Με την όπερα του Παύλου Καρρέρ «Μάρκος Μπότσαρης» θα συμμετάσχει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Πρόκειται για μια παραγωγή του Πολιτιστικού Οργανισμού, την οποία επιμελείται το Δημοτικό Ωδείο.
Ηδη, η παραγωγή βρίσκεται στο στάδιο των συνεννοήσεων σε τοπικό επίπεδο για τους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και συνεργασίες με καλλιτέχνες εκτός πόλης, όπου αυτό θεωρείται αναγκαίο. Επίσης, ο Πολιτιστικός Οργανισμός βρίσκεται σε επαφή με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ώστε να υπάρξει συνεργασία και με το εκεί αντίστοιχο σχήμα. Βέβαια, υπάρχει και μια αντικειμενική δυσκολία, που έχει να κάνει με τα μέτρα του κορονοϊού και τις πρόβες που πρέπει να γίνουν καθώς μιλάμε για πολλά σύνολα και συμμετέχοντες.
Η συγκεκριμένη πρόταση ήδη εγκρίθηκε από την Περιφέρεια ώστε να ενταχθεί στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του εορτασμού του 1821, ενώ το κόστος της ανέρχεται στις 100.000 ευρώ. Μάλιστα, όπως σημείωσε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη μιλώντας στην «Π» φιλοδοξία και στόχος είναι η παραγωγή αυτή να ταξιδέψει και εκτός Πατρών, τόσο στην περιφέρεια όσο και έξω από αυτή.
Ο Παύλος Καρρέρ ή Καρρέρης γεννήθηκε στις 12 Μαΐου του 1829 στην αγγλοκρατούμενη Ζάκυνθο όπου και πέθανε στις 7 Ιουνίου του 1896. Σπούδασε μουσική στη γενέτειρά του (1846 – 1847), την Κέρκυρα με τον Νικόλαο Μάντζαρο (1848) και στο Μιλάνο (1850) και όπως σημειώνει στην εισήγησή της η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη: «Στο Μιλάνο άρχισε να γράφει την όπερα Μάρκος Μπότσαρης, το πρώτο έργο του από τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Το έργο στην ολοκληρωμένη μορφή του έκανε πρεμιέρα στην Πάτρα το 1861 στο Θέατρο “Απόλλων”. Αυτήν την όπερα επιθυμούμε να ανεβάσουμε ως Οργανισμός, μέσω του Δημοτικού μας Ωδείου. Οι δομές του Πολιτιστικού Οργανισμού έχουν την πείρα και οργανώνουν υψηλού επιπέδου παραγωγές. Η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί ένα κομμάτι των συνολικών δράσεων του Δήμου Πατρέων για την επανάσταση του 1821, που προσφέρεται σήμερα για εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων. Στη συγκεκριμένη παράσταση θα συμμετέχουν τα σύνολα του Δημοτικού Ωδείου, χορωδίες, πολυμελής ορχήστρα, λυρικοί τραγουδιστές και καλλιτέχνες της πόλης μας».
Το περίφημο μελόδραμα του Π. Καρρέρ σε λιμπρέτο του Ιταλού ποιητή Τζιοβάνι Κατσαλούπι, είναι μιά μυθιστορηματική αφήγηση της δράσης του στρατηγού Μάρκου Μπότσαρη στη διάρκεια της πολιορκίας του Μεσολογγίου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και μέχρι τον ηρωικό του θάνατο.
Ο Καρρέρ τη συνέθεσε σταδιακά την περίοδο 1857-1858, συνέχισε να την επεξεργάζεται όμως όσο συστηματικότερα ασχολούνταν με την αναζήτηση της ελληνικότητας στη μουσική του, ενσωματώνοντας ως άριες στο κύριο μουσικό σώμα της όπερας και δικά του μεμονωμένα τραγούδια εμπνευσμένα από την δημοτική μουσική. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η δημοφιλέστατη άρια του «Γερο-Δήμου» που, φέροντας ακριβώς τέτοιες επιρροές στη μελωδία της, βασίζεται στο ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη «Εγέρασα μωρές παιδιά…».
Ο «Μάρκος Μπότσαρης» θεωρείται η μεγαλύτερη ελληνική μελοδραματική επιτυχία του 19ου αιώνα, με ιδιαίτερη απήχηση και στον ελληνικό κόσμο των παροικιών. Πρωτοπαίχτηκε το 1861 στην Πάτρα, ενώ μέχρι το 1939 ολόκληρη η όπερα είχε ανέβει σε πολλά θέατρα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αλεξάνδρεια, Κάιρο, Μασσαλία, Τεργέστη, Σικάγο, Σιένα, Οδησσό, Βουκουρέστι, Βράιλα).
Τα έργα του Παύλου Καρρέρ ξεκινώντας από ένα τρέχον grosso modo, ιταλικό ύφος του πρώτου ημίσεως του 19ου αιώνα, πραγματεύονται συχνά σε μία συνειδητή εξέλιξη θέματα ελληνικής προβληματικής τόσο μουσικά όσο και ιστορικά.
Λεζάντα φωτογραφία: Ο Παύλος Καρρέρ (στην φωτογραφία σε νεαρή ηλικία) άρχισε να γράφει την όπερα «Μάρκος Μπότσαρης» στο Μιλάνο, ενώ το 1861 παρουσιάστηκε στο θέατρο «Απόλλων»
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News