του πυρός για την επίλυση των ανθρωπιστικών προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί», πρόσθεσε. Ενα άλλο πρόβλημα είναι «η κλιμάκωση του πολέμου», περιλαμβανομένης «της παραβίασης του δικαίου του πολέμου», είπε.

Δύο πράγματα έγιναν γνωστά για την πορεία των συνομιλιών, σύμφωνα με τον Guardian: Η Μόσχα λέει ότι παραπονέθηκε στην ουκρανική αντιπροσωπεία για τη φερόμενη κακοποίηση Ρώσων αιχμαλώτων, ενώ ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι οι δύο βασικές προτεραιότητες για την Ουκρανία είναι οι εγγυήσεις ασφαλείας και τα ανθρωπιστικά ζητήματα.

Νωρίτερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχτηκε τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών νωρίτερα σήμερα το πρωί στο διάσημο παλάτι, όπου η τουρκική προεδρία διαθέτει γραφείο. Στην ομιλία που τους απηύθυνε επισήμανε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν «νόμιμες ανησυχίες». Μιλώντας στους διαπραγματευτές ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι έχει έρθει η ώρα οι συνομιλίες να αποφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός, επισημαίνοντας ότι εναπόκειται και στις δύο πλευρές «να βάλουν τέλος σε αυτή την τραγωδία»

Ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν εκεχειρία και έκανε λόγο για «ιστορική ευθύνη» των αντιπροσωπειών της Μόσχας και του Κιέβου. Συνεχάρη τους διαπραγματευτές για τη σκληρή δουλειά τους και είπε ότι ο Πούτιν και ο Ζελένσκι είναι «πολύτιμοι φίλοι του». O Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για συνάντηση των ηγετών Ουκρανίας και Ρωσίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος διατηρεί ανοιχτούς διαύλους και με Μόσχα και με Κίεβο, πλασάροντας έναν διαμεσολαβητικό ρόλο της Άγκυρας, όμως ο εκπρόσωπός του Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε πριν λίγες ώρες ότι οι ρωσικές απαιτήσεις είναι «μαξιμαλιστικές» και «μη ρεαλιστικές».

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Ουκρανίας και Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη

Ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 14:30 στην Κωνσταντινούπολη οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς για την κατάπαυση του πυρός και την εξεύρεση μία ειρηνευτικής λύσης. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν σε ένα ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη όπου η τουρκική προεδρία διαθέτει γραφείο και αναμένεται να συνεχιστούν αύριο.

Οι δύο αντιπροσωπείες κάθονται απέναντι η μία από την άλλη σε ένα μεγάλο τραπέζι. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τις αντιπροσωπείες δηλώνοντας ότι και οι δύο πλευρές έχουν «νόμιμες ανησυχίες», ενώ τόνισε ότι «εναπόκειται και στις δύο πλευρές να τερματίσουν αυτή την τραγωδία».

Σύμφωνα με δύο πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, στις συνομιλίες συμμετέχει και ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς.

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εγγυήσεις ασφαλείας και οργάνωση κατάπαυσης του πυρός στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων
Εγγυήσεις ασφαλείας και οργάνωση κατάπαυσης του πυρός για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών θα συζητηθούν κατά τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία που διεξάγονται σήμερα στην Τουρκία, δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Εντατικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για σημαντικά θέματα, το σημαντικότερο των οποίων είναι η συμφωνία για τις διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία, διότι η συμφωνία αυτή θα δώσει τη δυνατότητα τερματισμού του πολέμου όπως χρειάζεται η Ουκρανία», δήλωσε στην ουκρανική ο Μιχάιλο Ποντόλιακ.

«Το δεύτερο θέμα είναι κατάληψη του πυρός για την επίλυση των ανθρωπιστικών προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί», πρόσθεσε.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι «η κλιμάκωση του πολέμου», περιλαμβανομένης «της παραβίασης του δικαίου του πολέμου», είπε.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μέσα στην ημέρα η συνομιλία Μακρόν – Πούτιν 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να έχει εντός της ημέρας ο Εμανουέλ Μακρόν όπως επεσήμανε σε σχετική ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανοίγουν τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι – Ο πρώτος από τη Μαριούπολη
Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι ξανάρχισε η απομάκρυνση αμάχων μέσω τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις, κυρίως από την Μαριούπολη.

Η νέα προσπάθεια για άνοιγμα στο νότιο τμήμα της χώρας γίνεται μετά την αναστολή της χτεσινής, λόγω φόβων για «ρωσικές προβοκάτσιες», όπως υποστήριξε η Ουκρανία.

“Τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι επικυρώθηκαν για σήμερα”, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ σε βίντεό της στο Telegram.

Η ίδια σημείωσε ότι οι ουκρανικές αρχές επιδιώκουν τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου για τους ανθρώπους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη με ιδιωτικά οχήματα.

 

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας – Παρών και ο Αμπράμοβιτς

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας ξεκίνησαν στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση.

Οι δύο αντιπροσωπίες κάθονται απέναντι η μία από την άλλη σε ένα μεγάλο τραπέζι. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τις αντιπροσωπίες δηλώνοντας ότι και οι δύο πλευρές έχουν «νόμιμες ανησυχίες», ενώ τόνισε ότι «εναπόκειται και στις δύο πλευρές να σταματήσουν αυτή την τραγωδία».

Σύμφωνα με δύο πηγές τις πρακτικές επικαλείται το πρακτορείο Reuters, στις συνομιλίες συμμετέχει και ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Άνοιξαν ξανά ανθρωπιστικοί δρόμοι στην Μαριούπολη για απομάκρυνση αμάχων

Η νέα προσπάθεια για άνοιγμα στο νότιο τμήμα της χώρας γίνεται μετά την αναστολή της χτεσινής, λόγω φόβων για «ρωσικές προβοκάτσιες», όπως υποστήριξε η Ουκρανία.

“Τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι επικυρώθηκαν για σήμερα”, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ σε βίντεό της στο Telegram.

Η ίδια σημείωσε ότι οι ουκρανικές αρχές επιδιώκουν τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου για τους ανθρώπους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη με ιδιωτικά οχήματα.

 

Ξεκινούν οι κρίσιμες συνομιλίες Κιέβου και Μόσχας στην Κωνσταντινούπολη

Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν σε ένα ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ πάνω στον Βόσπορο.

Στο διάσημο παλάτι της Κωνσταντινούπολης έφτασαν πριν λίγη ώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών. Ο Τούρκος πρόεδρος καλωσόρισε τους εκπροσώπους της Μόσχας και του Κιέβου.

Πρόκειται για τον 4ο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών που αποσκοπεί στον τερματισμό της εισβολής στην Ουκρανία μετά από 35 μέρες πολέμου.

Ζελένσκι: «Οι Ουκρανοί πληρώνουν τις αδύναμες κυρώσεις με τη ζωή τους» – Ζητά εμπάργκο στο πετρέλαιο

Για «αδύναμες κυρώσεις» κατά της Ρωσίας από τη Δύση έκανε λόγο σε μήνυμά του το βράδυ της Δευτέρας ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό, τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν.

«Η Ουκρανία δεν συμφωνεί με τις παθητικές κυρώσεις κατά της Ρωσία. Δεν θα έπρεπε να αναστέλλονται πακέτα κυρώσεων και (η Δύση) να λέει πως θα απαντήσει σε περίπτωση που κάνουν κάτι τα ρωσικά στρατεύματα».

Ακόμη, τόνισε πως από πέρυσι η χώρα ζητούσε προληπτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας για να αποτραπεί η εισβολή, ωστόσο δεν έγινε τίποτα.

«Υπάρχουν πολλές προειδοποιήσεις ότι οι κυρώσεις θα γίνουν αυστηρότερες, όπως το εμπάργκο στην προμήθεια ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη, εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. Δεν υπάρχουν λόγια για αυτό», συνέχισε.

Υπουργός Εξωτερικών Ουκρανίας σε διαπραγματευτές: Μην φάτε, μην πιείτε και μην αγγίξετε τίποτα

Μετά τις φήμες για δηλητηρίαση του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, άφησε αιχμές, προτρέποντας τους Ουκρανούς διαπραγματευτές -που σήμερα κάθονται εκ νέου στο τραπέζι με τους Ρώσους για την εξεύρεση μιας λύσης που θα έφερνε το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία– να μην φάνε, να μην πιούν και να μην αγγίξουν τίποτα.

«Όλες αυτές οι ιστορίες τώρα έχουν πληθύνει, γιατί όλοι διψούν για ειδήσεις και εντυπώσεις. Συμβουλεύω όποιον πάει για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία να μην φάει και να μην πιει τίποτα και κατά προτίμηση, να μην αγγίξει οποιαδήποτε επιφάνεια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κουλέμπα, σε δήλωσή του, που μεταδίδει το Skynews.

Ουκρανία

Άθικτο ραδιενεργό υλικό στο Χάρκοβο, μετά από νέο βομβαρδισμό

Αναλυτικότερα, ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ενημέρωσε ότι η «μικρή ποσότητα ραδιενεργού υλικού» σε εγκατάσταση επιστημονικής έρευνας στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο της Ουκρανίας παραμένει «άθικτη», παρά το ότι βομβαρδισμός που αποδίδεται στον ρωσικό στρατό προκάλεσε ζημιές στο κτίριο.
«Δεν χτυπήθηκε η πηγή νετρονίου»

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, μέρους του συστήματος του ΟΗΕ, εξήγησε με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες ότι η εγκατάσταση, η οποία είχε βομβαρδιστεί ήδη μια φορά αφότου ξέσπασε ο πόλεμος την 24η Φεβρουαρίου, επλήγη ξανά το Σάββατο.

Οι ουκρανικές αρχές ενημέρωσαν τον οργανισμό ότι «το κτίριο, η θερμομόνωσή του και η αίθουσα πειραμάτων υπέστησαν ζημιές, αλλά η πηγή νετρονίου, που περιέχει ραδιενεργό υλικό (…) δεν χτυπήθηκε», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

 

Οι προθέσεις της Ρωσίας – Η αποκάλυψη των Financial Times

Με τα βλέμματα του πλανήτη να είναι στραμμένα στην Ουκρανία και στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις, οι Financial Times σημειώνουν σε εκτενές δημοσίευμά τους ότι η Ρωσία «δεν ζητά πλέον η Ουκρανία να αποναζιστικοποιηθεί ενώ η Μόσχα είναι έτοιμη να αφήσει το Κίεβο να ενταχθεί στην ΕΕ εάν παραμείνει στρατιωτικά ουδέτερο έδαφος».

Η εφημερίδα επικαλείται τέσσερις καλά πληροφορημένες πηγές πάνω στο κομμάτι των διαπραγματεύσεων. «Η Μόσχα και το Κίεβο συζητούν για παύση των εχθροπραξιών στο πλαίσιο πιθανής συμφωνίας που θα επέβαλε την εγκατάλειψη της προσπάθειας της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και την προοπτική ένταξης στην ΕΕ», αναφέρουν οι πηγές.

Το προσχέδιο κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με τους FT, δεν περιέχει καμία αναφορά στα τρία από τα βασικά αιτήματα της Ρωσίας που είναι «αποναζιστικοποίηση», «αποστρατιωτικοποίηση» και νομική προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.

Θρίλερ με τον Αμπράμοβιτς

Το ενδεχόμενο της δηλητηρίασής του, με βαριές παρενέργειες όπως η προσωρινή απώλεια της όρασης του, φέρνει τον Ρομάν Αμπράμοβιτς στο επίκεντρο της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τη σχετική φημολογία, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος είχε παρόμοια συμπτώματα με κάποιους από τους Ουκρανούς διαπραγματευτές, συμπτώματα τα οποία συνάδουν με δηλητηρίαση, ύστερα από μια επίσκεψή του στο Κίεβο, στις αρχές Μαρτίου. Η πλευρά του Ρώσου ολιγάρχη επιβεβαιώνει τις διαταραχές με τα κόκκινα μάτια και το ξεφλούδισμα στο δέρμα.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η WSJ, όμως o βρετανικός Guardian δίνει επιπλέον πληροφορίες για το τι συνέβη με τον Ρώσο ολιγάρχη, ο οποίος φέρεται να έχει παρασκηνιακό ρόλο στις εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ουκρανοί αξιωματούχοι αμφισβήτησαν σήμερα τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας, ενώ το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα που του εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να σχολιάσει το θέμα.

Πρώτη ενημέρωση: Στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη θα διεξαχθεί ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται στην 35η ημέρα του. Πρόκειται για τον 4ο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών που αποσκοπεί στον τερματισμό της εισβολής στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε ερώτηση για το ποια είναι η θέση της Ρωσίας για πιθανή επίθεση με πυρηνικά όπλα ξεκαθάρισε πως «κανείς δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Ούτε καν περνάει ως ιδέα». Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS είπε ακόμα: «Λοιπόν, πρώτα απ’ όλα δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως θα πετύχουμε όλους τους στόχους μας στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία» και συνέχισε:

Από την πλευρά του, δε, ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε ότι δεν ανακαλεί τις δηλώσεις του περί αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία επιμένοντας ότι εδράζονται στην ηθική διάσταση του θέματος και όχι στην αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ.