Ηταν έναν χρόνο μετά τη Μικρασιατική καταστροφή όταν ο αείμνηστος π. Γερβάσιος Παρασκευόπουλος, με την ιδιότητα τότε του προϊσταμένου του Αγίου Δημητρίου, θα δημιουργήσει τα πρώτα κατηχητικά σχολεία για τους 7.000 και πλέον πρόσφυγες που θα εγκατασταθούν στην περιοχή μας. Στόχος ήταν η δημιουργία ενός χώρου κηρυγμάτων κι ενός πνευματικού καταφυγίου για αυτές τις πονεμένες και καταδιωγμένες ψυχές. Στην πορεία, στον ίδιο χώρο, θα δημιουργηθούν και σχολές χειροτεχνίας, ραπτικής και κεντήματος, καθώς ο πάντοτε πονόψυχος Γέροντας στόχευε και στο να βοηθηθούν οι προσφυγικές οικογένειες και ιδιαίτερα οι ορφανές προσφυγοπούλες στο βιοπορισμό τους.
Και επειδή η Αγία Ταβιδά, Δορκάς στα ελληνικά, ήταν αφενός μαθήτρια (των Αγίων Αποστόλων) και αφετέρου ράπτρια (έραβε τους χιτώνες των φτωχών ανθρώπων), ο π. Γερβάσιος Παρασκευόπουλος, την ονόμασε προστάτιδα της σχολής, η οποία κατά τη 10ετία του ΄30 καθιερώθηκε και επίσημα ως Αναπλαστική Σχολή Πατρών.
Η προσφορά του Γέροντα στους πρόσφυγες, αλλά και η φωτισμένη μορφή του είχαν αρχίσει να διαφαίνονται μέσα στα δύσκολα χρόνια της φτώχειας και πλήθος πιστών συνέτρεχε σε αυτόν, με αποτέλεσμα η φήμη του να εξαπλώνεται διαρκώς, κάτι που δυστυχώς δημιούργησε και φθόνο σε κάποιους ανθρώπους. Ο π. Γερβάσιος αντιμετώπισε διωγμό, όμως πάντοτε διατηρούσε την υπομονή και την πραότητά του, έχοντας πίστη στον Θεό και στο καθήκον του. Είχε, δε, ένα ιδιαίτερο χάρισμα: Την επαφή με τους νέους ανθρώπους και τη μεγάλη του αγάπη για τα παιδιά.
Μετά την επιστροφή του στην Πάτρα τη 10ετία του ΄50, κι έχοντας διατελέσει Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής, άρχισε τη μετατροπή της κεντρικής αίθουσας της Αναπλαστικής Σχολής σε ναό για την Αγία Ταβιθά, προσθέτοντας εν τέλει και το Αγιο Βήμα. Και έτσι, το 1963, έναν χρόνο πριν από την κοίμησή του, τελέστηκαν, με εντολή του τότε Μητροπολίτη Πατρών Κωνσταντίνου, τα εγκαίνια από τον μετέπειτα Μητροπολίτη Υδρας, Σπετσών και Αιγίνης, κυρό Ιερόθεο Τσαντίλη.
Πρόεδρος στο σημερινό Δ.Σ. της Αναπλαστικής Σχολής, η οποία συνεχίζει τον σπουδαίο πνευματικό αγώνα (με Κατηχητικά, κύκλους μελέτης της Αγίας Γραφής, κατασκηνώσεις στα Συχαινά, προσκυνηματικές εκδρομές, λειτουργία μέχρι πρότινος Παιδικού Σταθμού, κλπ), είναι ο ανηψιός του αείμνηστου π. Γερβασίου, ο Χαράλαμπος Παρασκευόπουλος, ο οποίος ήταν, μάλιστα, «παρών» και στην κοίμησή του. Αντιπρόεδρος είναι ο Γεώργιος Κηπουργός, ενώ την υπόλοιπη διοίκηση συγκροτούν οι Αναστασία Τογιοπούλου, Κωνσταντίνα Ανδρικοπούλου, Θεοδώρα Ποταμιάνου, Ελένη Κανδηλιώτη-Σερέτη και ο Αρχιμανδρίτης π. Γερβάσιος Παρακεντές, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, ο οποίος έχει την πνευματική ευθύνη για την Σχολή. Μαζί του είναι, όμως, και οι π. Γερβάσιος Παρασκευόπουλος, π. Ιερόθεος Ανδρουτσόπουλος, π. Σωτήριος Μανέτας, π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος, π. Παναγιώτης Ρούβαλης και άλλοι. Ολοι τους θεματοφύλακες και βιγλάτορες μιας σπουδαίας και βαριάς κληρονομιάς.
Λεζάντα 1:
Στην οδό Ιωνίας 47 στεγάζεται εδώ και 10ετίες η Αναπλαστική Σχολή Πατρών και ο ναός που είναι αφιερωμένος στην Αγία Ταβιθά
Λεζάντα 2:
Ο Αρχιμανδρίτης π. Γερβάσιος Παρακεντές και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Αναπλαστικής Σχολής, Χαράλαμπος Παρασκευόπουλος
Λεζάντα 3:
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος χοροστατεί σε παλιότερη Θεία Λειτουργία στην Αγία Ταβιθά
Λεζάντα 4 (ενιαία με 3 φωτο, ο π. Γερβάσιος και τα άμφια και τα αντικείμενά του):
Ο αείμνηστος π. Γερβάσιος Παρασκευόπουλος, ιδρυτής της Αναπλαστικής Σχολής Πατρών και δίπλα τα άμφιά του και αντικείμενα που χρησιμοποιούσε
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News