O Ιατρικός Σύλλογος Πατρών αντιτίθεται σε καίριες διατάξεις του Νομοσχεδίου για την ΠΦΥ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών ζητά την αναστολή της ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου έως ότου ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους θεσμικούς και επαγγελματικούς φορείς της ΠΦΥ.

Ιατρικός

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών εκφράζει την αντίθεσή του σε καίριες διατάξεις του Νομοσχεδίου για την ΠΦΥ και τον ΕΟΠΥΥ που κατατέθηκε στη διαβούλευση.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, οι λόγοι της αντίθεσης του Ιατρικού Συλλόγου είναι οι εξής:

«1. Δημιουργείται ισχυρό αντικίνητρο για την άσκηση ιατρικής στη χώρα μας και για τη συμμετοχή των ιατρών στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, καθώς επιβάλλεται δια νόμου η μόνιμη πολιτική επιστράτευση των ιδιωτών συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ και ελευθεροεπαγγελματιών, για την κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών του ΕΣΥ (άρθρο 45).

2. Η σύμβαση του προσωπικού ιατρού ανά πληθυσμό ευθύνης (per capita) προκαλεί δεσμεύσεις στον ιατρό και στον ασθενή, που έρχεται σε αντίθεση με την ελεύθερη επιλογή του ιατρού από τον ασθενή, και την αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση.

3. Η παραπομπή των ασθενών στη δευτεροβάθμια περίθαλψη αποκλειστικά και μόνο από τον προσωπικό ιατρό καταστρατηγεί την ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής. Η πρόσβαση των ασθενών στην ΠΦΥ θα πρέπει να είναι ελεύθερη, χωρίς περιορισμούς.

4. Στο νομοσχέδιο δεν αναφέρονται στοιχεία του προϋπολογισμού για την ΠΦΥ ούτε οι προβλεπόμενες αμοιβές.

5. Τα ποιοτικά κριτήρια πρέπει να εφαρμοστούν ως θετικό κίνητρο με ταυτόχρονη κατάργηση των εκπτώσεων (rebate) και των περικοπών clawback.

6. Καταργείται η Υ.Π.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. ως ανεξάρτητη αρχή ελέγχου και δημιουργείται ελεγκτικός μηχανισμός υπό τον έλεγχο της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ (τριμελής επιτροπή ελέγχων), χωρίς δυνατότητα ουσιαστικής ένστασης από τους ιατρούς και δίχως δικαίωμα αναστολής των ποινών, με ταυτόχρονη διανομή 4 εκατ. € ετησίως στο προσωπικό των ελεγκτικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ από τις περικοπές στις αποζημιώσεις που επιβάλλονται στους ιατρούς. Τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστρέψουν στην ΠΦΥ.

7. Καταργείται η εκπροσώπηση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, αλλά και των κοινωνικών εταίρων, στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ με διορισμό μελών που θα ορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό Υγείας. Η απουσία άποψης του ιατρικού δυναμικού της χώρας στον ΕΟΠΥΥ δημιουργεί έλλειμμα αντίληψης σε θέματα ιατρικού περιεχομένου και λειτουργίας της ΠΦΥ.

8. Ενώ δεν υπάρχει τρόπος να εξυπηρετηθούν οι πολυάριθμες λίστες των τακτικών χειρουργείων, η εισαγωγή ενός ασαφούς πλαισίου λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τον τρόπο, το κόστος και την ασφαλιστική κάλυψη των πολιτών. Η διενέργεια των απογευματινών χειρουργείων θα πρέπει να καλύπτεται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ».

Ολοκληρώνοντας ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών ζητά την αναστολή της ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου έως ότου ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους θεσμικούς και επαγγελματικούς φορείς της ΠΦΥ.